Τι να προσέξετε πριν αποδεχτείτε μια θέση εργασίας

Όσοι ψάχνουν δουλειά για μήνες ή για χρόνια, είναι απίθανο να δαπανήσουν χρόνο και προσπάθεια για να αξιολογήσουν μια νέα προσφορά πριν υπογράψουν. Εάν ψάχνετε δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να μην έχετε την πολυτέλεια να απορρίψετε μια προσφορά. Αλλά αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το να χάσετε μια ευκαιρία και να περιμένετε για κάτι καλύτερο, εδώ είναι επτά ερωτήσεις που θα πρέπει να ρωτήσετε προτού να δεχτείτε μια νέα θέση:

1.Σε τι κατάσταση είναι τα οικονομικά της εταιρείας; Αν έχετε απολυθεί πρόσφατα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να βρεθείτε σε μια εταιρεία που θα σας απολύσει ξανά στο μέλλον. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ψάξει την επιχείρηση και ότι έχετε διαβάσει αυτά που γράφουν οι οικονομικές εφημερίδες για αυτήν πριν βιαστείτε να δεχτείτε τη θέση.





2. Είναι η έδρα της επιχείρησης κοντά; Υπάρχει πιθανότητα αλλαγής έδρας; Θα σας άρεσε να ταξιδεύετε 90 λεπτά το πρωί για να πάτε στη δουλειά σας; Υπάρχει πιθανότητα η εταιρεία να σας μεταφέρει σε διαφορετικό μέρος στο εγγύς μέλλον και πώς θα επηρεάσει αυτό την προσωπική σας ζωή;

3. Μπορείτε να ανταποκριθείτε στη δομή και στην κουλτούρα του οργανισμού; Αν είστε ένας ανεξάρτητος εργαζόμενος και η εταιρεία επιβάλλει την εργασία μέσω μικρών ομάδων, θα είστε έτοιμοι να ψάξετε για άλλη δουλειά μέσα σε λίγους μήνες. Θα έχετε δικό σας γραφείο ή θα μοιράζεστε ένα ενιαίο γραφείο; Μην υποτιμάτε τα οφέλη που θα έχετε αν η εταιρεία σας παρέχει ένα περιβάλλον κατάλληλο για το στυλ εργασίας σας.

4. Τι ξέρετε για το αφεντικό σας; Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι παρ’ όλο που προτιμούν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, σχεδιάζουν να φύγουν επειδή δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το αφεντικό τους. Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να έχετε εικόνα του μελλοντικού αφεντικού σας, κάντε ο,τι καλύτερο μπορείτε για να τον γνωρίσετε πριν αποδεχτείτε την θέση. Ρίξτε μια καλή ματιά γύρω σας κατά τη συνέντευξη και παρατηρήστε αν οι άνθρωποι φαίνονται ευχαριστημένοι ή δυστυχισμένοι στη δουλειά. Χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε διαθέσιμο για να αποφασίσετε αν η θέση είναι καλή ευκαιρία.

5. Μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες της εταιρείας; Μήπως η εταιρεία περιμένει από εσάς να “αναστήσετε” ένα “πεθαμένο” τμήμα μέσα σε λίγους μήνες; Μήπως περιμένει να κουνήσετε το μαγικό ραβδί σας και να λύσετε μία ντουζίνα προβλήματα; Βεβαιωθείτε ότι δεν θα δώσετε υποσχέσεις που δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε και δεν θα γεμίσετε την εταιρεία φρούδες ελπίδες.

6. Τι περιμένετε από την εταιρεία; Τι πλεονεκτήματα προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, της ασφάλισης και των άλλων, όπως ευέλικτα ωράρια και φροντίδα των παιδιών; Πότε θα είστε σε θέση να συνταξιοδοτηθείτε ή να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης; Πότε θα μπορείτε να πάρετε μια αύξηση ή μια προαγωγή; Ορισμένες εταιρείες έχουν κανόνες που μπορούν να σας αποτρέψουν από οποιαδήποτε προαγωγή για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν έχετε όλα τα προσόντα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τι προσφέρει η εταιρεία, πριν να δεχθείτε τη θέση.

7. Με ποιόν τρόπο θα σας βοηθήσει η νέα δουλειά στην καριέρα σας; Καλό θα ήταν, να σκεφτείτε σε κάποια φάση και τον εαυτό σας και τους δικούς σας στόχους. Πάρα πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν από δουλειά σε δουλειά χωρίς να σκεφτούν το πώς αυτό θα βοηθήσει την γενικότερη σταδιοδρομία τους. Μήπως έχετε υπερβολικά προσόντα για τη δουλειά; Κάντε μια λίστα με τους τρόπους που αυτή η θέση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των προσωπικών σας στόχων. Θα σας προσφέρει νέες εμπειρίες ή θα σας δώσει την ευκαιρία να προσθέσετε κάτι στο βιογραφικό σας; Θα σας φέρει σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους που να σας δώσουν πρόσβαση σε νέα μονοπάτια; Προσπαθήστε να αποφύγετε μια δουλειά που δεν σας δίνει τίποτα, παρά μόνο έναν μισθό και μια θέση.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: