Καριέρα στη βιομηχανία του τουρισμού

Ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που προσφέρει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στα άτομα που θέλουν να αξιοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και τις δεξιότητές τους για να εργαστούν σε διάφορες συνθήκες. Οι απασχολούμενοι στον τουρισμό έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με κανονικό ή ευέλικτο ωράριο, σε εποχιακές θέσεις ή σε θέσεις που είναι όλο το χρόνο. Η καριέρα στον τουρισμό είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που μπορεί να έχει κάποιος, με τα ταξίδια να αποτελούν ένα επιπλέον όφελος!

Τι είναι ο τουρισμός;

Η φύση του τουρισμού έχει αρχίσει να αποκόπτεται από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως τις διακοπές με ήλιο, άμμο και θάλασσα και περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον πολιτισμικό τουρισμό, τον περιπετειώδη τουρισμό, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τον οικολογικό τουρισμό. Η τάση αυτή προσφέρει νέες ευκαιρίες σε διάφορες χώρες για να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τον τουριστικό και πολιτισμικό τομέα τους.





Η τουριστική βιομηχανία μπορεί να χωριστεί σε πέντε τομείς: διαμονή, υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, ψυχαγωγία/διασκέδαση και σε μεταφορικές/ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Τι καριέρα μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στον τομέα του τουρισμού;

Από τις λειτουργικές μέχρι τις διοικητικές και οργανωτικές θέσεις, θα έχετε ευκαιρίες για σταθερή ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας. Η τουριστική βιομηχανία προσφέρει επίσης ένα μοναδικό περιβάλλον σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Λειτουργικές θέσεις

Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν την άμεση επαφή με τους τουρίστες και είναι συχνά το πρώτο βήμα για μια μακροχρόνια καριέρα. Τέτοιες θέσεις εργασίας είναι για παράδειγμα:

– Δάσκαλος Ski ή Τεχνικός
– Bartender
– Θυρωρός
– Τουριστικός οδηγός
– Σεφ
– Συντονιστής Πωλήσεων

Θέσεις Επόπτη

Οι επόπτες προσλαμβάνουν και διοικούν τους ανθρώπους στις λειτουργικές θέσεις και παρέχουν σημαντική τεχνογνωσία όπου χρειάζεται. Τέτοιες θέσεις εργασίας είναι για παράδειγμα:

– Υπεύθυνος παροχής υπηρεσιών στους πελάτες
– Υπεύθυνος χειμερινών δραστηριοτήτων
– Διοργανωτής Δραστηριοτήτων
– Υπεύθυνος εστιατορίου
– Λογιστής ομάδας
– Επόπτης συντήρησης

Διευθυντικές θέσεις

Οι θέσεις αυτές αφορούν την ανάλυση, το σχεδιασμό και τη διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Μπορεί επίσης να υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλους τομείς του τουρισμού και τη συμμετοχή της κοινότητας. Τέτοιες θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν τους:

– Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ
– Διευθύνων μάγειρας
– Διευθυντής χειμερινής μονάδας
– Ιδιοκτήτης εταιρείας περιπετειώδους τουρισμού
– Διευθυντής διοργάνωσης δραστηριοτήτων

Στελέχη

Τα στελέχη είναι υπεύθυνα για διάφορα τμήματα ή υποτμήματα και συνήθως λειτουργούν σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Είναι υπεύθυνα για το στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν σημαντική ευθύνη του προϋπολογισμού. Δείγματα από τέτοιες θέσεις εργασίας είναι:

– Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου
– Τοπικός Διευθυντής αλυσίδας εστιατορίων
– Αντιπρόεδρος τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού
– Πρόεδρος ταξιδιωτικής εταιρείας
– Εκτελεστικός Διευθυντής σε συνεδριακό κέντρο

Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού. Είτε ψάχνετε για να ανοίξετε ένα τουριστικό θέρετρο, ένα καταφύγιο οικολογικού τουρισμού, ένα εστιατόριο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, η απίστευτη ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ότι θα έχετε άφθονες επιλογές στη διάθεσή σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: