Εργασία στην Αυστρία

εργασία στην Αυστρία Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις προϋποθέσεις για να εργαστεί κάποιος στην Αυστρία, όπως επίσης τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς και τις ευκαιρίες εργασίας που επικρατούν στη χώρα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Όπως σε κάθε άλλη χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, έτσι και στη Αυστρία, ένας Ελληνας έχει το προνόμιο που του εξασφαλίζει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τουτέστιν, δεν χρειάζεται ούτε άδεια παραμονής, ούτε και άδεια εργασίας. Αρκεί η ταυτότητα (ή, διαβατήριο) για να μεταβεί κανείς στην Αυστρία και μπορεί άμεσα να προβεί σε αναζήτηση εργασίας με μόνη διατύπωση που απαιτείται η εντός τριών ημερών από την άφιξη τυπική εγγραφή του στα αστυνομικά μητρώα ή, απευθείας στην δικαστική αρχή της Βιέννης.

ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Βέβαια, η γνώση της γλώσσας αν και δεν είναι προαπαιτούμενο βάσει νόμου, αποτελεί εχέγγυο για να μπορέσει κανείς να αναζητήσει δουλειά στην ευρύτερη αγορά εργασίας της Αυστρίας. Και η ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα δεν είναι άλλη από τα γερμανικά, τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι τυπικό προσόν, δεν είναι και απαραίτητο να κατέχει κανείς κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Είναι, πάντως, περιγραφικά τουλάχιστον απαιτητό από την πλειονότητα των εργοδοτών να γνωρίζει κανείς καλά ομιλία και γραφή γερμανικών αλλά και αγγλικών σε επίπεδο B2 για να έχει τύχη στην εύρεση εργασίας.


ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Τα ωράρια εργασίας είναι περίπου ίδια με αυτά στην Ελλάδα, ίσως με μικροδιαφορές. Ανάλογα με τον εμπορικό σύλλογο κάθε πόλης και τον κανονισμό του, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες εργάζονται από τις 8.00-9.00 ως τις 17.00-18.00 τις καθημερινές και τα εμπορικά 8.00-13.00 τα Σάββατα.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Όσο για τις συμβάσεις εργασίας; Η μερική απασχόληση είναι πολύ διαδεδομένη στο εμπόριο. Η σύμβαση για εποχιακή εργασία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία και εστιατόρια, άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στις αντίστοιχες πόλεις και τις περιοχές), καθώς και τη γεωργία και τη δασοκομία.

Στην οικοδομή, συνήθως γίνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας και έχουν άμεση σχέση με την ολοκλήρωση του εκάστοτε έργου, ενώ υφίστανται και συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (freelance) και εργασίας σε αντικατάσταση των συμβατικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους τομείς της απασχόλησης.

Για την πλήρη και τη μερική απασχόληση ο εργαζόμενος έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή (προστασία από απόλυση, κοινωνική ασφάλιση, κ.λπ.) και είναι η πιο κοινή μορφή. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τη διαφορά πως δεν υπάρχουν αποζημιώσεις στο τέλος της σύμβασης παρά μόνο οι προβλεπόμενες εκ νόμου.

Οι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι, παροχείς υπηρεσιών (freelance), εργολάβοι (π.χ. καθηγητές ξένων γλωσσών) έχουν περιορισμένη προστασία σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αλλά σχεδόν πλήρη κοινωνική ασφάλιση, ενώ αντίθετα με την Ελλάδα, υπάγονται κανονικά και σε ασφάλιση ανεργίας (επίδομα).

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Και στην Αυστρία, όπως και σε όλες τις χώρες, η εξειδίκευση η γνώση αμείβονται περισσότερο από τα πιο «απλά» επαγγέλματα. Επί παραδείγματι, ένας μηχανικός λογισμικού κατά μέσο όρο στην Αυστρία κερδίζει καθαρά μερί τα 35.000 ευρώ, όμως μία καθαρίστρια/ένας καθαριστής το πολύ 8.500-9.000 ευρώ και ένας σερβιτόρος-α κατάτι περισσότερο, όχι παραπάνω από 12-13.000 ευρώ ετησίως.

Αν, δε, αναζητήσει και βρει κανείς δουλειά μεταφραστή, μπορεί να αμείβεται έως και 45.000 ετησίως, μισθούς που στη χώρα μας ένας μεταφραστής δεν θα τους ονειρευόταν καν!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Από εκεί και πέρα, εκτός των παραπάνω, η Αυστρία προσφέρει μία “x” εξασφάλιση στον εργαζόμενο, καθώς ακόμα και αυτά τα χρόνια της τρομερής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρώπη, στην κεντροευρωπαϊκή χώρα (ίσως και λόγω της εγγύτητας και του «δεσίματος» με τη Γερμανία) τα επίπεδα ανεργίας δεν έχουν φτάσει καν στο 10%, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που το σχετικό ποσοστό κυμαινόταν ακόμα και κάτω από 5%!

Η δε οικονομία, έχει χτυπηθεί ελάχιστα ως καθόλου από την κρίση. Ο επιχειρηματικός κόσμος στενά συνδεδεμένος με το γερμανικό μοντέλο δεν είχε παρά ελάχιστα προβλήματα που λύθηκαν με την άμεση υιοθέτηση ευέλικτης εργασίας που απέφερε μηδενικές σχεδόν απολύσεις, ενώ στον τραπεζικό τομέα που είχε προβλήματα λόγω των σχέσεων με τραπεζικά ιδρύματα των υπολοίπων χωρών που είχαν και το μεγαλύτερο πρόβλημα με την κρίση, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις τράπεζες, έδωσε χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση και σε μερικέ περιπτώσεις κρατικοποίησε κάποιες εξ αυτών και η κρίση πέρας εξ απαλών ονύχων τη χώρα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως από το 2012 συμπληρωματικά εγκρίθηκε και ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας 9ως το 2016) για την περαιτέρω εξισορρόπηση των «αναταράξεων» στα δημοσιονομικά της χώρας από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την εξασφάλιση τραπεζικού τομέα και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας κατά της ανεργίας.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ

Η διασπορά θέσεων προς κάλυψη στον ιδιωτικό τομέα εργασίας της Αυστρίας είναι θαυμαστή. Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι αναλυτές αγορών, οικονομικοί αναλυτές και γνώστες λογιστικών προγραμμάτων, από εταιρείες επενδύσεων στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εδρεύουν κυρίως στη Βιέννη, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο κλάδος που φαίνεται να γνωρίζει άνθηση.

Σε τρία portal αναζήτησης εργαζομένων, μεταξύ αυτών και της αντίστοιχης κρατικής υπηρεσίας, μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα τουριστικά επαγγέλματα (μεταφραστές, συνοδοί, reception) και άλλα παρεμφερή σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή, άλλα θέρετρα των Άλπεων! Κάτι που δεν συναντάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στην κεντρική περιφέρεια της ηπείρου!

Τέλος, όπως σε κάθε άλλη χώρα της ανεπτυγμένης Ευρώπης, οι Μηχανικοί Λογισμικού και οι ασχολούμενοι με βιολογία-φαρμακευτική, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι!

Θέσεις εργασίας στην Αυστρία


Πηγή: e-biografiko.grΘέσεις Εργασίας σε άλλες εταιρείες:

ΣκλαβενίτηςΑΒ ΒασιλόπουλοςCarrefour ΜαρινόπουλοςΜασούτης
ΟΤΕLidlCOSCOΕΛΤΑ
JumboMy MarketVodafoneCosmote
Hondos CenterΓαλαξίαςPraktikerΑρβανιτίδης
Costa NavarinoΤέρναΑΚΤΩΡΔΕΗ
WINDIKEAInditexΠρομηθευτική
ΠλαίσιοZaraOlympic AirΚωτσόβολος
EverestΦΑΜΑΡEurobankΠαπαστράτος
Goody’sΚορρέςCoca Cola 3ΕINTERSPORT
ΙΑΣΩΒιοιατρικήΤαχυδρ. ΤαμιευτήριοFlocafe
ΑΣΔΑEuromedicaΔΕΛΤΑCyta Ελλάδος
J&P αβαξΤράπεζα ΠειραιώςΔιεθνής Αθλητική (Admiral)Αθηναϊκή Ζυθοποιία
LeonidasΓερμανόςΦΑΓΕΕλαΐς
Εθνική ΤράπεζαAlpha BankHSBC BankΠανελλήνια Τράπεζα
Attica BankMikelLeroy MerlinΠαγκρήτια Τράπεζα
ShellRevoilΕΤΕΚΑBP
Aegean OilJetOilΠαπαδοπούλουΕλιν
ΕΚΟMotor OilΕλληνικά ΠετρέλαιαAvin
OteplusAbbottAdelcoAdiPharm
AmvisAstellasTeleperformanceAmgen
Max PerryG4SApivitaΦούρνοι Βενέτης
McDonald’sBAZZ-RDominosΚωνσταντινίδης Ζαχαροπλαστεία
Village CinemasΓρηγόρηςXtreme StoresΚαρέλιας
TGI FridaysCoffee IslandSephorab...eat
HertzYavaMakroSimply Burgers
Pizza FanΟΠΑΠCreta FarmsPepsico – Ήβη
ΝίκαςΥφαντήςAvisΤσιμέντα Τιτάν
ΑΓΕΤ ΗρακλήςOk! MarketsLovie CosmeticsΚαραμολέγκος
ΒΙ.Κ.Η.Coffee LabColgateBic
UnileverΔιεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνNovartisBarilla
ΑπολλώνιονDellΚρητικόςΛουξ
Όμιλος ΣαράντηCosmos AluminiumΟρφεύς ΒεϊνόγλουNobacco
H&MAdeccoKleemannGreen
ΟΛΘΧατζόπουλος Α.Ε.BrinksOtis
CelestinoOnePharma

Σχετικά Άρθρα:
Νίκας Θέσεις Εργασίας
Colgate Θέσεις Εργασίας
Θέσεις εργασίας στο εξωτερικό