Κάνοντας τις συστάσεις να δουλεύουν υπερ σας

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της εύρεσης εργασίας, οι καλές συστάσεις μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμο εργαλείο και να κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε δύο υποψήφιους με παραπλήσιες ικανότητες. Όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να επιλέξουν στρατηγικά τους υπεύθυνους, τους συναδέλφους και τους υφισταμένους που θα δώσουν τις συστάσεις τους σχετικά με την ικανότητά τους και το χαρακτήρα τους.

Τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην ζητείται η συγκατάθεση των ανθρώπων που δίνουν τις συστάσεις και να μην ενημερώνονται αυτοί που θα δώσουν συστάσεις για το γεγονός ότι θα δεχτούν ένα τηλεφώνημα για να δώσουν τις συστάσεις τηλεφωνικά.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε και μερικά άλλα λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε:

1. Να αναζητάτε μόνο θετικά σχόλια

Οι αναφορές θα πρέπει να προσφέρουν μια ισορροπημένη άποψη για εσάς και πρέπει να περιλαμβάνουν τομείς που μπορείτε να βελτιωθείτε. Εντούτοις θα πρέπει να αποφύγετε μια αναφορά με μια υπερβολικά αρνητική γνώμη. Η Deborah Keary, αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία Society for Human Resource Management θυμάται μια πρώην συνάδελφο, η οποία είχε απολυθεί πρόσφατα και της ζήτησε να της δώσεις συστάσεις.





Η εν λόγω συνάδελφος διώχτηκε από την εταιρεία γιατί δεν τήρησε έναν πολύ σημαντικό κανόνα της εταιρείας, οπότε δεν μπορούσε να έχει θετικές συστάσεις. Γι αυτόν τον λόγο, όταν ερωτήθηκε η Deborah Keary, είπε την αλήθεια, πράγμα που ήταν πολύ κακό για την συνάδελφό της.

Για αναφορές στις ιστοσελίδες δικτύωσης, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Οπότε καλύτερα να μην συμπεριλάβετε για συστάσεις όλα τα άτομα με τα οποία έχετε συνεργαστεί.

2. Να μην υπάρχουν αντιφάσεις

Οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που δίνουν τις συστάσεις θα πρέπει να πουν τα ίδια πράγματα για το εργασιακό παρελθόν εκείνου που ζητάει τη σύσταση. Για παράδειγμα, ο Geoff Hoffmann, γενικός διευθυντής της DHR International (μια εταιρεία ερευνών στο Σικάγο), καθώς έλεγχε τις συστάσεις ενός υποψήφιου, διαπίστωσε ότι ο υποψήφιος έλεγε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε από το προηγούμενο τμήμα ήταν πολύ καλές.

Είπε ότι οδήγησε το τμήμα σε ανάκαμψη και ότι έψαχνε την επόμενη μεγάλη πρόκληση του, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι σχεδόν τον απέλυσαν από αυτό το τμήμα. Μάλιστα, ο άνθρωπος που έδωσε συστάσεις για εκείνον είπε: “Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί είχε τέτοια εντύπωση”. Ένα άτομο μπορεί παρεξηγήσει εντελώς τις σχέσεις του με τους προηγούμενους εργοδότες του, πράγμα που δείχνει ότι το επίπεδο της αυτογνωσίας του είναι αρκετά χαμηλό.

Οι αναφορές μπορούν επίσης να αποκαλύψουν τα ψέματα. Ο κος McKeen της General Motors ελέγχοντας τις αναφορές για έναν μηχανικό, βρήκε ένα πολύ μεγάλο ψέμα στο βιογραφικό του. Ενώ ο εν λόγω μηχανικός έλεγε ότι είχε πολλά χρόνια εμπειρίας, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, στην πράξη είχε λιγότερο από τρεις μήνες εργασιακής εμπειρίας. Τέτοιου είδους ψέματα καταστρέφουν την ακεραιότητά σας.

3. Να επιλέξετε ακατάλληλα άτομα

Προτού προτείνετε κάποιον για να δώσει συστάσεις για εσάς φροντίστε να ελέγξετε την αξιοπιστία του. Κυρίως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο που θα σας συστήσει δεν θα πει κάτι που να σας καταστρέψει.

Επίσης, είναι σημαντικό και εκείνοι που δίνουν συστάσεις να μην πουν ψέματα. Ο Tom Gimbel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LaSalle, ανακάλυψε ότι ένας λογιστής είχε προτείνει τον αδερφό του για να δώσει συστάσεις. Ο αδερφός του ισχυρίστηκε ότι είναι διοικητικό στέλεχος αλλά στο τηλέφωνο ακουγόταν σαν να διάβαζε κείμενο. Το όλο θέμα αποκαλύφθηκε σύντομα, καθότι ο άνθρωπος που έδινε τις συστάσεις δεν ήξερε καν ποιος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Τέτοια ψέματα δεν μπορούν να αντέξουν πολύ ώρα και αποκαλύπτονται σύντομα.

Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω θα πρέπει να είστε σε θέση να διαλέξετε τα κατάλληλα άτομα για να δώσουν συστάσεις για εσάς και να αποκτήσετε ακόμα ένα πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: