Βιογραφικό στη συνέντευξη

Πολλές φορές όταν κάποιος καλείται σε συνέντευξη του ζητούν να έχει μαζί του το βιογραφικό του σημείωμα.

Αναρωτιέται λοιπόν ο υποψήφιος για την θέση εργασίας για ποιο λόγο να έχω μαζί μου το βιογραφικό,, αφού το έστειλα και προφανώς το έχουν.

Οι πλέον συνηθισμένες –και σε κάποιο βαθμό- σωστές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι ότι οι εργοδότες πολλές φορές ξεχνούν να εκτυπώσουν τα βιογραφικά ή ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συνεντευξιαζόμενων και υπάρχει πρακτική δυσκολία στην εκτύπωση και στην κατανομή των βιογραφικών σημειωμάτων ανά υποψήφιο κατά την ώρα των συνεντεύξεων.

Θα σας παραθέσω λοιπόν την άποψη μου, ως εργαζόμενος με εμπειρία σε τμήμα ΗR/προσωπικού.

Όταν υφίσταται ανάγκη κάλυψης μιας θέσης εργασίας την όλη διαδικασία αναλαμβάνει το τμήμα ΗR/προσωπικού της εταιρείας σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα στο οποίο εντάσσεται η προς πλήρωση θέση.

Όταν δεν υφίσταται τμήμα ΗR (συνήθως στις μικρές επιχειρήσεις) την όλη διαδικασία αναλαμβάνει είτε ο ίδιος ο εργοδότης είτε κάποιος υπάλληλος του αυτού αντικειμένου. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δε την όλη διαδικασία διαλογής των βιογραφικών και επιλογής των προς συνέντευξη υποψηφίων μπορεί να αναλαμβάνει ακόμη και ένας απλός υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης.

Όταν, λοιπόν, καλείται κάποιος για συνέντευξη και του ζητούν να έχει μαζί του το βιογραφικό τι μπορεί να συμβαίνει; Από τίποτα έως πολλά. Κατ αρχήν μπορεί όντως να υφίστανται οι λόγοι που προανέφερα. Όμως από εμπειρία θα σας έλεγα ότι συνήθως συμβαίνει κάτι ή συνδυασμός των εξής:

1) Ο αρμόδιος εκείνος που θα πραγματοποιήσει την συνέντευξη και που συνήθως έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στο αν θα προσληφθεί ή όχι ο υποψήφιος (είτε πρόκειται για τον ίδιο τον εργοδότη είτε για αρμόδιο υπάλληλο) συνήθως δεν έχει διαβάσει καν τα βιογραφικά όσων καλούνται (!).

2) Την διαλογή των βιογραφικών και τις συνεντεύξεις τις κανόνισε κάποιος άλλος υπάλληλος χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα (και το χειρότερο χωρίς επαρκή γνώση και εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη προς κάλυψη θέση εργασίας) για το αν θα προσληφθείτε ή όχι.

Το ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται λίγο τραβηγμένο όμως είναι η αλήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως εάν έκανε ο ίδιος την διαλογή των βιογραφικών σημειωμάτων και την επιλογή των προς συνέντευξη υποψηφίων το πιθανότερο θα κατέληγε σε πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων. Σας το λέω εκ προσωπικής εμπειρίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Είναι πολύ απλό.

Οποιαδήποτε θέση εργασίας έχει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα εργασιακά προσόντα (πτυχία,, προϋπηρεσία, προσωπικότητα κτλ). Ουδείς είναι σε θέση να τα γνωρίζει καλύτερα από εκείνον που συνήθως προΐσταται του τμήματος εκείνου στο οποίο εντάσσεται η προς κάλυψη κενή θέση εργασίας.

Και συνήθως αυτός είναι ο αρμόδιος ο οποίος κάνει τις σχετικές συνεντεύξεις.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όσο έμπειρα και εξειδικευμένα να είναι τα στελέχη HR των επιχειρήσεων δεν παύουν να είναι απλώς στελέχη ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι παντογνώστες. Ή ακόμη, όσο εμπειρία και να έχει ένας υπάλληλος που απλά του ανέθεσαν την διαλογή και την πρόσκληση σε συνέντευξη, δεν κάνει την ακριβή τρόπον τινά και λεπτομερή ανάλυση των βιογραφικών, αφού η εμπλοκή στην διαδικασία σταματά κάπου εκεί.

Συμπερασματικά λοιπόν θα σας έλεγα ότι όταν σας καλούν για συνέντευξη και σας ζητούν να έχετε το βιογραφικό σας σημείωμα εκτυπωμένο και μαζί σας μην το θεωρείτε «καλό οιωνό». Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτός ο οποίος διάβασε το CV σας να έκανε μια σχετικώς «γενική» εκτίμηση των βιογραφικών και μέχρι εκεί.

Την πραγματική εκτίμηση θα την κάνει αυτός ο οποίος θα σας πάρει τη συνέντευξη. Κάτι το οποίο σημαίνει από τίποτα μέχρι και το να σας ρωτήσει «συγγνώμη , αλλά δεν καταλαβαίνω ποια σχέση έχετε με το συγκεκριμένο αντικείμενο,, μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος?»

Διονύσης Μούσουρας

e-biografiko.gr: Να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το Διονύση για το άρθρο που μας έστειλε.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: