3 στρατηγικές για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας στη δουλειά

Πολλές φορές στην δουλειά θυμώνουμε, είτε εξαιτίας ενός ενοχλητικού συναδέλφου, είτε επειδή προκύπτει κάποιο πρόβλημα είτε επειδή προκύπτουν διάφορα απρόοπτα μες την ημέρα. Θα υπάρξουν φορές που κάτι μικρό θα σας “σπάει” τα νεύρα και πιθανώς η πρώτη σας αντίδραση θα είναι να θυμώσετε ή αντιδράσετε με κάποιον παρόμοιο τρόπο.

Προφανώς υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τέτοιες καταστάσεις, και θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η προτεραιότητά σας είναι η δουλειά. Βεβαίως, αυτό είναι πολύ εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, και γι αυτό σας παρουσιάζουμε τρεις τρόπους έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε παρόμοια θέση να καταφέρετε να μείνετε ήρεμοι, ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι.

1. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο σημαντικό είναι

Όταν βρεθείτε στα πρόθυρα μιας έκρηξης από τα νεύρα, κάντε στον εαυτό σας αυτήν την απλή ερώτηση: “Θα με νοιάζει αυτό σε πέντε χρόνια;” Οι πιθανότητες είναι ότι κάθε email που λαμβάνετε και κάθε παρουσίαση που διεκπεραιώνετε συνήθως δεν θα σας νοιάζει μετά από έναν μήνα.

Αυτή η ρητορική ερώτηση δεν είναι μια απολογία για να εφησυχάσετε με την δουλειά. Ο στόχος της είναι να σας δώσει την απαραίτητη ψυχραιμία ώστε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από το γραφείο όταν αισθάνεστε ότι νευριάζετε και να πάρετε λίγο καθαρό αέρα ή να φάτε ένα σνακ. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό που κάνετε και αφού έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν αντιμετωπίζετε καμμία παγκόσμια καταστροφή να κάνετε το καλύτερο για να προχωρήσετε.

2. Μην πάρετε τίποτα προσωπικά

Ξέρω τι σκέφτεστε: τα πάντα είναι προσωπικά. Ίσως η έκφραση “Είναι απλά μια δουλειά, μην το παίρνεις προσωπικά” σας ακούγεται σαν γραφική ατάκα από ταινία. Παρ’ όλ’ αυτά μπορείτε να μάθετε κάτι από αυτήν την φράση.

Μια καλύτερη ανάλυση αυτού του τρόπου σκέψης γίνεται στο βιβλίο “The Four Agreements” του Don Miguel Ruiz, όπου αναφέρει:

Ό, τι συμβαίνει γύρω σας, μην το παίρνετε προσωπικά.. Τίποτα από αυτά που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι δεν συμβαίνει εξ αιτίας σου αλλά λόγω εκείνων. Όλοι οι άνθρωποι ζουν στο δικό τους όνειρο…[]. Όταν παίρνουμε κάτι προσωπικά, κάνουμε την παραδοχή ότι οι άλλοι ξέρουν τι βρίσκεται στον κόσμο μας, και προσπαθούμε να επιβάλουμε τον κόσμο μας στον δικό τους.

Ακόμα και…[]… αν οι άλλοι σας προσβάλλουν άμεσα, δεν έχει να κάνει με εσάς. Το τι λένε, τι κάνουν, και ποια είναι η άποψή τους είναι με βάση αυτά που έχουν στο μυαλό τους.”

3. Ταΐστε το σωστό λύκο

Είμαστε όλοι ευάλωτοι σε κάτι που ονομάζεται προκατάληψη αρνητικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι θυμόμαστε τα άσχημα γεγονότα της ημέρας είναι πιο πολύ από τα καλά. Βέβαια, το ότι είναι η φυσική μας τάση να στεκόμαστε στα αρνητικά γεγονότα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε.

Στο βιβλίο της “Taking The Leap”, η Pema Chodron απεικονίζει την αρνητική και θετική πλευρά του εαυτού μας ως δύο πεινασμένους λύκους που παλεύουν στην καρδιά μας. Οι αναγνώστες θα πρέπει να θεωρήσουν ως τον λύκο που κερδίζει τον αγώνα, ως τον λύκο που επιλέγουν να ταΐσουν.

Μπορείτε να επιλέξετε να επικεντρωθείτε στις δευτερεύουσες κακές στιγμές στην ημέρα σας ή να επικεντρωθείτε στο να βρείτε νόημα στην δουλειά σας. Αυτό μπορεί να μην το νιώθετε όταν σας εκνευρίζει κάτι στη δουλειά σας, αλλά εκείνη την στιγμή, διοχετεύστε την ενέργειά σας σε άλλη κατεύθυνση. Έτσι θα μπορέσετε να αλλάξετε ταχύτητα και να δουλέψετε πάνω σε κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει ή απλά να θυμηθείτε για ποιον λόγο εκτιμάτε τη δουλειά σας.

Δυστυχώς σε κάθε δουλειά δεν θα λείπουν οι ενοχλήσεις ή τα πράγματα που προκαλούν εντάσεις, αλλά το πόσο καλά θα τα διαχειριστείτε εξαρτάται από εσάς. Αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας το πιο πιθανό είναι να ξεπερνάτε κάθε δυσκολία τέτοιου είδους!


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: