Τα 4 χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη

Ας είμαστε ειλικρινείς: κανείς δεν θέλει την αποτυχία. Αλλά εάν είστε ηγέτης, σε κάποια φάση της ζωής σας θα έχετε σίγουρα αποτύχει. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αποτυχίας είναι η έλλειψη των βασικών στοιχείων που απαιτούνται για να ηγείστε. Εδώ είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτετε, αν θέλετε να πετύχετε ως ηγέτης:

1. Αυθεντικότητα: Κάθε ηγέτης μπαίνει στον πειρασμό να προβάλει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο παρά να είναι ο εαυτός του. Υπάρχει η αντίληψη ότι για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ομάδας σας, θα πρέπει να εμφανίζεστε άψογοι και πάντα καθωσπρέπει. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες χρειάζονται έναν αυθεντικό ηγέτη, όχι κάποιον τέλειο. Ένας ηγέτης θα πρέπει να αναπτύξει την τέχνη της αυτογνωσίας. Σταματήστε λοιπόν να προσπαθείτε να μιμηθείτε κάποιον άλλο και αρχίστε να είστε ο εαυτός σας. Μάθετε να μοιράζεστε και να είστε ειλικρινείς με τα προβλήματά σας. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκτήσετε αμέσως επιρροή.

2. Κουράγιο: Ως ηγέτης, δεν μπορείτε να το βάζετε κάτω. Πρέπει να είστε πρόθυμοι,τολμηροί και να αναλαμβάνετε ρίσκα. Σίγουρα θα είναι δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να σας φύγει ο φόβος για να αποκτήσετε θάρρος. αντίθετα το θάρρος πάντα σας βοηθάει να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις κατά μέτωπο. Και αν αυτό το χαρακτηριστικό δεν σας βγαίνει φυσικά δεν πρέπει να ανησυχείτε, το θάρρος μπορεί να μαθευτεί. Ξεκινήστε την άσκηση τώρα!

3. Αρχές: Κάθε εταιρεία μπορεί να αποτύχει κάποια στιγμή. Εάν ένας ηγέτης μείνει πιστός στις αρχές του κατά τη στιγμή της αποτυχίας, είναι πολύ πιο πιθανό να μάθει από την αποτυχία και να προχωρήσει προς την επιτυχία. Ένας ηγέτης ορίζεται από τις εσωτερικές δυνάμεις και τις πεποιθήσεις του, όχι από την εξωτερική εικόνα του. Ο χαρακτήρας σας θα καθορίσει το επίπεδο της ηγεσίας σας. Το να μείνετε πιστοί στις αρχές σας είναι κάτι που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά να ζήσετε καλά και να έχετε καλή σταδιοδρομία. Υπάρχουν τρία στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ηθικός ηγέτης: ταπεινοφροσύνη, πειθαρχία και ακεραιότητα.

Για να μάθετε αν έχετε αυτές τις τρεις πολύτιμες αρχές αναζητήστε στις ομιλίες σας φράσεις όπως: “Λυπάμαι”, “ευχαριστώ” και “Σου έχω εμπιστοσύνη”. Ψάξτε για φράσεις που περιέχουν λέξεις όπως “εμείς” ή “δικό μας” σε αντίθεση με “εγώ” – “δικό μου”.

Εξασκείστε αυτές τις αρχές και καθιερώστε ένα σύστημα ώστε να κρατάτε τον εαυτό σας προσγειωμένο. Κανείς δεν συμπαθεί έναν αλαζόνα ηγέτη. Κάθε ισχυρός ηγέτης έχει τουλάχιστον μια επιθυμία: να αναπτυχθεί. Πολύ λίγοι επιτυχημένοι ηγέτες θα πουν: “Νομίζω ότι είμαστε όσο πετυχημένοι πρέπει να είμαστε, μπορούμε να “αράξουμε” από δω και στο εξής”.

Αν θέλετε να αναπτυχθείτε, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συνεργασία. Οι ηγέτες έχουν την τάση να αποφεύγουν τους άλλους ηγέτες, επειδή δεν θέλουν να προδώσουν τα μυστικά τους, αλλά αυτή η νοοτροπία σας κρατάει πίσω. Η συνεργασία ευνοεί την καινοτομία, μειώνει τον περιττό κίνδυνο και ενισχύει την επιτυχία. Εάν επιθυμείτε να γίνετε καλύτερος ηγέτης, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπτύξετε σχέσεις.

4. Πνεύμα συνεργασίας: Ξεκινήστε ψάχνοντας για δύο είδη εταιρειών: μια με την οποία να έχετε βαθιές φιλοσοφικές διαφορές και μια άλλη που να έχει την ίδια φιλοσοφία, αλλά να μην αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή. Μόλις τους βρείτε, κανονίστε μια συνάντηση και αρχίσετε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή ιδεών. Θα είστε ευγνώμονες που το κάνατε!

Έχει ειπωθεί ότι το να ακολουθείτε είναι εύκολο, το να ηγείστε είναι δύσκολο. Αυτό είναι αναμφίβολα αλήθεια. Όμως, αν υιοθετήσετε αυτές τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά θα βιώσετε μια επιτυχημένη αλλαγή, ικανή να αυξήσει την επιρροή σας για την καλυτέρευση του κόσμου και του γενικότερου καλού.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: