Δουλεύοντας σαν γιατρός στην Ευρώπη

γιατροί ευρώπηΗ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαγγελματική μετανάστευση στις μέρες μας έχει γίνει, δυστυχώς, κάτι που ολοένα και περισσότερους ενδιαφέρει, με τις ευκαιρίες εργασίας στη χώρα μας να έχουν μειωθεί σημαντικά και να αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τα προσεχή χρόνια, λόγω της δραματικά κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε ως χώρα. Ένα από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση εκτός των ελληνικών συνόρων και εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, είναι το ιατρικό. Και δεδομένου του ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει, εν πολλοίς, τα ίδια ή, παρόμοια προβλήματα στην αγορά εργασίας, θα εστιάσουμε σε τέσσερις από τις χώρες της κεντρικής αλλά και της Βόρειας Ευρώπης που προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας για γιατρούς, για τα δεδομένα που επικρατούν εκεί και τι χρειάζεται κανείς για να μεταναστεύσει επαγγελματικά και να αναζητήσει το επαγγελματικό του μέλλον σε μία υγιέστερη αγορά εργασίας.

Γιατροί στη Γερμανία

Στη Γερμανία, γενικώς, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ολοκληρώσει την ιατρική τους εκπαίδευση μπορούν να εργαστούν ως γιατροί πραγματοποιώντας τρία βασικά στάδια.





Το σύνταγμα της χώρας παραχωρεί τη δύναμη παραχώρησης της άδεια εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος περιφερειακά, σε κάθε τοπικό κρατίδιο, το ομοσπονδιακό κράτος (Bundeslander, 16 τον αριθμό). Αρχικά, λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος θα κάνει την αίτηση του στο υπουργείο υγείας (Bezirksregierung) του κρατιδίου (Bundeslander) όπου θα εργαστεί για να πάρει τη σχετική άδεια σαν ένα πρώτο βήμα, προσκομίζοντας τα πτυχία του και συμμετέχοντας σε εξετάσεις εξίσου βατές με αυτές στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, αφότου πάρει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, είναι απαραίτητη η εγγραφή του στον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο του ομόσπονδου κράτους. Εκεί, έχοντας ήδη αποδείξει στο πρώτο στάδιο την ιατρική του επάρκεια, για να εγγραφεί στον ιατρικό σύλλογο (Landesarztekammer) θα πρέπει να αποδείξει και πως έχει τις απαραίτητες γνώσεις της γλώσσας της χώρας, με το κατώτερο επίπεδο ομιλίας και γραφής της γλώσσας που είναι απαραίτητο, να είναι το B2.

Τέλος, ως πολίτες της ΕΕ οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια εργασίας στη χώρα, όμως είναι απαραίτητη η άδεια διαμονής (Aufenthaltserlaubnis) η οποία ζητείται από όλους τους μη Γερμανούς που μένουν στη χώρα για περισσότερο από τρεις μήνες. Η εν λόγω άδεια εκδίδεται στην πόλη που θα διαμείνει ο αιτών, συγκεκριμένα από το οικείο μητρώο αλλοδαπών (Auslanderbehorde).

Να σημειωθεί πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τη μεταπτυχιακή εκπαίδευσή τους και επιθυμούν να εργαστούν ως εξειδικευμένοι, πρέπει να καταθέσουν τα αποδεικτικά της εξειδίκευσής τους μαζί με τα ζητούμενα πτυχία ώστε να αξιολογηθούν από τον ιατρικό σύλλογο του ομόσπονδου κράτους (Landesarztekammer) και να τους απονείμει το δικαίωμα να εργαστούν σύμφωνα με τον τίτλο της ειδικότητάς τους.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Γερμανία

Γιατροί στην Ολλανδία

Οι θέσεις για γιατρούς στο δημόσιο τομέα της Ολλανδίας όσον αφορά στους ειδικευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι περιορισμένες. Ο Ευρωπαίος πολίτης που θα μεταναστεύσει επαγγελματικά στην Ολλανδία για να εξασκήσει ιατρικό επάγγελμα κυρίως θα το κάνει σαν μεμονωμένος γιατρός σε δικό του ιατρείο και μόνο με την απόκτηση επαφών και εμπειρίας θα μπορέσει στη συνέχεια να γίνει μέλος σε έναν από τους πολλούς ιατρικούς συνεταιρισμούς της χώρας αλλά και θα αποκτήσει, είτε μεμονωμένα είτε μέσω του συνεταιρισμού που θα είναι μέλος, συνεργασία με κάποιο ντόπιο νοσοκομείο κάνοντας ένα συμβόλαιο και όχι μπαίνοντας στο μισθολόγιό του άμεσα.

Όποιος γιατρός επιθυμεί να μεταναστεύσει επαγγελματικά στην Ολλανδία, όντας Ευρωπαίος πολίτης δεν χρειάζεται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει εγγραφή και στο μητρώο αλλοδαπών της χώρας, κάτι εξαιρετικά απλό για πολίτες της ΕΕ που τους εξασφαλίζει αυτόματα άδεια παραμονής κι εργασίας, χωρίς άλλες διαπιστεύσεις. Η όλη διαδικασία προσομοιάζει αυτή της Γερμανία αρκετά.

Αρχικά πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον Ολλανδικό Οργανισμό Υγείας (Inspectie voor de Gezondheidszorg) αλλά και τον εγχώριο ιατρικό σύλλογο (KNMG), ενώ αφού επιλέξει την πόλη στην οποία θα μείνει, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον τοπικό Οργανισμό Υγείας της επαρχίας στην οποία ανήκει η πόλη, αλλά και στην ντόπια δημοτική αρχή για να πάρει την άδεια εργασίας. Ακόμα κι αν φαίνεται μεγάλη η διαδικασία αυτή, δεν είναι τόσο περίπλοκη, καθώς με την εγγραφή στον Εγχώριο Ιατρικό Σύλλογο (KNMG) στην Ουτρέχτη, θα πάρει ένα χαρτί που αναφέρει όλες τις διευθύνσεις όπου θα αποταθεί ο υποψήφιος προς εργασία για να μην «χαθεί» στη γραφειοκρατία!

Η μετάφραση των διπλωμάτων στην ολλανδική γλώσσα δεν είναι απαραίτητη, όμως θα πρέπει να έχει επικυρώσει στη χώρα αυτή τα αντίγραφα προτού τα υποβάλει σε κάθε υπηρεσία. Η γνώση της γλώσσας κι εδώ είναι απαραίτητη. Το επίπεδο Β2 είναι ικανοποιητικό, μιας και η ιατρική ορολογία χρησιμοποιεί λατινικούς και ελληνικούς όρους σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας ευκολότερο το να προσαρμοστεί κανείς στην «ιατρική διάλεκτο» και σε αυτή τη γλώσσα.

Δείτε αγγελίες εργασίας στην Ολλανδία

Γιατροί στη Φιλανδία

Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης που αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Φινλανδία για να εργαστεί ως γιατρός μπορεί να το κάνει μέχρι τρεις μήνες χωρίς καν να εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της χώρας, όμως για διάστημα πέραν των τριών μηνών είναι υποχρεωμένος να εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, απευθυνόμενος σε ένα αστυνομικό τμήμα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να αιτηθεί άδειας εργασίας όντας πολίτης χώρας της ΕΕ.

Πρώτος προορισμός ενός Έλληνα που θα ξεκινήσει ιατρική καριέρα στην Φινλανδία είναι η Εθνική Εποπτική Αρχή Υγείας και Ευημερίας (Valvira). Εκεί ο επίδοξος γιατρός στη Φινλανδία θα απευθύνει αίτημα αποδοχής για να λάβει το δικαίωμα εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και θα το λάβει αφού εκτιμηθούν, μεταφραστούν και αξιολογηθούν οι προπτυχιακοί, πτυχιακοί, μεταπτυχιακοί τίτλοι που θα καταθέσει εκεί. Μάλιστα, πριν την οριστική έγκριση θα χρειαστεί να μεσολαβήσει κι ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα είναι υπό επίβλεψη προτού πάρει οριστική άδεια για τη χώρα, αλλά και τον απαραίτητο κωδικό που του δίνει το δικαίωμα να σφραγίζει συνταγές, αγωγές και άλλα έντυπα! Μάλιστα η νομολογία είναι αμείλικτη. Αν οποιοσδήποτε δεν έχει άδεια από τη Valvira και εξασκεί ιατρική κινδυνεύει στην καλύτερη με βαρύ πρόστιμο, στη χειρότερη (και συνηθέστερη περίπτωση) με φυλάκιση.

Στη Φινλανδία δεν είναι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας σε υψηλό επίπεδο για να αδειοδοτηθεί, όμως οι διάφορες κοινότητες που μπορεί να είναι εργοδότες των γιατρών σπάνια δεν θα ζητήσουν ένα πιστοποιητικό ή, δεν θα απαιτήσουν από τον γιατρό να γνωρίζει τη φινλανδική γλώσσα ώστε να είναι σε θέση να εξασκήσει ιατρική ασφαλέστερα.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Φιλανδία

Γιατροί στη Γαλλία

Οι ίδιες διαδικασίες, αδειοδότηση από την γενική εποπτική αρχή, υποβολή αίτησης εξάσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις κατά τόπον αρχές και γνώση της γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο B2 ισχύουν και για γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν στη Γαλλία.

Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι πως ο Έλληνας γιατρός που θα μετακινηθεί στη Γαλλία δεν χρειάζεται να βγάλει άδεια παραμονής στη χώρα μετά το τρίμηνο. Κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες (από τις χώρες που εντάχθηκαν μετά το 2004 εκτός της Κύπρου και της Μάλτας) δεν έχουν ακόμα αυτό το πλεονέκτημα, όμως και για εκείνους είναι τυπικό θέμα και διευθετείται άμεσα.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Γαλλία

Μισθοί γιατρών στην Ευρώπη

Ασφαλώς η μισθολογική κάλυψη είναι το ζητούμενο σε κάθε εργαζόμενο που αναζητά ένα καλύτερο μέλλον εκτός των συνόρων της χώρας του, έτσι αναζητήσαμε και ένα συγκριτικό μέσο όρο από χώρα σε χώρα μεταξύ των τεσσάρων κυριοτέρων που προαναφέραμε.

Σχετικά με τους μισθούς γιατρών στην Ολλανδία (από τις κορυφαίες μισθολογικά χώρες για γιατρούς τον κόσμο μαζί με Αυστραλία και ΗΠΑ) ένας γιατρός που εξασκεί γενική ιατρική μπορεί να λάβει κατά μέσο όρο 88.000 ευρώ ετησίως, ενώ ένας εξειδικευμένος γιατρός περισσότερα από τα διπλά, περίπου 200.000 ευρώ ετησίως. Αυτά, βέβαια, με στοιχεία μέχρι το 2010-2011 και χωρίς φόρους, οι οποίοι φτάνουν ως το 52% του συνολικού κέρδους αν κριθεί υψηλόμισθος κανείς (το πόσο από όπου χαρακτηρίζεται κανείς υψηλόμισθος κυμαίνεται, ανάλογα με την εκάστοτε νομοθεσία κρίνεται και θεσμοθετείται από το υπουργείο οικονομικών).

Σχετικά με τους μισθούς γιατρών στη Γαλλία η γενική ιατρική προσφέρει ετησίως ένα εισόδημα της τάξης των 70-75 χιλιάδων ευρώ και η εξειδίκευση περίπου 120.000 ευρώ, με τη φορολογία να μην περιλαμβάνεται και επίσης ανάλογα με τα ποσά μπορεί να φτάσει το 50%.

Στη Φινλανδία ο ασκών την γενική ιατρική θα κερδίσει περίπου 55-60 χιλιάδες ευρώ ετησίως χωρίς περαιτέρω φορολόγηση, ενώ στα ίδια περίπου ποσά κυμαίνεται το ετήσιο έσοδο ενός γιατρού και στη Γερμανία.

Περιβάλλον και ωράρια εργασίας γιατρών στην Ευρώπη

Το ιατρικό επάγγελμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεσμοθετημένο και σχεδόν σε κάθε χώρα διέπεται από κλαδικές συμβάσεις. Σε όλες τις χώρες είναι αξιοσέβαστο επάγγελμα-λειτούργημα και το περιβάλλον είναι εξαιρετικό, μάλιστα σε όσες χώρες επιλέξαμε να αναφέρουμε λεπτομερέστερα παραπάνω, η συνθήκες εργασίας δεν έχουν καμία σχέση με ότι μπορεί να έχει συνηθίσει ένας γιατρός στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως σε καμία χώρα δεν υπάρχει το τρομερό έλλειμμα βοηθών θαλάμου, εξειδικευμένων νοσοκόμων και βοηθών όσο στην χώρα μας, στην οποία τα νοσοκομεία υπολειτουργούν τώρα λόγω κρίσης, αλλά είναι χρόνιο πρόβλημα η έλλειψη εκπαίδευσης στο βοηθητικό προσωπικό για να κάνουν την εξάσκηση της ιατρικής ευκολότερη και ασφαλέστερη για τον γιατρό.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στη Γαλλία ισχύει 35ωρο, ενώ με οδηγία της η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκάλεσε τους εργοδότες (αρχικά για τους παιδίατρους και εν συνεχεία για όλες τις ειδικότητες) και έθεσε όριο τις 48 ώρες εβδομαδιαίως για να μην τίθεται θέμα λαθών λόγω υπερκόπωσης των γιατρών άρα και ασφάλειας των ασθενών. Αξίζει να αναφερθεί πως από τα χειρότερα ωράρια για τους γιατρούς μαζί με την Ελλάδα είχε μέχρι πρότινος και η Γερμανία  όπου ένας γιατρός μπορεί αν εργαζόταν ως και 56 ώρες την εβδομάδα. Η ΕΕ διώκει κάθε εργοδότη που δεν συμβαδίζει με την κοινοτική οδηγία πια και μπορεί στη χώρα μας να λειτουργούν πολλά πράγματα ανεξέλεγκτα, όμως οι Γερμανοί ήδη έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται στο 40ωρο με μέγιστη τη 48 απασχόληση για τους γιατρούς.

Δείτε αγγελίες εργασίας στο εξωτερικό


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: