Δουλειές του μέλλοντος – 10 πρωτότυπες ιδέες

Ξέρουμε ποιες δουλειές έχουν πέραση σήμερα, τι θα γίνει όμως σε δέκα ή είκοσι χρόνια;
Καθώς στα επόμενα χρόνια η τεχνολογία, η ιατρική, η επιστήμη και η οικολογία θα αναπτυχθούν περαιτέρω, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν καινούργια επαγγέλματα. Αν λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις τάσεις αυτές τα άτομα που αναζητούν εργασία, τότε θα μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τη σταδιοδρομία τους.
Αν και οι απόψεις διίστανται, εδώ σας παρουσιάζουμε 10 πιθανές και πρωτότυπες θέσεις εργασίας στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, με βάση τις τάσεις που επικρατούν:





1. Ειδικός ασφαλείας στο διαδίκτυο
Η ασφάλεια του διαδικτύου είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Οι καλά ενημερωμένοι επαγγελματίες που μπορούν να προστατεύσουν ιστοσελίδες και να εμποδίζουν τους χάκερ θα έχουν λαμπρό μέλλον τα επόμενα χρόνια.

2. Σύμβουλος Γενετικής
Η Γενετική προχωρά με ταχύ ρυθμό. Οι γιατροί μπορεί να κάνουν πλέον εξετάσεις που προβλέπουν γενετικές παθήσεις, και σύντομα, οι γονείς θα μπορούν να είναι σε θέση να επιλέγουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους. Με τη βοήθεια των γενετικών συμβούλων, οι οικογένειες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις διαθέσιμες γενετικές τεχνολογίες και τις επιλογές που έχουν.

3. Καλλιεργητής βιολογικών τροφίμων
Η αγορά βιολογικών τροφίμων κατέχει σήμερα περίπου το 10 τοις εκατό της αγοράς τροφίμων και ποτών και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν περισσότεροι καλλιεργητές βιολογικών τροφίμων για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

4. Διαχειριστής ιατρικών αρχείων
Τα ιατρικά αρχεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων τεχνολογιών, με μια ισχυρή τάση για ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων. Θα χρειαστούν αρκετοί ιατρικοί ερευνητές επομένως για να μετατρέψουν τα αναλογικά αρχεία σε ψηφιακά και να μπορούν να ανασύρουν εύκολα και γρήγορα τα αρχεία αυτά για τους ασθενείς.

5. Προγραμματιστής εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα
Με την ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων όπως το iPhone, το BlackBerry, ή τις συσκευές με Android, αναπτύσσεται και η βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης για κινητά. Γι αυτό χρειάζονται περισσότεροι προγραμματιστές για να αναπτύσσουν εφαρμογές, να αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας και να επιλύουν ζητήματα συμβατότητας.

6. Τεχνικός Ρομπότ
Τα Ρομπότ γίνονται όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο και προφανώς δεν λειτουργούν από μόνα τους. Στο μέλλον θα χρειαστούν τεχνικοί για την κατασκευή των ρομπότ, την συντήρησή τους και την επισκευή τους από τυχόν βλάβες.

7. Μηχανικοί προσομοίωσης
Στις μέρες μας υπάρχει ένας προσομοιωτής σχεδόν για τα πάντα, από χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι την πλοήγηση σκάφους και την οδήγηση με την επήρεια αλκοόλ. Καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότεροι προσομοιωτές, χρειάζονται επιπλέον μηχανικοί.

8. Υπεύθυνος διαχείρισης κοινωνικών δικτύων (social media manager)
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι το νέο επάγγελμα στα τμήματα ΙΤ (πληροφοριακής τεχνολογίας). Ξεκίνησε με το Facebook, το Twitter και το LinkedIn και έχει επεκταθεί σε πολλές άλλες πλατφόρμες. Υπάρχουν οργανισμοί (και μεμονωμένα άτομα, πχ διασημότητες) που απασχολούν σήμερα διαχειριστές μέσων μαζικής ενημέρωσης στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα για να επιβλέπουν τις δραστηριότητές τους και να προωθούν κατάλληλα την εταιρεία (ή το κάθε άτομο.

9. Βιολόγος βλαστικών κυττάρων
Αν και είναι αμφιλεγόμενο θέμα, η έρευνα για τα βλαστικά κύτταρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Αν αυτό συνεχιστεί, θα χρειαστούν περισσότεροι ερευνητές για να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες, να αναπτύξουν γενετικές βελτιώσεις, και τα άλλα τέτοια στοιχεία με βάση αυτά τα κύτταρα.

10. Επιθεωρητής/Σύμβουλος βιωσιμότητας
Τα θέματα βιωσιμότητας απασχολούν πλέον όλο τον κόσμο, και ειδικά τις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι οι διευθυντές των επιχειρήσεων μπορεί να μην έχουν χρόνο για να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, οι οργανισμοί προσλαμβάνουν άτομα που ασχολούνται με την οικολογία ως επιθεωρητές ή συμβούλους βιωσιμότητας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ως στόχο να κάνουν έρευνα και να εφαρμόσουν πολιτικές φιλικές προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και προς όφελος του οργανισμού.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: