Συμβουλές βιογραφικού για μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους

Έχοντας παρουσιάσει στο παρελθόν συμβουλές βιογραφικού για νέους, ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Κάποιος που αναζητά εργασία και ανήκει στη μέση ηλικία, ίσως αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων.

Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι πρέπει να συμπεριλάβει και τι να παραλείψει από το βιογραφικό του στην περίπτωση που έχει μακραίωνη ιστορία απασχόλησης. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανόν να έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που χρειάστηκε ένα βιογραφικό. Η εθιμοτυπία όσον αφορά στο βιογραφικό πιθανώς έχει αλλάξει από τότε και είναι σημαντικό να υπάρξει η κατάλληλη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ανανέωση του βιογραφικού σας έτσι ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό στα μάτια ενός εργοδότη και να εξαλείψει οποιασδήποτε μορφής προκατάληξης απέναντι στην ηλικίας σας.

Αφαιρέστε τον αριθμό FAX και σιγουρευτείτε ότι έχετε συμπεριλάβει μια διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Κανένας εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για τον αριθμό FAX σας. Το να συμπεριλάβετε μια τέτοια πληροφορία υποδεικνύει ότι έχετε “ξεμείνει” στη δεκαετία του ‘80. Η απουσία μιας διεύθυνσης e-mail δυσχεραίνει την επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τους πιθανούς εργοδότες, επομένως είναι πιθανόν να προτιμηθεί κάποιος άλλος υποψήφιος.





Συμπεριλάβετε συνδέσμους σε εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης (social media) στην περίπτωση που τα χρησιμοποιείτε. Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης έχουν σημειώσει τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια και πλέον επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας. Ενδεικτικό παράδειγμα, το LinkedIn και η αναζήτηση εργασίας μέσω αυτού. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δημιουργείστε ένα λογαριασμό στο LinkedIn και συμπεριλάβετε τον αντίστοιχο σύνδεσμο στο βιογραφικό σας. Επίσης, μπορείτε να αναφέρετε το όνομά σας στο Skype ή ακόμα και στο Twitter.

Μη δώσετε έμφαση στα συνολικά χρόνια προϋπηρεσίας σας. Άποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως “πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας”. Αν για παράδειγμα έχετε μια καριέρα 25 ετών, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεστε σε ένα συγκεκριμένο χώρο ή τομέα, τότε δώστε έμφαση σε αυτό αντί για το συνολικό αριθμό ετών.

Αφιερώστε περισσότερο χώρο περιγράφοντας την πιο πρόσφατη εμπειρίας σας. Στο ίδιο πνεύμα με παραπάνω, αν είχατε διάφορες δουλειές τα τελευταία 25 χρόνια, μην αφιερώσετε τον ίδιο χώρο για κάθε μια από αυτές. Αντίθετα, δώστε βαρύτητα στις πιο πρόσφατες από αυτές (για παράδειγμα αυτές των τελευταίων 10 ετών).

Συμπεριλάβετε ασχολίες που υποδεικνύουν ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Στη γενικότερη περίπτωση, είναι θεμιτό να συμπεριλαμβάνει κανείς στο βιογραφικό του μόνο τις ασχολίες εκείνες που είναι σχετικές με την εκαστοτε θέση εργασίας. Στην περίπτωση όμως των πιο ηλικιωμένων ατόμων, οι επιπλέον ασχολίες και δραστηριότητες υποδεικνύουν έναν υγιή και δυναμικό τρόπο ζωής, συντελώντας στο να αρθεί η ηλικιακή προκατάληψη. Επομένως, αν στη ζωή σας περιλαμβάνεται κάποια αθλητική δραστηρίοτητα, μπορείτε να τη συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

Συμπεριλάβετε σύγχρονες τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήστε προγράμματα λογισμικόυ όπως το Word και το Excel τα οποία είναι σημαντικά στην εργασία σας, μπορείτε να τα αναφέρετε. Αποφύγετε όμως να συμπεριλάβετε απαρχαιωμένα προγράμματα (π.χ. Word Perfect, Lotus κτλ) καθώς και να αναφέρετε ότι είστε γενικά εξοικοιωμένος με το διαδίκτυο.

Τέλος, διαβάστε τις συμβουλές μας για ένα επιτυχημένο βιογραφικό και σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε μια μοντέρνα φόρμα. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε υπόδειγμα βιογραφικού σημειώματος για να χρησιμοποιήσετε.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: