Τι να μην συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας

Οι πιο πολλοί όταν γράφουν ένα βιογραφικό επικεντρώνονται στο πώς θα το γράψουν και όχι στο τι θα συμπεριλάβουν σε αυτό. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν τα συμπεριλάβετε μπορεί να σας στοιχίσουν την συνέντευξη και τη δουλειά κατ’ επέκταση. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας αναφέρουμε τα βασικότερα από αυτά.

Κακά σχόλια για την προηγούμενη δουλειά σας, το αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας

Μπορεί να απεχθάνεστε εντελώς την προηγούμενη δουλειά σας, αλλά δεν πρέπει να το δείξετε αυτό στο βιογραφικό σας. Ο,τι θέλετε να πείτε για τους λόγους που φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας, κρατήστε το για την συνέντευξη. Και όταν σας ρωτήσουν γιατί παραιτηθήκατε πείτε ότι νιώθατε πως οι ικανότητές σας δεν χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να πείτε κακά πράγματα για το αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας, ασχέτως πόσο κακοί ήταν. Πρέπει να δείξετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με κάθε είδος ανθρώπου και το να δείξετε ότι δεν μπορείτε να τους ανεχτείτε δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε αυτό.





Να αναφέρετε τα χόμπι σας

Είναι καλύτερο να μην αναφέρετε τα χόμπι σας στο βιογραφικό σας, καθώς είναι άσχετα με τη δουλειά σας. Μπορεί να είστε ενεργό μέλος της κοινότητάς σας, αλλά κανένας εργοδότης δεν ενδιαφέρεται αν είστε πρωταθλητής στο ερασιτεχνικό πατινάζ ή αν έχετε κερδίσει διαγωνισμούς μπάσκετ στο σχολείο. Τέτοιες αναφορές αποπροσανατολίζουν από το επαγγελματικό προφίλ του βιογραφικού σας και αυτό δεν το θέλετε σίγουρα.

Ψέματα για την προηγούμενη εργασιακή σας πείρα ή για το εκπαιδευτικό υπόβαθρο σας

Το να πείτε ψέματα για το που τελειώσατε σχολείο είναι κάτι μικρό, αλλά το να πείτε ψέματα ότι έχετε μεταπτυχιακό είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Έχετε υπ’ όψιν ότι πλέον όλοι οι εργοδότες ελέγχουν το υπόβαθρο των υποψηφίων τους και ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούν να μάθουν όλες τις πληροφορίες για το εργασιακό σας ιστορικό. Αποφύγετε να πείτε καταφανή ψέματα αλλιώς μπορεί να απορριφθείτε.

Φυσικά χαρακτηριστικά και πληροφορίες υγείας

Ποτέ μην στέλνετε την φωτογραφία σας με το βιογραφικό σας και αποφύγετε να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά σας όπως το βάρος, το ύψος, το χρώμα μαλλιών κτλ. Αυτό ισχύει είτε είστε ελκυστικοί ή όχι. Οι εργοδότες δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να ρωτήσουν για το ιστορικό υγείας σας ή για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε. Αν εσείς και ο γιατρός σας νιώθετε πως είστε υγιής να ανταπεξέλθετε στα καθήκοντά σας, τότε τα προβλήματα υγείας πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό σας.

Λέξεις και φράσεις που κάνουν το βιογραφικό σας βαρετό

Χρειάζονται μόνο λίγες λέξεις και φράσεις για να κάνουν το βιογραφικό σας βαρετό. Πρέπει να πείτε αυτό που θέλετε, λέγοντας τις λεπτομέρειες ευκρινώς. Δηλαδή το να πείτε ότι είστε ένας “λογιστής που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια”, δεν θα κάνει τον εργοδότη να συγκινηθεί. Αν πείτε ότι “είχα υπ’ ευθύνη μου δέκα μεγάλους πελάτες στην Ευρώπη” θα τον εντυπωσιάσετε σίγουρα. Επίσης, το να πείτε ότι πουλήσατε ένα προϊόν με επιτυχία δεν σημαίνει τίποτα, εκτός αν το ποσοτικοποιήσετε λέγοντας πχ ότι αυξήσατε επιτυχώς τις πωλήσεις του Χ προϊόντος κατά 23%.

Το να ποσοτικοποιείτε τις επιτυχίες σας με νούμερα και συγκεκριμένα παραδείγματα θα βοηθήσει τον εργοδότη να καταλάβει την συνεισφορά σας και την αξία που μπορείτε να προσφέρετε στην νέα εταιρεία.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: