10 Σύντομες συμβουλές βιογραφικού για νέους

Οι περισσότεροι νέοι, μόλις αρχίσουν να ψάχνουν για μια θέση εργασίας, θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο “βιογραφικό”. Αφού αναρωτηθούν και μάθουν εν συντομία τι είναι ένα βιογραφικό, συνήθως δε θα ξέρουν πως να το συντάξουν και τι να γράψουν καθώς είναι νέοι και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Επίσης, κάποιοι μπορεί να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι δε το χρειάζονται καν για μια πρόχειρη δουλειά.

Ακόμα και να μη προαπαιτείται βιογραφικό για κάποιες δουλειές για νέους, το να το προσφέρετε θα δείξει επαγγελματισμό και σοβαρότητα, στοιχεία τα οποία θα αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψής σας. Πέρα από αυτό όμως, όλοι οι νέοι έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες να βάλουν στο βιογραφικό τους από όσες νομίζουν. Για παράδειγμα, ακόμα και να μην έχετε εργαστεί κάποια στιγμή στη ζωή σας, μπορείτε να περιλάβετε στο βιογραφικό σας, εργασίες όπως babysitting, φορμάτ υπολογιστών, χρήση word, εθελοντική εργασία και άλλα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε δέκα σύντομες συμβουλές σύνταξης βιογραφικού:

Φτιάξτε μια λίστα

Μια λίστα με τις κύριες εμπειρίες και διάφορες πληροφορίες για το άτομό σας, θα σας βοηθήσει να τις οργανώσετε και να φτιάξετε δομημένα το βιογραφικό σας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από τις βασικές πληροφορίες και να συνεχίσετε με πιο συγκεκριμένες. Η λίστα θα μπορούσε να φτιαχτεί κάπως έτσι:

  •         Ονοματεπώνυμο, οδός, περιοχή, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  •         Σχολείο
  •         Προηγούμενες εργασίες με αμοιβή ή εθελοντικές
  •         Κύρια θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας
  •         Δεξιότητες και εμπειρίες
  •         Μαθήματα/Σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει
  •         Τιμητικά σε χόμπυ, αθλήματα, δραστηριότητες και άλλα.
Ελέξτε δείγματα βιογραφικών

Πριν ξεκινήσετε τη σύνταξη του βιογραφικού, καλό θα ήταν να κοιτάξετε δείγματα βιογραφικών (συμπληρωμένα ή κενά) από το ίντερνετ ή από πρόσωπα του κύκλου σας. Μην πάρετε το πρώτο που θα δείτε. Δείτε δέκα με είκοσι διαφορετικά μεταξύ τους. Θα σας δώσει πολύ καλές ιδέες για το πως πρέπει να είναι ένα βιογραφικό και τι να συμπεριλάβετε. Μετά διαλέξτε αυτό που πιστεύετε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ή συνδυασμός κάποιων από αυτά και προσαρμόστε τα στο άτομό σας.

Ξεκινώντας τη σύνταξη του βιογραφικού σας

Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσετε τη σύνταξη του βιογραφικού σας, ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε. Μπορείτε να “κατεβάσετε” κάποια φόρμα από το ίντερνετ και να τη συμπληρώσετε με τα στοιχεία σας, να την επεξεργαστείτε ή να φτιάξετε μια δική σας από την αρχή. Μετά θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων όπως το Microsoft Word και έναν εκτυπωτή. Αν έχετε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή δε διαθέτετε κάτι από τα παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιου από το κύκλο σας, της βιβλιοθήκης, του σχολείου ή της σχολής σας, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε κάποιο ίντερνετ καφέ.

Φόρμες βιογραφικών

Ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να “κατεβάσετε” μια φόρμα βιογραφικού και μετά απλώς να εισάγετε τα στοιχεία σας ή και να τη τροποποιήσετε μερικώς.

Αυτόματη σύνταξη βιογραφικού

Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα αυτόματης σύνταξης βιογραφικού. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα myfirstpaycheck.com μπορεί να συντάξει και να σας δείξει πως θα πρέπει να μοιάζει το βιογραφικό σας, αφού εισάγετε τις πληροφορίες σας.

Επεξεργασία βιογραφικού

Αφού προσθέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο βιογραφικό, καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο ραφινάρισμά του. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν το βιογραφικό να είναι γραμμένο με μια απλή γραμματοσειρά όπως είναι η Arial, να είναι σωστά δομημένο και ευθυτενές, με αρκετό άσπρο φόντο, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Το βιογραφικό σας έχει λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα για να κάνει μια καλή εντύπωση και να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ελέξτε το βιογραφικό σας

Αφού γράψετε και ελέγξετε το βιογραφικό σας για τυχόν συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη, ζητήστε να το ελέγξει και κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή φιλος σας, καθώς συνήθως είναι δύσκολο να συλλάβουμε τα δικά μας λάθη.

Ανανεώνετε συχνά το βιογραφικό σας

Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνετε συχνά το βιογραφικό σας. Αν κάνατε κάποια πρόσφατη εκπαίδευση ή είχατε κάποια εμπειρία που αξίζει να μπει στο βιογραφικό σας, προσθέστε τη σύντομα για να μη τη ξεχάσετε και να μη χρειάζεστε να αναλώσετε χρόνο στο να θυμηθείτε τι κάνατε από τότε που γράψατε πρώτη φορά το βιογραφικό σας. Επίσης, έτσι θα είναι μονίμως σε ετοιμότητα για την επόμενη θέση που μπορεί να θελήσετε να κάνετε αίτηση.

Συστάσεις

Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε τις συστάσεις σας, στο κυρίως κείμενο του βιογραφικού σας. Μπορείτε να επισυνάψετε μια ξεχωριστή σελίδα στην οποία θα αναφέρονται όλες οι συστάσεις σας. Αν δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστάσεις από χώρο εργασίας, χρησιμοποιήστε προσωπικές συστάσεις, δηλαδή από καθηγητές, προπονητές και άτομα του κύκλου σας που έχουν κάποιο επαγγελματικό υποβαθρο.

Καλή επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας σας!


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: