Απάτες που πρέπει να προσέχετε κατά την αναζήτηση εργασίας

apatesΚατά την αναζήτηση εργασίας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φιλτράρουμε τις αγγελίες στις οποίες απαντάμε. Υπάρχουν διάφορες αγγελίες οι οποίες είναι απάτη και στόχο τους έχουν να μας ‘πάρουν’ κάποια λεφτά και όχι να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε κάποια εταιρία.

Email με άσχετες θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε, αυτά τα email τις περισσότερες φορές είναι απάτη. Μάλιστα πολλοί ‘απατεώνες’ φροντίζουν να στέλνουν υποτίθεται τα email εκ’ μέρους διάσημων εταιριών. Αν έχουμε μια υποψία ότι το email που λάβαμε από έναν άγνωστο δεν είναι απάτη (που μάλλον τελικά θα είναι και αυτό), είναι πάρα πολύ χρήσιμο να κάνουμε ‘copy-paste’ μέρος του email στο Google για να δούμε αν θα πάρουμε αποτελέσματα του στυλ ‘fraud’. ‘scam’ ή τίποτα τέτοιο (fraud ή scam είναι οι λέξεις στα αγγλικά για τη λέξη ‘απάτη’). Αν δούμε ότι τελικά δεν είναι απάτη τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικοινωνία. Συνήθως πάντως αν λάβετε email σχετικά με κάποια δουλειά και δεν σας έχει συστήσει κάποιος γνωστός σας (που θα σας το έχει πει) σε αυτή, ή δεν έχετε κάνει εσείς αίτηση σε αυτή, τότε 99,999% είναι απάτη.

Όταν σας ζητάνε χρήματα για έκδοση Visa, συμπλήρωση εγγράφων, άδεια εργασίας κτλ

Ένα πολύ συνηθισμένο τρικ για να αποσπούν χρήματα οι απατεώνες είναι όταν βρουν κάποιο υποψήφιο ‘θύμα’ που τους έχει απαντήσει για τη θέσει και έχουν ανταλλάξει κάποια email, είναι να ζητάνε διάφορα ποσά που χρειάζονται για την υποτιθέμενη ‘πρόσληψή’ τους. Για παράδειγμα έστω ότι λαμβάνετε κάποιο email για μια θέση για γραμματέας για μερικές χιλιάδες ευρώ στην Αμερική και εσείς (κακώς) απαντάτε, τότε ο ‘απατεώνας’ θα σας ζητήσει χρήματα για να φτιάξει την υποτιθέμενη ‘βίζα’ σας για να μπορέσετε να εργαστείτε. Φυσικά κάτι τέτοιο  δεν υφίσταται, πουθενά δεν υπάρχει λόγος ο υποψήφιος εργαζόμενος να ‘πληρώσει’ για να ξεκινήσει να δουλεύει κάπου, και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να μη συνεχίσετε την επικοινωνία με τον ‘απατεώνα’ για να μη βρεθείτε και ταπί και άνεργη.





Λίστες με εταιρίες που έχουν θέσεις ‘Work at home’

Πολλές εταιρίες υποτίθεται ότι πουλάνε λίστες με θέσεις εργασίας από το σπίτι. Αυτές οι λίστες δεν υπάρχουν. Αν δεν δουλεύετε σαν ελεύθερος επαγγελματίας σε κάποια εξειδίκευση, πολύ δύσκολα θα σας εμπιστευθεί κάποια εταιρία να δουλεύετε από το σπίτι με κανονικό μισθό. Σίγουρα θα ήταν κάτι ιδανικό για όλες τις μανάδες του κόσμου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό με αυτή τη μορφή. Για να δείτε διάφορων τύπων πραγματικών δουλειών που μπορείτε να κάνετε online από το σπίτι σας μπορείτε να δείτε τη σελίδα Ergasia Online (http://www.ergasiaonline.gr/).

Συμπληρώνοντας έρευνες αγοράς

Σε αυτή τη κατηγορία υπάρχουν και κανονικές εταιρίες για τις οποίες όντος συμπληρώνετε διάφορες έρευνες αγοράς, αλλά σε αυτές δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο σωστό για να γραφτείτε. Αν κάποια εταιρία σας ζητάει κάποιο ποσό σαν συνδρομή για να σας δώσει ‘δουλειά’ τότε είναι απάτη.

Προσέξτε τα παρακάτω

  • Ποτέ μη στέλνετε χρήματα σε υποψήφιο εργοδότη. Αν ο υποψήφιος εργοδότης σας δεν έχει χρήματα για να καλύψει την άδεια εργασίας σας ή οτιδήποτε άλλο, θα έχει χρήματα για να καλύψει τον μισθό σας;
  • Αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι απάτη.
  • Μη στέλνετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε κόσμο που δεν γνωρίζετε.

Διαβάστε και τα παρακάτω άρθρα:

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος Ελλήνων για μια θέση εργασίας
Too Good to be True? 6 Common Job Scams
Fake job offers
UK Border Agency Scams


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: