Κάνε αυτό που αγαπάς, μια κακή συμβουλή ή όχι;

Κάνε αυτό που αγαπάς ή όχι;Πολλές φορές όταν ξεκινάμε να δουλεύουμε ή να αποφασίσουμε τι εργασία θα κάνουμε ο ‘μπούσουλας’ που χρησιμοποιούμε για να αποφασίσουμε είναι ‘τι μας αρέσει να κάνουμε’. Για παράδειγμα κάποιος που του αρέσει να ζωγραφίζει αποφασίζει να γίνει γραφίστας, κάποιος που του αρέσει να παίζει μπάσκετ αποφασίζει να γίνει προπονητής. Αξίζει όμως τελικά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε; Μήπως κρύβει κάποιες παγίδες αυτός ο τρόπος σκέψης;

Ο προβληματισμός που ισχύει αρκετές φορές σχετικά με τις αποφάσεις για εργασία είναι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε για δουλειά ή απλά να το κρατήσουμε σαν hobby; Το κακό είναι ότι πολλές φορές μπορεί να αγαπάμε κάτι πάρα πολύ αλλά να μην υπάρχει κόσμος να ‘πληρώσει’ για αυτό και εκεί δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα: Έχουμε ξοδέψει πολλά χρόνια από τη ζωή μας για να σπουδάσουμε κάτι το οποίο δεν θα μας φέρει ποτέ το εισόδημα το οποίο επιθυμούμε και τελικά αναγκαζόμαστε να κάνουμε μια άλλη δουλειά που δεν μας αρέσει, να δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα και να μην μένει καθόλου χρόνος για τον εαυτό μας.





Μια διαφορετική προέγγιση

Συνήθως όταν μας ρωτάνε τι μας αρέσει να κάνουμε απαντάμε κλασσικές ερωτήσεις όπως ‘ταξίδια’,’να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους’ κτλ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μια λίστα με τα πράγματα που μας αρέσουν και ταυτόχρονα να κάνουμε μια λίστα με τις δουλειές για τις οποίες έχουμε διαβάσει ότι υπάρχει ανάγκη ή ότι θα υπάρχει ανάγκη στο μέλλον. Αφού το κάνουμε αυτό μπορούμε να βρούμε μια καλή μέση λύση μεταξύ μιας δουλειάς που μας αρέσει και των πραγμάτων που μας αρέσει να κάνουμε.

Η εργασία καταλαμβάνει το 1/3 (και παραπάνω) του χρόνου μας κάθε μέρα και είναι λογικό να θέλουμε να περνάμε αυτό το χρόνο όσο πιο ευχάριστα γίνεται, αλλά από την άλλη πάντα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η εργασία είναι εργασία και το hobby είναι hobby, οπότε θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε μια μέση λύση. Ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα να περάσουμε χρόνια στις σχολές και στο τέλος να καταντήσουμε να δουλεύουμε κάτι άσχετο. Καλύτερα να κάνουμε την έρευνα μας πριν και να βρούμε τη μέση λύση που θα μπορεί να μας δόσει και ένα αξιόλογο εισόδημα αλλά και θα είναι κάτι που μας αρέσει.

Δείτε επίσης

Bad career advice: Do what you love

Don’t bother earning these 5 degrees


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: