5 λόγοι για να απορρίψετε μια προσφορά εργασίας

Το να απορρίψετε μια προσφορά εργασίας είναι μια προνομιακή κατάσταση και αυτή η απόφαση, μαζί με τις συμβουλές αυτού του άρθρου, θα πρέπει να λαμβάνονται γνωρίζοντας ότι η τέλεια δουλειά είναι σπάνια. Αν κάνετε λάθος δουλειά, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη καριέρα και την ευτυχία σας, γι αυτό είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αυτό που θέλετε και ότι σας τύχει. Επίσης, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στις μέρες μας, το να βρείτε μια δουλειά αποτελεί κατόρθωμα. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να την απορρίψετε, σωστά; Και όμως, υπάρχει.

Οι παρακάτω λόγοι είναι αρκετά καλοί ώστε να απορρίψετε μια ενδεχόμενη δουλειά:





1. Οι αξίες της εταιρείας

Θα πρέπει να νοιάζεστε για τους στόχους που θέλει να πετύχει η εταιρεία σας, αλλά είναι εύκολο να ενθουσιαστείτε από κάθε δουλειά που μοιάζει ιδανική και να μην καταλάβετε πότε μια εταιρεία δεν σας ταιριάζει. Είναι επίσης εύκολο να πάρετε τις αξίες της εταιρείας στα ψιλά, χωρίς περαιτέρω ψάξιμο. Επομένως, πρέπει να κάνετε την έρευνά σας πέρα από αυτά που μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μιλώντας με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία και που γνωρίζουν για την επικαιρότητα της. Αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε στο 100% των ικανοτήτων σας επειδή δεν πιστεύετε στην εταιρεία, τότε είναι καλύτερο να το γνωρίζετε και να απορρίψετε την πρόταση αυτή.

2. Έλλειψη προσωπικής ανάπτυξης

Κάθε δουλειά θα πρέπει να πλουτίζει το βιογραφικό σας και όχι μόνο να πιάνει χώρο. Εάν δεν πρόκειται να έχετε ευκαιρίες ανάπτυξης σε σχέση με την εμπειρία, τις ευθύνες και τις γνώσεις σας, τότε έχετε έναν καλό λόγο για να μην δεχτείτε την θέση.

Αναζητήστε τις ικανότητες που ήδη έχετε και αποφασίστε ποιες θέλετε να αποκτήσετε επιπλέον. Η νέα θέση εργασίας σας θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε αυτές τις δεξιότητες ή να κάνετε αυτό στο οποίο είστε καλοί σε μια νέα αγορά με περισσότερους πελάτες; Ακόμα και αν ψάχνετε μια ίδια δουλειά, θα πρέπει να έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες ή να έχετε δυνατότητα προαγωγής. Να θυμάστε: Εάν δεν αναπτύσσεστε, είτε θα βαρεθείτε πολύ γρήγορα και δεν θα δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό ή θα πρέπει να ψάξετε για μια νέα θέση εργασίας σύντομα. Να είστε επιφυλακτικοί με την περιγραφή της θέσης και να μιλήσετε με πιθανούς συνεργάτες για να δείτε αν αυτή η θέση είναι κατάλληλη για εσάς.

3. Προειδοποιητικά σημάδια

Η διαδικασία πρόσληψης μοιάζει ερασιτεχνική, ο μελλοντικός διευθυντής σας στα στέλνει ήδη e-mail όταν είστε εκτός δουλειάς ή οι πιθανοί συνεργάτες σας είναι αγενείς ή ακατάλληλοι. Αυτά τα σημάδια είναι εύκολο να τα παρακάμψετε, ίσως είναι απλά μια πιεστική περίοδος, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ως “κόκκινες κάρτες”. Είτε είναι πιεστική η περίοδος είτε όχι, ο τρόπος που σας αντιμετωπίζουν από την πρώτη μέρα της συνέντευξης, είναι πολύ αποκαλυπτικός ως προς το πώς θα σας αντιμετωπίζουν και ως εργαζόμενο.

Παρατηρήστε αν η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει προσεγμένες ερωτήσεις και e-mails, αν έχετε δώσει ωραίες συνεντεύξεις με πολλούς υπαλλήλους και σημάδια ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι ευτυχείς και ότι τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Εάν δεν μπορείτε να δείτε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές.

4. Το timing (η κατάλληλη στιγμή)

Ακούγεται σαν κάτι μικρό, αλλά μερικές φορές η εποχή που σας κάνουν μια πρόταση εργασίας απλά δεν είναι σωστή. Πολλοί φίλοι της ιστοσελίδας μας απέρριψαν προσφορές εργασίας είτε για να κάνουν το μεγάλο ταξίδι που πάντα ονειρεύονταν είτε γιατί ήθελαν να δουν τι άλλες προσφορές εργασίας θα έχουν. Βέβαια, μερικές φορές η εταιρεία θέλει άμεση απάντηση και αυτό σας πιέζει για μια γρήγορη απόφαση, αλλά αν σας θέλουν πολύ, θα περιμένουν. Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε έχετε ένα ακόμα κακό σημάδι.

Αν είστε άνεργος για πολύ καιρό και η ζωή σας έχει επηρεαστεί από αυτό, θα πρέπει να δεχτείτε την προσφορά. Αλλά αν δίνετε πολλές συνεντεύξεις και έχετε πολλές ευκαιρίες, τότε μπορείτε να απορρίψετε μια προσφορά με μεγαλύτερη άνεση αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

5. Τα χρήματα

Φυσικά, τα χρήματα δεν είναι και ο καθοριστικός παράγοντας. Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι σε θέσεις που τους γεμίζουν προσωπικά, είτε αυτό σημαίνει καλύτερη ανάπτυξη για την καριέρα τους ή μια ταύτιση με τις αρχές της εταιρείας, από το να ήταν σε άλλες θέσεις που θα αμείβονταν καλύτερα.

Τούτου λεχθέντος, σε μια εποχή όπου οι εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να παίρνουν περισσότερα για λιγότερα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάθε δουλειά που δέχεστε είναι η σωστή κίνηση οικονομικά. Αρκετοί από τους φίλους μου έχουν απορρίψει προσφορές εργασίας επειδή ο μισθός δεν μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς ή τις οικογένειες τους. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να διαπραγματευτείτε καλύτερο μισθό ή περισσότερες ευκολίες, αλλιώς θα είχε νόημα να ψάξετε δουλειά αλλού.

Οι μικρότεροι ηλικιακά εργαζόμενοι νομίζουν ότι υπάρχει μόνο μια τέλεια δουλειά για εκείνους, η οποία θα εκπληρώνει την κλίση τους και ότι μόλις την βρουν θα έχουν μια σταθερά ανοδική πορεία σε αυτήν. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει ένας δρόμος που θα ακολουθήσει κάποιος, αλλά αντίθετα υπάρχουν μόνο ευκαιρίες και πειραματισμοί που πρέπει να κάνετε για να ανακαλύψετε ποια δουλειά είναι ιδανική για εσάς. Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι είναι απολύτως λογικό να απορρίψετε μια δουλεία που είναι απλά εντάξει ώστε να βρείτε κάτι που να συνάδει με τους προσωπικούς σας στόχους, τις αξίες σας και την ανάπτυξή σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: