Πώς το βιογραφικό σας θα “σωσει” μια κακή συνέντευξη

Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε δώσει μια κακή συνέντευξη και ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Όμως, το ότι η συνέντευξη δεν πήγε όπως ήταν σχεδιασμένο, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα διαγραφείτε από υποψήφιος. Αν έχετε ένα τέλειο βιογραφικό, αυτό μπορεί να σας σώσει από μια κακή συνέντευξη.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε πριν και μετά τη συνέντευξη, ώστε να αυξήσετε την πιθανότητα σας να πάρετε τη δουλειά.





Κάντε την έρευνα σας πριν την συνέντευξη

Αν δεν ξέρετε τίποτα για την εταιρεία για την οποία πάτε να δώσετε συνέντευξη, τότε απλά δεν πρέπει να είστε εκεί. Πρέπει να κάνετε εκτενή έρευνα πριν από τη συνέντευξη σχετικά με την εταιρεία, χωρίς να περιοριστείτε σε ιστοσελίδες, αλλά αξιοποιώντας μέσα όπως το LinkedIn. Πρέπει επίσης να ψάξετε να βρείτε κάποιες εσωτερικές πληροφορίες για την κουλτούρα της εταιρείας και τις συνθήκες εργασίας.

Πώς το βιογραφικό σας μπορεί να σας σώσει

Κατάλληλες λέξεις: Οι κατάλληλες λέξεις και οι λέξεις κλειδιά μπορούν να σας σώσουν. Επειδή υπάρχουν χιλιάδες βιογραφικά στο διαδίκτυο, οι εργοδότες δεν μπορούν να τα δουν όλα. Έτσι, τραβάνε την προσοχή τους συγκεκριμένες λέξεις (οι οποίες αλλάζουν ανάλογα την δουλειά). Χρησιμοποιείστε λέξεις-κλειδιά, που θα κάνουν πιο ενδιαφέρον το βιογραφικό σας.

Δώστε έμφαση στα νούμερα: Αντί το βιογραφικό σας να είναι μια λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε στην προηγούμενη δουλειά σας, δώστε του μια νότα θριάμβου. Προτάσεις όπως “Αύξηση κερδών κατά 20%”,”Αύξηση της παραγωγικότητας κατά μια ώρα” κλπ σίγουρα θα κάνουν τους εργοδότες να θέλουν να σας προσλάβουν. Δεν είναι ανάγκη να είναι αριθμητικό αποτέλεσμα, αλλά αν έχετε τέτοια, χρησιμοποιήστε τα.

Λόγοι που η συνέντευξή σας πήγε στραβά

Το υπόβαθρό σας: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένας υποψήφιος ήταν απροετοίμαστος γιατί έπρεπε να συμπληρώσει μια μεγάλες λίστα με πληροφορίες στην συνέντευξη. Ελάτε προετοιμασμένοι με όλες τις πληροφορίες που πιθανότατα θα χρειαστείτε όπως το εργασιακό ιστορικό σας, τις προηγούμενες διευθύνσεις σας, το πιστοποιητικό του στρατού κτλ.

Δεν ξέρετε το βιογραφικό σας: Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες του ίδιου του βιογραφικού τους. Πρέπει να ξέρετε το βιογραφικό σας απ’ έξω και ανακατωτά. Είναι πολύ ντροπιαστικό να ερωτηθείτε για κάποιο project για το οποίο καυχιέστε στο βιογραφικό και να κοιτάτε απορημένοι.

Ο μονόλογος: Αν και ο υπεύθυνος προσλήψεων θα ρωτά ερωτήσεις, θα περιμένει έναν διάλογο μαζί σας. Συγκεντρωθείτε στο να επικοινωνήσετε πραγματικά με τον εργοδότη. Ξεκινήστε με την χειραψία και τον φιλικό χαιρετισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος λέει με το ζόρι κάποιες λέξεις και άλλες όπου μονοπωλεί τη συζήτηση.

Επικοινωνήστε ξανά μετά από μια κακή συνέντευξη

Πρέπει να επικοινωνείτε μετά από κάθε συνέντευξη. Αν η συνέντευξη πήγε καλά ένα ευχαριστήριο σημείωμα αρκεί. Αν δεν πήγε καλά, πρέπει να κάνετε και άλλα πράγματα, όπως να επισημάνετε κάτι το οποίο μπορεί να ξεχάσατε να πείτε. Αν πάλι η συνέντευξη δεν πήγε καλά λόγω κάποιου άλλου παράγοντα πχ κάποιου οικογενειακού θανάτου, εξηγήστε το σύντομα.

Ετοιμαστείτε για την επόμενη σας συνέντευξη

Αν δεν πήρατε τη δουλειά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να την χρησιμοποιήσετε ως μάθημα για την επόμενη. Ανανεώστε το βιογραφικό σας καθώς αυτό θα σας δώσει αυτοπεποίθηση καθώς πηγαίνετε στην επόμενη σας συνέντευξη. Επίσης, ρίξτε μια τελευταία ματιά στο βιογραφικό σας πριν πάτε για την επόμενη συνέντευξη. Να μην ξεχνάτε ότι η επαγγελματική επιτυχία ξεκινάει με ένα καλό βιογραφικό και ότι αν μια συνέντευξη δεν πάει καλά ένα καλό βιογραφικό μπορεί να σας κρατήσει “μέσα στο παιχνίδι”.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: