Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

επαγγέλματα μέλλοντοςΜε την τρέχουσα κατάσταση και την ασφυκτική οικονομική κρίση να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό επαγγελμάτων που αναμένεται να γνωρίσουν άνθηση στο άμεσο και απώτερο μέλλον, ένας οδηγός που μπορεί να προσφέρει τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε όσους ανησυχούν για το τι μας ξημερώνει στα εργασιακά σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Αναζητώντας τα επαγγέλματα του μέλλοντος και για να μην κάνουμε εικασίες, ούτε και να ευαγγελιζόμαστε ότι ξέρουμε τα πάντα, ανατρέξαμε στην επιστημονική έρευνα που είναι και ότι καλύτερο μπορεί κανείς να λάβει υπόψιν του. Εξειδικευμένοι επιστήμονες που ενήργησαν κατ εντολήν της βρετανικής κυβέρνησης κατάρτισαν έκθεση σχετικά με το πώς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί το εργασιακό μέλλον και πως θα το επηρεάσει ο τεχνολογικός τομέας, η επιστημονική πρόοδος και οι ανάγκες του αύριο σύμφωνα και με τις περιβαλλοντικές αλλαγές, την πληθυσμιακή αύξηση και πολλούς ακόμα παράγοντες.


Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε, λοιπόν, μία λίστα με 20 επαγγέλματα του μέλλοντος που αν και κάποια εξ αυτών σήμερα θα ήσαν εξαιρετικά ως βάση σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, σε 10 ή, είκοσι χρόνια αναμένεται να θεωρούνται συνηθισμένα! Από αυτά, κρατήσαμε τα λιγότερα ευφάνταστα και όσα θα μπορούσαν και σήμερα να έχουν μερική ζήτηση, αυτά που είναι δυνατόν να επιλεγούν ως αντικείμενα σπουδών από νέους του σήμερα για άμεση και διαρκή επαγγελματική αποκατάσταση!

Νανο-ιατρική

Η αλματώδης πρόοδος στον τομέα της νανοτεχνολογίας θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην περίθαλψη και την ιατρική, έτσι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.

Βιο-αγρότες

Ειδικοί παραγωγοί γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Πολυσυζητημένο, αλλά έφτασε η ώρα να το παραδεχτούμε. Η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση μας φέρνει σε τέτοιο σημείο που η ζήτηση τροφίμων ολοένα και μεγαλώνει, οι σοδειές δεν αρκούν να καλύψουν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και οι αγρότες του αύριο θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι έτσι τροποποιημένα γενετικός, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στα επίπεδα της ζήτησης.

Κοινωνιολόγοι της νέας επιστήμης

Όπως προαναφέραμε η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται με τέτοιους ρυθμούς που ξεπερνά πολύ την ήδη διαμορφωμένη ηθική και την αποδοχή των αποτελεσμάτων της από την κοινωνία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους αιώνες. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τις τρομακτικές αντιδράσεις που έχουν κατά καιρούς προκαλέσει ειδήσεις σχετικές με τη γενετική, την κλωνοποίηση κ.α. Είναι, λοιπόν, βέβαιο, πως θα χρειαστεί μια νέα γενιά κοινωνιολόγων, οι οποίοι θα καταλαβαίνουν την επιστήμη στην τρέχουσα εξέλιξή της, ώστε να βοηθούν την κοινωνία να κατανοήσει και να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης.

Επιστήμονες εξειδικευμένοι στην κλιματική αλλαγή

Όσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται περισσότερο εμφανείς και επηρεάζουν τη ζωή στις κοινωνίες, τόσο θα γίνονται πιο αναγκαίοι μηχανικοί για να προστατεύσουν τον άνθρωπο από τις επιπτώσεις και επιστήμονες για να τον ενημερώσουν ώστε να λαμβάνει δράση προληπτικά. Αυτά αφορούν τόσο στην δραματικά αυξανόμενη επισφάλεια έκθεσης στον ήλιο, όσο και στα φαινόμενα Ελ Νίνιο, τα τσουνάμι και γενικώς όλα τα ακραία φαινόμενα που διαρκώς εμφανίζονται με μεγάλη ένταση, μεγαλύτερη από αυτή που γνωρίζαμε ως σήμερα.

Διαδικτυακοί δικηγόροι

Με το ίντερνετ να έχει γίνει ήδη κομμάτι της ζωής μας και τις προβλέψεις να εκτιμούν πως η online επικοινωνία μας θα έχει τρομακτική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, είναι βέβαιο πως η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα αναλαμβάνουν να διαμεσολαβούν για νομικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων ευρισκόμενους σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα, θα γίνει επιτακτική.

Σχεδιαστές/κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων

Οι ενεργειακοί πόροι από εξόρυξη ολοένα και ελαττώνονται μα ακόμα δεν έχει βρεθεί η εναλλακτική πηγή ενέργειας αυτή που θα δώσει τη μεγάλη ενεργειακή ανάσα και θα αναγάγει τις μετακινήσεις στον μικρότερο ενεργειακό πονοκέφαλο.

Γενετιστές

Η ματαιοδοξία του ανθρώπου ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί, όσο κι αν οι αντιγηραντικές μέθοδοι έχουν βελτιώσει πολύ τα πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι βέβαιο πως ταυτόχρονα με τις έρευνες για την καταπολέμηση των απειλητικότερων ασθενειών (καρκίνος, aids, θανατηφόροι ιογενής παράγοντες) ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για την εξεύρεση λύσεων στο στοίχημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής.

Ψυχολόγοι/Ψυχίατροι της νέας εποχής

Με την κοινωνική δικτύωση και την απομόνωση που συνεπάγεται ο σχεδιασμός της ζωής με άξονα το σαλόνι του σπιτιού και την οθόνη ενός υπολογιστή, κάτι που αναμένεται από αναπτυσσόμενο lifestyle να αποτελέσει σε λίγα χρόνια τον ένα και μοναδικό κανόνα στη ζωή του ατόμου, εκτιμάται πως η κατάθλιψη και οι ψυχικές ασθένειες θα εκτιναχθούν σε ανυπολόγιστα ύψη. Ειδικά καταρτισμένοι επιστήμονες ψυχολογίας/ψυχιατρικής θα είναι απόλυτα απαραίτητοι για την υποστήριξη μεγάλων λαϊκών μαζών.

Πρακτικοί/εργάτες/τεχνίτες.

Όσο κι αν φαίνεται φτωχό και να υπολείπεται glamour και lifestyle, αν κανείς προσπαθήσει να βρει σήμερα έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο, έναν σοβατζή ή, χτίστη στις πόλεις, έναν τεχνίτη που αν μπορεί να φέρει εις πέρας ακόμα και τις απλούστερες εργασίες, τότε θα κατανοήσει πως όσο η επιστημονική πρόοδος φτάνει σε ανυπολόγιστα επίπεδα, τόσο χάνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων η γνώση για βασικές εργασίες που μέχρι προ μερικές δεκαετίες ήταν περίπου αναγκαστικό αν της γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία. Στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο δυσεύρετοι τέτοιοι τεχνίτες και η επιλογή τέτοιου επαγγέλματος μπορεί να αποδειχθεί σοφή!

Θα χαρούμε πολύ να μας γράψετε και τις δικές σας απόψεις σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.


Πηγή: e-biografiko.grΘέσεις Εργασίας σε άλλες εταιρείες:

ΣκλαβενίτηςΑΒ ΒασιλόπουλοςCarrefour ΜαρινόπουλοςΜασούτης
ΟΤΕLidlCOSCOΕΛΤΑ
JumboMy MarketVodafoneCosmote
Hondos CenterΓαλαξίαςPraktikerΑρβανιτίδης
Costa NavarinoΤέρναΑΚΤΩΡΔΕΗ
WINDIKEAInditexΠρομηθευτική
ΠλαίσιοZaraOlympic AirΚωτσόβολος
EverestΦΑΜΑΡEurobankΠαπαστράτος
Goody’sΚορρέςCoca Cola 3ΕINTERSPORT
ΙΑΣΩΒιοιατρικήΤαχυδρ. ΤαμιευτήριοFlocafe
ΑΣΔΑEuromedicaΔΕΛΤΑCyta Ελλάδος
J&P αβαξΤράπεζα ΠειραιώςΔιεθνής Αθλητική (Admiral)Αθηναϊκή Ζυθοποιία
LeonidasΓερμανόςΦΑΓΕΕλαΐς
Εθνική ΤράπεζαAlpha BankHSBC BankΠανελλήνια Τράπεζα
Attica BankMikelLeroy MerlinΠαγκρήτια Τράπεζα
ShellRevoilΕΤΕΚΑBP
Aegean OilJetOilΠαπαδοπούλουΕλιν
ΕΚΟMotor OilΕλληνικά ΠετρέλαιαAvin
OteplusAbbottAdelcoAdiPharm
AmvisAstellasTeleperformanceAmgen
Max PerryG4SApivitaΦούρνοι Βενέτης
McDonald’sBAZZ-RDominosΚωνσταντινίδης Ζαχαροπλαστεία
Village CinemasΓρηγόρηςXtreme StoresΚαρέλιας
TGI FridaysCoffee IslandSephorab...eat
HertzYavaMakroSimply Burgers
Pizza FanΟΠΑΠCreta FarmsPepsico – Ήβη
ΝίκαςΥφαντήςAvisΤσιμέντα Τιτάν
ΑΓΕΤ ΗρακλήςOk! MarketsLovie CosmeticsΚαραμολέγκος
ΒΙ.Κ.Η.Coffee LabColgateBic
UnileverΔιεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνNovartisBarilla
ΑπολλώνιονDellΚρητικόςΛουξ
Όμιλος ΣαράντηCosmos AluminiumΟρφεύς ΒεϊνόγλουNobacco
H&MAdeccoKleemannGreen
ΟΛΘΧατζόπουλος Α.Ε.BrinksOtis
CelestinoOnePharma

Σχετικά Άρθρα:
Πώς να λέτε "όχι" στο αφεντικό σας, χωρίς να λέτε "όχι"
Θέσεις εργασίας σε super market
Green Θέσεις Εργασίας