Πώς να λέτε “όχι” στο αφεντικό σας, χωρίς να λέτε “όχι”

Πολλές φορές στην δουλειά συμβαίνει το αφεντικό σας να σας αναθέτει μια εργασία την οποία είτε απεχθάνεστε είτε θεωρείτε άσκοπη και ανούσια. Το να αρνηθείτε να κάνετε την δουλειά σίγουρα είναι μια λύση, αλλά δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποφεύγετε να την κάνετε, ειδικά όταν το αφεντικό σας είναι κάπως αυστηρό. Η αλήθεια όμως είναι οτι το να αρνηθείτε να κάνετε την δουλειά είναι προτιμότερο από το να αποτύχετε να διεκπεραιώσετε το έργο.

Το κόλπο είναι να προωθήσετε τα αιτήματά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε την λέξη “όχι” στην πράξη. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε πώς να προσεγγίσετε κάποιες κοινές καταστάσεις και πότε πρέπει να λέτε “ναι”.

Κατάσταση: Πραγματικά δεν έχετε το χρόνο να κάνετε αυτό που σας ζητείται

Μην πείτε: Δεν έχω καθόλου χρόνο γι αυτό

Δοκιμάστε να πείτε: Μπορείτε να με βοηθήσετε να βάλω προτεραιότητες στις εργασίες μου;

Το “όχι, δεν έχω χρόνο”, φαίνεται σαν μια τέλεια απάντηση όταν πνίγεστε με τις άλλες εργασίες, αλλά μπορεί επίσης να βάλει σε σκέψεις το αφεντικό σας σχετικά με την ικανότητά σας να φέρνετε σε πέρας και να ιεραρχείτε τις εργασίες σας.

Οπότε είναι καλύτερο να ρωτήσετε το αφεντικό σας για βοήθεια, δείχνοντάς του παράλληλα όλες τις εργασίες στις οποίες εργάζεστε, πόσον καιρό θα σας πάρουν κλπ και ζητήστε του να σας πει τι να καθυστερήσετε ή να σταματήσετε ώστε να διεκπεραιώσετε τα νέα σας καθήκοντα..

Το καλύτερο σχετικά με αυτή την προσέγγιση είναι ότι δίνετε στο αφεντικό σας την ευκαιρία να ζυγίσει τι είναι πιο σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο, αν το νέο πρότζεκτ μπορεί να γίνει αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει όντως πιο μετά, αλλά εάν είναι επείγον, έχετε την πλήρη άδεια να αφήσετε στην άκρη κάτι άλλο.

Κατάσταση: Διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθείται

Μην πείτε: Δεν νομίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα

Δοκιμάστε να πείτε: Μπορώ να πω μια εναλλακτική ιδέα;

Όσο και να διαφωνείτε με το αφεντικό σας, δοκιμάστε να πείτε μια εναλλακτική ιδέα σχετικά με την κατάσταση

Υπάρχουν δύο τινά: ή το αφεντικό σας θα πει είτε “ναι” είτε “όχι”. Εδώ όμως γίνεται ενδιαφέρον, γιατί αν το αφεντικό σας πει “ναι” (που συμβαίνει πιο συχνά από οτι περιμένατε) σημαίνει ότι δέχεται μια νέα προσέγγιση πριν καν ξεκινήσει η δουλειά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

Εάν πάλι σας πει “όχι” τότε ξέρετε ότι σοβαρολογεί με την πρόταση του, παρά τις επιφυλάξεις σας. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θα αισθάνεστε άνετα γνωρίζοντας ότι το αφεντικό σας πιθανώς να γνωρίζει πράγματα που εσείς δεν ξέρετε και ότι ίσως έχει κάποια άλλη στρατηγική στο νου του. Στις πιο σημαντικές καταστάσεις μπορείτε να πείτε “Ξέρω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για νέες ιδέες, αλλά έχω μια σοβαρή ανησυχία, η οποία είναι… “

Κατάσταση: Απλά δεν θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν

Μην πείτε: Μπα, δεν μπορώ.

Δοκιμάστε να πείτε: Ευχαρίστως!

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι κάποιες φορές το αφεντικό σας θα σας ζητήσει “να βγάλετε το φίδι από την τρύπα” κάνοντας μια αγγαρεία και τότε εσείς θέλετε να του πείτε “Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε να το κάνει;”

Αν το πείτε βέβαια αυτό, οι συνάδελφοι σας θα καταλάβουν ότι δεν βλέπετε τον εαυτό σας ως μέρος της ομάδας, πράγμα που δεν το θέλετε. Έτσι, σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να πείτε “ναι” όταν σας φορτώσουν μια αγγαρεία.

Τούτου λεχθέντος, μπορείτε πάντα να πείτε “όχι ” αν η εργασία θα σας αποσπάσει την προσοχή από άλλα πρότζεκτ (όπως περιγράφουμε στην κατάσταση 1) ή αν σας φορτώνουν αρκετά συχνά με αγγαρείες και νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, αντί να πείτε “όχι” απλά θυμίστε στο αφεντικό σας πόσο συχνά έχετε κάνει αντίστοιχες αγγαρείες και εξηγήστε του πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε καλύτερα τον χρόνο αυτόν.

Μιλώντας με σαφήνεια αλλά χωρίς να λέτε την λέξη “όχι” καταφέρνετε να περνάτε την άποψή σας, χωρίς να κάνετε το αφεντικό σας να πάρει αμυντική στάση. Με αυτόν τον τρόπο, μένετε εστιασμένοι στο ότι ο καθένας θέλει τα καλύτερα αποτελέσματα και όχι στο ποιος αποφασίζει πώς γίνονται τα πράγματα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: