2 ερωτησεις που πρέπει να ρωτήσετε σε κάθε μισθολογική διαπραγμάτευση

Υπάρχουν δύο βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε κάθε διαπραγμάτευση μισθού, ειδικά όταν έχετε προσληφθεί σε μια νέα εταιρεία. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε τι πρέπει να ρωτήσετε και γιατί, καθώς και τι πρέπει να αποφύγετε σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.
 





Τι χρειάζεται για να είναι κάποιος επιτυχημένος εδώ (στην εταιρεία σας);
 
Μετά ακούστε προσεκτικά την απάντηση. Πείτε την ξανά με δικά σας λόγια σε αυτόν που σας απάντησε. Πείτε το περιληπτικά μα αποτελεσματικά ώστε να σας απαντήσει ότι το αυτό που λέτε είναι σωστό (και όχι ότι “έχετε δίκιο” απλά).
 
Τότε θα εντυπωσιαστούν με την ικανότητα σας να ακούτε, καθώς ένα πράγμα που πρέπει να ξέρουν σίγουρα είναι το αν μπορείτε να ακούτε τους πιο παλιούς και πιο έμπειρους στην εταιρεία. Η διαφορά της ερώτησης από την ερώτηση “Τι ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;” είναι ότι όντως θα σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος. Το να ρωτήσετε “τι ψάχνετε σε έναν υποψήφιο” είναι ερώτηση κλισέ που μαθαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια, αλλά το να ρωτήσετε κάτι τέτοιο θα σας κάνει να φανείτε ως ακόμα ένα πρόσωπο στο πλήθος.
 
Πώς μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα συμμετέχω σε project που είναι σημαντικά για το μέλλον της εταιρείας;
 
Αυτή πρέπει να είναι η ερώτησή σας όταν σας ρωτήσει ο υπεύθυνος της συνέντευξης “Πόσα βγάζατε στην προηγούμενη θέση σας;” ή “Ποιες είναι οι μισθολογικές σας απαιτήσεις;”
 
Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πείτε “Πολύ ευχαρίστως να σας το απαντήσω αυτό, αλλά πρώτα θα ήθελα να ξέρω πώς μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα συμμετέχω σε σημαντικά project για την εταιρεία;
 
Αυτή η ερώτηση δουλεύει για τον εξής λόγο: Πριν βάλετε κάποια τιμή στον εαυτό σας (ή σε οτιδήποτε άλλο), πρέπει να ξεκινήσετε να δημιουργείτε αξία. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όποιος πει μια τιμή χάνει, αλλά αν κάποιος πει μια τιμή χωρίς να ξέρει σε τι αξία αντιστοιχεί τότε είναι σαν να πετάει στα τυφλά. Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με τον κανόνα ότι η τιμή είναι μια παράμετρος και ότι μια καλή τιμή δεν σημαίνει και καλή συμφωνία. Ο μισθός θα σας πληρώσει μόνο τους λογαριασμούς, δεν εγγυάται το μέλλον σας.
 
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καθιερώσετε αξία είναι δηλώσετε ότι δεσμεύεστε για την ευημερία της εταιρείας. Σε κάθε συνέντευξη, ο υπεύθυνος αναρωτιέται τι έχει να κερδίσει η εταιρεία από εσάς. Αυτή η προσέγγιση σας απομακρύνει και από την κατηγορία του υπαλλήλου που νοιάζεται για τον εαυτό του. Θα σας εκπλήξει, αλλά οι περισσότεροι managers παραπονιούνται ότι οι κατώτεροι τους είναι πολύ εγωκεντρικοί. Λογικό, αν σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν στο γραφείο του αφεντικού για να παραπονεθούν ή για να ζητήσουν κάτι για εκείνους.
 
Το να εγκαθιδρύσετε την αξία σας στα μάτια του πιθανού σας εργοδότη σας κάνει πολύ πιο πολύτιμους και το κάνει πιο εύκολο και γι αυτούς να σας πληρώσουν, καθώς θα το αξίζετε. Το να διαπραγματευτείτε κατά μέτωπο αυξάνει τις πιθανότητες σας να πετύχετε ακόμα νωρίτερα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: