3 Σημάδια ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδη δουλειά

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα. Κάθεστε ακόμα στο ίδιο γραφείο, δουλεύοντας για τον ίδιο υπέυθυνο, κάνοντας την ίδια δουλειά και κερδίζοντας τον ίδιο μισθό;

Το πιθανότερο είναι πως όχι.

Εκτός και αν έχετε ήδη τη δουλειά των ονείρων σας, το πιθανότερο είναι ότι εργάζεστε προς κάποιον υψηλότερο στόχο για την καριέρα σας. Ίσως μια ανώτερη θέση, περισσότερες αρμοδιότητες ή νέες δεξιότητες. Αλλά για να σιγουρευτείτε ότι έχετε την ευκαιρία να κατακτήσετε τους στόχους αυτούς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις δυνατότητες για ανάπτυξη και να το αντιληφτείτε όταν βρίσκεστε σε μια δουλειά όπου αυτή η δυναμική δεν υπάρχει.

Δυστυχώς, ακόμη και οι καλές δουλειές μπορούν να είναι αδιέξοδες δουλειές ή θέσεις με μικρό περιθώριο για προαγωγή. Επομένως, για να σιγουρευτείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να αναπτύξετε την καριέρα σας, έχετε κατά νου τα επόμενα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως η δουλειά σας βρίσκεται σε τέλμα.





1. Θα χρειαζόταν ένα τεράστιο γεγονός για να προαχτείτε

Ως ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η ανάπτυξη στη καριέρα σας ίσως καθυστερήσει, παρατηρήστε τους ανώτερούς σας και την ιστορία τους στην εταιρία. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το αφεντικό σας βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία πέντε χρόνια και το αφεντικό του στην ίδια θέση επτά χρόνια, και ότι και οι δυο αισθάνονται άνετα με την κατάσταση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι για να ανελιχτείτε, θα πρέπει να συμβεί κάτι που θα τους δελεάσει ώστε να αφήσουν τις θέσεις τους. Και δεν έχετε κάποια ένδειξη ότι κάποιος σκοπεύει να αποχωρήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο, αναμφίβολα εγείρει ορισμένες ανησυχίες στην περίπτωση που σκοπεύετε να ανέβετε στην ιεραρχία στο προσεχές μέλλον.

Τα επόμενα βήματά σας

Αν δουλεύετε σε μια μεγάλη εταιρία που είναι ανοικτή στις εσωτερικές μετακινήσεις, πιθανόν να μπορείτε να μεταφερθείτε σε κάποιο άλλο τμήμα, κάπου που υπάρχει μεγάλυτερη δυνατότητα για ανάπτυξη.

Αν όχι, δεν χρειάζετε να ανησυχείτε. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να πάρετε τη θέση του αφεντικού σας σύντομα, προσπαθήστε να ζητήσετε περισσότερες αρμοδιότητες ή κάποιες μικρές αλλαγές. Ίσως καταφέρετε να δημιουργήσετε μια νέα θέση για τον εαυτό σας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τις εταιρίας και καλύπτοντάς τις. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, δουλεύετε προς τη δημιουργία μιας θέσης που δεν υπήρχε πιο πριν!

2. Ακόμη και αν εμφανιζόταν μια ευκαιρία, δεν θα τη θέλατε

Ακούγεται περίεργο το να μην επιθυμείτε μια προαγωγή που σας προσφέρουν, αλλά σκεφτείτε το εξής: Ανάλογα με το τωρινό επίπεδο ικανοποίησης σας και τους μελοντικούς στόχους για την καριέρα σας, ίσως να μην θέλετε πραγματικά να ανέβετε τη σκάλα τις ιεραρχίας στην εταιρία σας.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι είστε υπέυθυνος σε μια υπέροχη εταιρία και είστε χαρούμενος με τη δουλειά σας, όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει το ίδιο πράγμα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και επιπλέον πάντα θέλατε να δοκιμάσετε μια διαφορετική επαγγελματική πτυχή σας. Επομένως, αν σας προσέφεραν μια προαγωγή η οποία θα συνοδευόταν από περισσότερες ευθύνες, αρμοδιότητες, αναφορές και περισσότερη δουλειά στο γραφείο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ήσασταν ενθουσιασμένοι με αυτή.

Τα επόμενα βήματά σας

Είναι ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τους επαγγελματικούς σας στόχους. Γιατί σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο σε μια καριέρα που δεν σας ενθουσιάζει και στην οποία δεν είστε διατεθειμένος να ανέβετε σε υψηλότερες θέσεις. Ίσως έχετε σοβαρούς λόγους, τα λεφτά που σας παρέχει, εργασιακή ασφάλεια ή ένα δεδομένο σύνολο δεξιοτήτων. Όμως, αν δεν είστε διατεθειμένος να παραμείνετε στην ίδια θέση για πάντα, ίσως θα πρέπει να αναζητήστε μια δουλειά που σας ενθουσιάζει και θα βλέπετε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτή.

Επομένως, εξετάστε και άλλες επιλογές. Ακόμη και αν δεν είστε έτοιμος να εγκαταλείψετε τη θέση σας και να ξεκινήσετε την εργασιακή αναζήτηση, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα. Επιδιώξτε συνεντεύξεις σε άλλες εταιρείες και διαφορετικούς ρόλους ή κάντε μαθήματα σε δεξιότητες που σας ενδιαφέρουν ή απλά κάντε κάποιες αναζητήσεις στο διαδίκτυο για διάφορες θέσεις. Ίσως εκπλαγείτε με αυτά που θα βρείτε και ίσως σας ωθήσει στο να κάνετε το επόμενο μεγάλο βήμα.

3. Η δουλειά σας δεν έχει εξελιχτεί

Καθώς αποκτάτε εμπειρία στη θέση σας, θα πρέπει να περιμένετε να σας αναθέτουν όλο και πιο σημαντικές δουλειές και περισσότερες αρμοδιότητες. Και καθώς φέρνετε εις πέρας κάθε νέο έργο που σας αναθέτουν και αποδεικνύετε την αξία σας, θα πρέπει να αναζητάτε ευκαιρίες ώστε να ανελιχτείτε σε μια πιο σπουδαία θέση, η οποία θα συνοδεύεται από καλύτερο μισθό και ίσως κάποιο βαρύγδουπο τίτλο.

Από την άλλη, αν βρίσκεστε στη θέση όπου κάνετε την ίδια ακριβώς δουλειά κάθε μέρα με αυτή που κάνατε όταν ξεκινήσατε στην εταιρεία πριν δυο χρόνια, τότε έχετε μπροστά σας ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν εξελίσσεστε ιδιαίτερα γρήγορα ή ίσως και καθόλου. Χωρίς νέες ευκαιρίες, η καριέρα σας θα παραμείνει στάσιμη.

Τα επόμενα βήματά σας

Μη φοβάστε να ζητήσετε περισσότερες αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, όταν δείτε την ανάγκη για συγκεκριμένες λειτουργικότητες μέσα στην εταιρεία, δηλώστε εθελοντικά να τις υλοποιήστε οι ίδιοι. Ή αν παρατηρήσετε ότι η παρουσία της εταιρείας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είναι ελλιπής, ρωτήστε αν μπορείτε να το αναλάβετε ως παράπλευρη δραστηριότητα.

Το να συνειδητοποιεί κανείς ότι βρίσκετε σε μια αδιέξοδη δουλειά μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά αν η εναλλακτική είναι το να ξεκινήσει κανείς αναζήτηση από την αρχή. Αλλά το να παραμένει κανείς με σταυρωμένα χέρια επίσης δεν είναι χρήσιμη εναλλακτική. Επομένως, αν η δουλειά σας δεν έχει την πρόοδο που θα θέλατε, αναλάβετε δράση και κυνηγήστε τους στόχους σας. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστεί!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: