Ευκαιρίες καριέρας στην Ελβετία

ΕλβετίαΠαραδόξως ή, όχι, η Ελβετία δεν είναι και κορυφαίος εργασιακός προορισμός στην Ευρώπη. Και το παραδόξως ή, όχι, αφορά στο ότι οι μισθοί στην Ελβετία είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί, ακόμα και με τα προ κρίσης δεδομένα, πόσο δε τώρα! Στο παρακάτω άρθρο θα εξετάσουμε βασικά στοιχεία για να εργαστεί κάποιος στην Ελβετία καθώς και τι ευκαιρίες καριέρας υπάρχουν προς το παρόν

Άδεια παραμονής στην Ελβετία

Η νομολογία στην Ελβετία προβλέπει πως οι προερχόμενοι από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται να εξασφαλίσουν πρώτα άδεια εργασίας, αλλά μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για τρεις μήνες αναζητώντας εργασία, ενώ το διάστημα αυτό κατόπιν σχετικής άδεια μπορεί να παραταθεί από τρεις ως 12 μήνες, αρκεί να είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση εργασίας, κάτι που αποδεικνύεται αν κανείς είναι εγγεγραμμένος σε σχετικούς φορείς εξεύρεσης εργασίας, είτε ιδιωτικούς, είτε κρατικούς.

Άδεια εργασίας στην Ελβετία

Όταν κάποιος προερχόμενος από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρει εργασία στην Ελβετία η έκδοση άδειας εργασίας δεν είναι απαραίτητη (αρκεί η εγγραφή του αλλοδαπού στα σχετικά κρατικά αρχεία) αν πρόκειται να εργαστεί στη χώρα για διάστημα ως τρεις μήνες ανά ημερολογιακό έτος.

Όταν ο προερχόμενος από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίσει εργασία, αν είναι σύμβαση ως ένα έτος εξασφαλίζει 5ετή άδεια εργασίας, αν είναι εργαζόμενος όλο αυτό το διάστημα ή, έχει συνεχείς ανανεώσεις σύμβασής, η άδεια παρατείνεται για ακόμα μία πενταετία με ελάχιστες διατυπώσεις. Η άδεια λήγει αν μείνει το άτομο που κατέχει την πενταετή άδεια άνεργο για διάστημα ενός έτους ή, περισσότερο.

Ομιλούμενες Γλώσσες

Στην Ελβετία μπορεί κανείς να βρει εργασία σχετικά εύκολα αλλά είναι απαραίτητο να μιλάει σε επίπεδο τουλάχιστον «Β2» Γαλλικά ή, Γερμανικά και φυσικά Αγγλικά. Ανάλογα, βέβαια, με τον εργοδότη κατά περίπτωση ζητείται η γνώση της γλώσσας σε επίπεδο «C1» ή, και «C2». Όταν κανείς απαντά σε γαλλόφωνη αγγελία οφείλει να απαντήσει με cover letter και CV στα γαλλικά, ενώ όταν απαντά σε γερμανόφωνη ή, αγγλόφωνη αγγελία αντίστοιχα στα γερμανικά ή, αγγλικά. Όταν η αγγελία είναι δίγλωσση ή, τρίγλωσση, τότε απαντά είτε με αντίστοιχη μετάφραση του cover letter και του CV είτε επιλέγει μία γλώσσα από τις δύο ή, τρεις.

Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψιν βιογραφικά στην αγγλική γλώσσα όταν η αγγελία είναι γερμανόφωνη ή, γαλλόφωνη και το αντίστροφο.

Ευκαιρίες καριέρας στην Ελβετία

Ένας μεγάλος όγκος εργαζομένων μπορούν να απορροφούνται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οργανισμών της, αλλά και από διεθνείς, πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν στη Γενεύη ή, τη Ζυρίχη γραφεία για να διευκολύνουν την εισαγωγή και εξαγωγή υπηρεσιών και αγαθών από και προς χώρες της ΕΕ. Έτσι έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες ανεύρεσης εργασίας στην Ελβετία οι κάτοχοι σχετικών πτυχίων και γνώσεων του διεθνούς εμπορικού δικαίου καθώς και δικηγόροι διεθνών σχέσεων και συμβάσεων.

Ζήτηση έχουν επιπλέον οι έχοντες πτυχία βιολογίας, γεωπονίας και συναφών επαγγελμάτων υγείας, κυρίως σε ερευνητικά τμήματα φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών τεχνολογίας τροφίμων, αλλά και σε θέσεις ερευνητικού περιεχομένου στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε πρότζεκτ κυρίως ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Στα πανεπιστήμια, δε, μέσω της πύλης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σημαντικός αριθμός ζήτησης φυσικών, μαθηματικών και αρχιτεκτόνων, αλλά και τεχνικών βοηθών φυσικών επιστημών και μηχανικής  (ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι).

Η ύπαρξη υποκαταστημάτων και διαχειριστικών υπηρεσιών (ασφάλειες εμπορευμάτων, εξασφαλίσεις, funds κ.ά.) σχεδόν όλων των μεγάλων διεθνών τραπεζών και χρηματικών-χρηματοδοτικών-χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων, εξασφαλίζει επίσης μεγάλη ζήτηση σε ειδικούς τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, έμπειρους ή, μη σε χειρισμό εξειδικευμένων οικονομικών συναλλαγών, αφού εκτός από πολλές αγγελίες senior βρίσκει κανείς και ισάριθμες για βοηθούς ή, junior financial & insurance accountants που πλέον στην Ελλάδα έχουν περιορισμένο χώρο επαγγελματικής κίνησης.

Σε όλες τις παραπάνω καριέρες, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν σε κάθε έναν κλάδο από όσους αναφέρθηκαν, είτε βιολογίας-υγείας και εφαρμοσμένων επιστημών, είτε σε διοικητική-οικονομική κατεύθυνση, είτε σε νομικής φύσης τομείς, υπάρχει παντού (!) ισχυρή παρουσία και σχετικών HR (Human Resources) αγγελιών, για administrators ανθρωπίνου δυναμικού πάνω σε κάθε έναν από τους αναφερόμενους εξειδικευμένους τομείς!

Τέλος, ένας από τους πιο «γεμάτους» σε ζήτηση εργαζόμενων τομέας είναι αυτός των logistics και μεταφορών, αλλά και των αεροπορικών εταιρειών (εδάφους και αέρος), αφού η Ελβετία εκτός από διοικητικό κέντρο της Ευρώπης παραμένει και γεωγραφικώς στο μέσον της γηραιάς ηπείρου και τα εν λόγω επαγγέλματα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα μιας και υπάρχουν branches ή, και κεντρικές υπηρεσίες όλων των κορυφαίων εταιρειών της Ευρώπης!

Δείτε επίσης:

Θέσεις εργασίας στην Ελβετία


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: