Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ζητήσετε αύξηση μισθού

αύξηση μισθούΠολλές φορές δουλεύουμε σε μια εργασία και ‘αισθανόμαστε’ ότι δεν πληρωνόμαστε αρκετά για αυτό που κάνουμε. Αρκετοί έχουν το θάρρος (ή θράσος) και πηγαίνουν κατευθείαν να ζητήσουν αύξηση, άλλοι εκτιμούν τι κατάσταση και άλλοι δεν ζητάνε ποτέ ότι αξίζουν. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τι χρειάζεται να κοιτάξουμε πριν επισκεφθούμε το αφεντικό μας για να ζητήσουμε αύξηση

Ποια είναι η κατάσταση στην εταιρία και στην αγορά

Αν γενικά υπάρχει ένα άσχημο οικονομικό κλίμα, και η εταιρία στη οποία εργάζεστε απολύει συχνά υπαλλήλους και προσλαμβάνει πιο σπάνια τότε σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσετε αύξηση. Συνήθως στη καλύτερη τον περιπτώσεων θα πρέπει απλά να κάνετε ότι μπορείτε για να κρατήσετε τη θέση σας και το μισθό στα ίδια επίπεδα. Άλλωστε μην νομίζετε ότι και ο εργοδότης σας θα είναι και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εσάς.

Τρέχουσες σχέσεις με τον εργοδότη σας

Αν έχετε κάνει πρόσφατα κάποιο σοβαρό λάθος στην εταιρία ή δημιουργήθηκε κάποιου είδους παρεξήγηση μεταξύ σας τότε θα πρέπει να περιμένετε κάποιο καιρό μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Από την άλλη αν είχατε πρόσφατα μια σοβαρή επιτυχία τότε σίγουρα αυτό θα είναι σημαντικό θετικό αλλά χωρίς να βασίζετε τα επιχειρήματά σας μόνο σε αυτή την επιτυχία.





Τελευταία φορά που πήρατε αύξηση

Αν πήρατε αύξηση τελευταία φορά σχετικά πρόσφατα τότε είναι καλό να περιμένετε λίγο μέχρι να προσφέρετε κάτι παραπάνω στην εταιρία που δουλεύετε. Αυτό φυσικά το κριτήριο πρέπει πρέπει να το συνδυάσετε με την τρέχουσα κατάσταση στην εταιρία και στην αγορά.

Το κύρος σας στην εταιρία

Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας. Ποιο είναι το κύρος σας στην εταιρία; Ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους; Με άλλα λόγια, γιατί να δώσει ο εργοδότης σας σε εσάς αύξηση και να μην δώσει στον συνάδελφό σας, τι παραπάνω προσφέρετε;

Αντικατάσταση από άλλον εργαζόμενο

Αν έχετε κάποιες ειδικές γνώσεις που δεν διαθέτει κάποιος άλλος τότε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ‘χαρτί’ σας. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε ειδικές γνώσεις, δυσεύρετες στην αγορά εργασίας και εργάζεσθε και αρκετά σκληρά. Φυσικά μη ξεχνάτε ότι θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας και τη ψυχολογία του εργοδότη σας, γιατί αρκετοί εργοδότες λόγο προσωπικών τους πιστεύω δεν θέλουν να δίνουν αυξήσεις.

αύξηση μισθού 2Πρόταση από άλλη εταιρία

Αν έχετε πρόταση να εργαστείτε σε άλλη εταιρία για περισσότερα λεφτά (και ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι το μοναδικό σας κριτήριο), μπορείτε να δοκιμάσετε αν στον τρέχων εργοδότη σας μπορείτε να πετύχετε τον ίδιο ή και καλύτερο μισθό. Στη πραγματικότητα ποτέ σε αυτή τη περίπτωση δεν έχετε κάτι να χάσετε!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: