Συνέντευξη: 6 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Η διαδικασία της συνέντευξης αποτελεί για πολλούς το πιο αγχωτικό κομμάτι της αναζήτησης εργασίας. Είναι η στιγμή όπου ο κάθε υποψήφιος καλείται να “πουλήσει” τον εαυτό του και να αποδείξει ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη δουλειά. Ακόμα και άτομα με ιδιαίτερα προσόντα μπορούν να “σκοντάψουν” και να κάνουν λάθη τα οποία θα καταστρέψουν τις πιθανότητές τους να πάρουν τελικά τη δουλειά.

Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις.

Κουβαλούν πάρα πολλά πράγματα μαζί τους

Θα πρέπει να παρουσιάσετε την εικόνα του τέλειου υπαλλήλου και όχι κάποιου βιαστικού ταξιδιώτη σε αεροδρόμιο. Ένας λεπτός χαρτοφύλακας ή ένας φάκελος στον οποίο θα έχετε τοποθετήσει αντίγραφα του βιογραφικού σας, ένα τετράδιο και ένα στυλό, είναι όλα όσα πρέπει να έχετε μαζί σας. Το παλτό σας, η ομπρέλα σας και οτιδήποτε άλλο δε χρειάζεστε, θα πρέπει να μείνουν εκτός του δωματίου της συνέντευξης. Ρωτήστε τη γραμματέα αν μπορεί να τα φυλάξει για εσάς.

Μην κουβαλάτε ροφήματα μαζί σας και αν ερωτηθείτε, επιλέξτε νερό. Είναι κάτι που θα εκτιμήσετε αν τύχει να διψάσετε κατά τη διάρκεια. Παράλληλα, σε περίπτωση “ατυχήματος”, το νερό δεν αφήνει λεκέδες (όπως ο καφές, το τσάι ή τα αναψυκτικά).

Υπερηφανεύονται ότι είναι “τελειομανείς”

Με το υπερηφανεύεστε για την τελειομανία σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βάλετε σε υποψίες το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη. Σημαίνει ουσιαστικά ότι είστε άτομο που δύσκολα συνεργάζεται κανείς μαζί του και ότι είναι πιθανό να παραμείνετε προσκολλημένοι σε ένα project. Είναι προτιμότερο να αναφέρετε ότι δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες.





Ομολογούν πολλαπλές αδυναμίες

Πολύ συχνά στις συνεντεύξεις, οι υποψήφιοι καλούνται να περιγράψουν τη μεγαλύτερη αδυναμία τους. Σκοπός είναι να εξεταστούν στο αν πρόκειται για άτομα ταπεινά, με μετριοφροσύνη και αν έχουν την αυτογνωσία να αναγνωρίσουν τα αδύνατα σημεία τους. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρετε μια λίστα από ελαττώματα. Επισημάνετε ένα μειονέκτημά σας το οποίο είναι σχετικό με τη συγκεκριμένη δουλειά και εξηγείστε με ποιον τρόπο δουλεύετε για την επίλυση του.

Δίνουν εμφανώς “στημένες” απαντήσεις

Είναι σημαντικό να δείξετε συμπαθητικός και φυσιολογικός, καθώς και ικανός και έξυπνος. Παρουσιάστε την προσωπικότητά σας σε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη και ελέγχει το κατά πόσο ταιριάζετε στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Πρέπει να δείξετε ότι είστε ένας επιθυμητός συνεργάτης και όχι κάποιος που θα προκαλέσει αναστάτωση.

Δεν γνωρίζουν τίποτα για την εταιρεία στην οποία δίνουν συνέντευξη

Θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε σε μια ερώτηση του τύπου “Πείτε μας τι γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη εταιρεία”. Πριν τη συνέντευξη φροντίστε να ελέγξετε την ιστοσελίδα της εταιρείας ή ακόμα και να μιλήσετε με άτομα που ίσως γνωρίζουν για αυτή.

Μια ερώτηση αυτού του τύπου δίνει τη δυνατότητα στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (human resources) να ελέγξει το κατά πόσον αναζητάτε μια οποιαδήποτε δουλειά ή σας ενδιαφέρει πραγματικά η εταιρεία τους και η συγκεκριμένη ευκαιρία. Το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη θέλει να μάθει εάν αφιερώσατε χρόνο στο να μάθετε λεπτομέρειες για τη θέση και την εταιρεία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Σίγουρα το να είστε απροετοίμαστος υποδεικνύει έλλειψη σοβαρότητας.

Απαντάνε σε μια κλήση ή ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο

Αν το τηλέφωνό σας χτυπήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα αποτελέσει δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού. Σιγουρευτείτε ότι το έχετε στη σίγαση ή ακόμα καλύτερα απενεργοποιήστε το πλήρως ώστε να έχετε στη συνέντευξη την αμέριστη προσοχή σας.

Γνωρίζοντας πλέον τα συχνά αυτά λάθη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσπαθήστε να τα αποφύγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να κατακτήσετε τη θέση που σας ενδιαφέρει.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: