Τι να κάνετε και τι όχι μετά την συνέντευξη

Μόλις τελειώσει η συνέντευξη και νομίζετε ότι θα σας πάρουν για τη δουλειά, δεν είναι ώρα για να χαλαρώσετε και να περιμένετε απλά να σας πάρουν τηλέφωνο. Πάρτε τους εσείς πρώτοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη, ευχαριστώντας αυτόν που σας την πήρε και μέσα σε μια βδομάδα θα πρέπει να κάνετε ένα τηλεφώνημα για να δείτε την πορεία της αίτησής σας. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρέχουμε συμβουλές σχετικά με το τι να κάνετε και τι όχι μετά τη συνέντευξη:





Πείτε ένα κείμενο που θα έχετε γράψει από πριν

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε τι θέλετε να πείτε από πριν και θα είστε έτοιμοι για κάθε απάντηση που μπορεί να σας δώσει κάποιος. Στο γραμμένο κείμενο σας θα πρέπει να λέτε τον λόγο για τον οποίο τηλεφωνείτε και στη συνέχεια να κάνετε κάποιες ερωτήσεις σχετικές με την πορεία της αίτησής σας.

Το “σενάριο” που θα γράψετε δεν είναι ανάγκη να είναι αφύσικο ή πολύ επίσημο. Μπορείτε μάλιστα για να βελτιώσετε την ποιότητα των σεναρίων που γράφετε να τα ηχογραφήσετε και μετά να τα ακούσετε, για να βρείτε τι θα μπορούσατε να αλλάξετε για να τα κάνετε καλύτερα. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε το δικό σας κείμενο για τα τηλεφωνήματα που θα κάνετε μετά τη συνέντευξη θα σας δώσουμε μια ιδέα για κάποια πιθανά σενάρια. Στα σενάρια αυτά καλύπτουμε και πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ.

Όταν θέλετε να ξέρετε αν η εταιρεία έχει αποφασίσει για την θέση

Τι να πείτε: “Γεια σας, κύριε εργοδότη, είμαι η/ο [το όνομά σας]. Θα ήθελα να σας πω ότι χάρηκα πολύ για την συνάντησή μας την προηγούμενη εβδομάδα/τις προάλλες. Επειδή ενδιαφέρομαι πολύ για την θέση θα ήθελα να γνωρίζω αν έχετε λάβει κάποια απόφαση σχετικά με αυτήν.”

Αν η απάντηση του εργοδότη είναι “Όχι”, τότε είναι καλή ευκαιρία να πείτε κάτι σαν και αυτό:
“Μήπως τυχόν υπάρχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά μου που να μπορώ να σας απαντήσω;”

Με αυτό τον τρόπο έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε άμεσα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει σχετικά με την υποψηφιότητά σας. Βεβαιωθείτε μόνον ότι θα δώσετε μια επαγγελματική απάντηση σε κάθε περίπτωση

Μην πείτε ποτέ: “Είμαι πολύ καιρό άνεργος και θέλω μια απάντηση άμεσα”. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να δείξετε απεγνωσμένοι

Αν έχουν επιλέξει κάποιον άλλον/κάποια άλλη

Τι να πείτε: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνετε καλή εντύπωση γιατί πιθανώς θα υπάρξει κάποια διαθέσιμη θέση στην εταιρεία στο μέλλον και θα θέλατε να σας έχουν υπ’ όψιν. Μια καλή απάντηση είναι η εξής: «Λυπάμαι που το ακούω γιατί ήθελα πολύ να δουλέψω για την εταιρεία σας. Ελπίζω να με έχετε υπ’ όψιν για κάποια μελλοντική θέση”. Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε αυτόν που σας πήρε τη συνέντευξη για τον χρόνο του. «Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, έμαθα πολλά σε αυτήν την συνέντευξη.”

Μην πείτε ποτέ: “Καλά, εσείς χάνετε. Όταν καταλάβετε το λάθος σας πάρτε με τηλέφωνο.” Είναι απλά πολύ κακό, μην το πείτε ποτέ.

Όπως διαπιστώσατε, στα πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ ήμασταν λίγο υπερβολικοί, όμως είναι σημαντικό να καταλάβετε την ιδέα γύρω από τα πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας είναι να ευχαριστήσετε τον εργοδότη για τον χρόνο του κατά την συνέντευξη και να πάρετε τηλέφωνο κάποιες μέρες μετά για να παρακολουθήσετε την πορεία της αίτησής σας και να καλύψετε τυχόν κενά που δεν λύθηκαν κατά την συνέντευξη. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία όλες τις αμφιβολίες και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για να πάρετε την πολυπόθητη θέση εργασίας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: