Θέλω δουλειά τώρα – Πως ξεκινάω;

Το κλειδί για επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας είναι να καταλάβετε ότι η αναζήτηση για δουλειά είναι από μόνη της μια εργασία πλήρους απασχόλησης, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τον εαυτό σας, ή για το τι έχετε να δώσετε σε έναν εργοδότη, καθώς και το είδος της εργασίας που ψάχνετε, τόσο πιο στοχευμένη και επιτυχημένη θα είναι η αναζήτηση σας. Από πού να ξεκινήσετε λοιπόν;

1. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας.
Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά το να κάτσετε κάτω και να σκεφτείτε τι σας αρέσει και πού είστε καλοί μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια. Επίσης, θα σας βοηθήσει να υποβάλετε αίτηση για μια δουλειά στην οποία θα είστε επιτυχής και θα την απολαμβάνετε.

Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας αρέσουν. Σας αρέσει να είστε σε έναν υπολογιστή; Μήπως θέλετε να διαβάζετε ή να γράφετε; Εκτός από την καταγραφή των δραστηριοτήτων που σας αρέσουν, καταγράψτε επίσης το περιβάλλον που σας αρέσει να δουλεύετε. Σας αρέσει να είστε κάπου όπου υπάρχει κίνηση ή μήπως προτιμάτε να είστε κάπου ήσυχα; Σας αρέσει να ξυπνάτε το πρωί ή να θέλετε κάθεστε μέχρι αργά; Μόλις ολοκληρώσετε τη λίστα, προχωρήστε παρακάτω.

Βρείτε πού είστε καλός. Πρώτον, απαριθμήστε οποιαδήποτε ειδικά πτυχία ή πιστοποιήσεις έχετε, πτυχία σχολείων, πανεπιστημίων, πιστοποιήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ. Στη συνέχεια κάντε έναν κατάλογο των δραστηριοτήτων στις οποίες είστε καλός,πχ δακτυλογράφηση, οι εργασίες επισκευής, καθαρισμός. Συμπεριλάβετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας και αναφέρετε τυχόν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας που μπορεί να είναι χρήσιμα σε διάφορες θέσεις.





2. Να ξέρετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε έναν εργοδότη.
Η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει την εργασιακή εμπειρία σας και τις εργασίες που κάνατε. Απαριθμήστε τις ικανότητές σας όπως πχ το αν είστε θετικοί στο να μαθαίνετε νέα πράγματα, αν είστε συνεπής στην ώρα σας κ.ά. Σκεφτείτε τι είδους πράγματα απαιτούνται για τη δουλειά που θέλετε να κάνετε. Αν ήταν να προσλάβετε εσείς κάποιον για να καλύψει αυτή τη θέση, τι θα ψάχνατε; Στη συνέχεια, παραθέστε τις δεξιότητες ή την εμπειρία σας, όπου έχετε.

3. Να ξέρετε τι είδους δουλειά θέλετε.
Αρχικά γράψτε τα συστατικά της τέλεια δουλειάς για σας, από το είδος των ανθρώπων που συναναστρέφεστε μέχρι το ωράριο που θα θέλατε να έχετε. Μην ξεχάσετε τα είδη των παροχών ή τον μισθό που θέλετε! Κάντε τρεις στήλες σε μια ξεχωριστή σελίδα και ονομάστε τις ως εξής: “απαραίτητο”, “επιθυμητό”, “καλό μα όχι απαραίτητο”. Στη συνέχεια, από τον κατάλογο των συστατικών γεμίστε στις στήλες της σελίδας. Εάν το ελαστικό ωράριο είναι απαραίτητο για εσάς, το βάζετε στην αντίστοιχη στήλη που λέει “απαραίτητο”.

Χρησιμοποιήστε αυτήν την λίστα καθώς αναζητάτε εργασία για να συγκρίνετε τις διάφορες δουλειές μεταξύ τους. Φυσικά, είναι δύσκολο να βρείτε μια δουλειά που να ταιριάζει απόλυτα με τη λίστα σας, αλλά είναι σημαντική βοήθεια η ύπαρξη της λίστας αυτής.

4.Μιλήστε με κόσμο.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, αυτό ονομάζεται δικτύωση . Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσους γνωρίζετε ξέρουν ότι ψάχνετε δουλειά – και τι είδους είναι αυτή. Συζητήστε το με την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και τους συνεργάτες σας μήπως και μάθουν κάτι που θα σας βοηθήσει.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία δικτύωσης είναι να κρατήσετε επαφή με ένα ή δύο άτομα από προηγούμενες θέσεις εργασίας. Μια και σας ξέρουν, θα είναι σε θέση να σας συστήσουν σε κάποιον. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι πρώτα προσλαμβάνουν ανθρώπους που γνωρίζουν, πριν καν δουν βιογραφικά. Η δεύτερη επιλογή των εργοδοτών είναι να προσλάβουν κάποιον που τους προτείνει κάποιος άλλος. Όσο περισσότεροι άνθρωποι στο δίκτυό σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μάθετε για μια θέση και τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να σας συστήσουν προσωπικά.

5.Χρησιμοποιήστε περισσότερες από μια μεθόδους αναζήτησης.
Όταν έχετε καταλάβει τι είδους εργασίας θέλετε, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για δουλειά. Να μην κολλήσετε σε έναν μόνο τρόπο για αναζήτηση εργασίας. Κοιτάξτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως η το διαδίκτυο, τις εβδομαδιαίες εφημερίδες καθώς και τις εκθέσεις με ευκαιρίες καριέρας.
Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να επισκεφτείτε τις επιχειρήσεις για τα οποίες σας ενδιαφέρει να εργαστείτε. Όταν κάνετε μια τέτοια επίσκεψη, ντυθείτε σαν να επρόκειτο για συνέντευξη. Πολλές φορές μια τέτοια επίσκεψη καταλήγει σε απροσδόκητη συνέντευξη από μόνη της.

6.Κάντε αιτήσεις επιλεκτικά.
Αφού έχετε κάνει τις επιλογές σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε αιτήσεις. Η αναζήτηση εργασίας θα είναι πολύ πιο επιτυχής αν περιορίσετε τις επιλογές σας στις θέσεις εργασίας στις οποίες έχετε εμπειρία.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε αίτηση για κάθε εργασία ξεχωριστά Δεν πρέπει απλώς να στέλνετε μαζικά βιογραφικά και αιτήσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες που μπορεί να δίνονται σχετικά με το πώς θα κάνετε αίτηση σε κάθε δουλειά. Πολλές φορές οι εργοδότες δεν θα εξετάζουν καν τις αιτήσεις που δεν έχουν υποβληθεί σωστά.

7. Να είστε θετικοί.
Παρά την αγωνία που μπορεί να έχετε καθώς περιμένετε μια απάντηση, να παραμείνετε αισιόδοξοι και θετικοί και να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για άλλες πιθανές θέσεις ενώ περιμένετε. Να είστε πάντα πρόθυμοι να βελτιώσετε τις ικανότητές σας, την εκπαίδευση σας, και να αυξήσετε τις εργασιακές σας εμπειρίες καθώς περιμένετε.

Καλή σας επιτυχία!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: