3 δίκτυα στο LinkedIn που δεν ξέρετε ότι έχετε

Σε προηγούμενο μας άρθρο σας είχαμε εξηγήσει τι είναι το LinkedIn. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας δείξουμε, ότι εκτός από το υπάρχον σας δίκτυο (το οποίο ελπίζουμε να είναι ήδη μεγάλο), έχετε στην πράξη άλλα τρία δίκτυα που δεν γνωρίζετε.

Το πρώτο σας δίκτυο στο LinkedIn αποτελείται από τις συνδέσεις πρώτου επιπέδου, δηλαδή όλους τους ανθρώπους με τους οποίους είστε άμεσα συνδεδεμένοι. Ο συνολικός αριθμών αυτών των επαφών φαίνεται λεπτομερώς στο προφίλ σας όταν είναι κάτω από 500, ενώ όταν γίνουν πάνω από 500 φαίνονται ως 500+. Για να δείτε την πραγματική έκταση του πρώτου δικτύου σας, κάντε κλικ στο “Advanced Search”, το οποίο θα βρείτε δίπλα στη γραμμή αναζήτησης του LinkedIn στην κορυφή του κέντρου της κάθε σελίδας.

Στη νέα σελίδα που θα εμφανιστεί θα δείτε μια σελίδα που σας επιτρέπει να ψάξετε το LinkedIn. Κλείστε την σελίδα αυτή ώστε να μπορείτε να δείτε την σελίδα που βρίσκεται από πίσω. Στο αριστερό περιθώριο θα δείτε μια μπάρα με τα δίκτυά σας: το πρώτο, το δεύτερο, τις επαφές από ομάδες, καθώς και τις επαφές τρίτου επιπέδου. Το δεύτερο επίπεδο επαφών και οι επαφές από ομάδες είναι το πρώτο και το δεύτερο δίκτυο που δεν ξέρετε ότι έχετε.

Οι επαφές σας στο δεύτερο επίπεδο είναι όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέονται οι επαφές του πρώτου επιπέδου σας, ενώ οι συνδέσεις του τρίτου επιπέδου είναι όλοι όσοι συνδέονται με τις επαφές σας στο δεύτερο επίπεδο. Και οι επαφές σας από τις ομάδες είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι με τους οποίους συμμετέχετε από κοινού σε μια ομάδα.

Αν και οι επαφές του πρώτου επιπέδου σας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του συνολικού σας δικτύου στο LinkedIn, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προσοχή και στις επαφές σας του δεύτερου επιπέδου και στις επαφές των ομάδων σας επίσης. Για διάφορους λόγους, και τα δύο αυτά δίκτυα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην αναζήτηση της καριέρας σας. Χρησιμοποιήστε τις προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης του LinkedIn για να φιλτράρετε το δίκτυό σας ανάλογα το επίπεδο της σχέσης, έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τις επαφές που θέλετε να συγκεντρώσετε ή να γνωρίσετε καλύτερα.

Ένας στόχος σας στο LinkedIn θα πρέπει να είναι η προώθηση όσων περισσότερων επαφών μπορείτε από το δεύτερο στο πρώτο επίπεδο. Εξετάστε τα προφίλ των επαφών δεύτερου επιπέδου και εντοπίσετε τους τρόπους που μπορείτε να βελτιώσετε τη δικτύωση μεταξύ σας.

– Αν η επαφή σας πρώτου επιπέδου είναι κάποιος που ξέρετε καλά, μπορείτε να του πείτε να σας συστήσει στην επαφή δευτέρου επιπέδου
– Αν δεν γνωρίζετε καλά την επαφή σας πρώτου επιπέδου, τότε βρείτε κοινά στοιχεία με την επαφή δευτέρου επιπέδου
– Αν έχετε κοινό εργασιακό υπόβαθρο με την επαφή δευτέρου επιπέδου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κοινές ομάδες που τυχόν θα έχετε
– Αν δεν έχετε κάτι κοινό, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε την επαφή δευτέρου επιπέδου

Ομοίως, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους για να μετακινήσετε τις συνδέσεις των επαφών από τις ομάδες σας στο πρώτο επίπεδο επίσης. Όταν είστε σε σύνδεση με κάποιον λόγω κοινής ομάδας, σας επιτρέπεται αυτόματα να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτό το πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε αυτή τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων για να γνωρίσετε καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους είστε σε κοινή ομάδα.

– Ήδη γνωρίζετε ότι έχετε κάτι κοινό με τις επαφές αυτές, οπότε το επόμενο σας βήμα είναι να προσπαθήσετε να εμβαθύνετε τη σχέση σας
– Ρωτήστε τους πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε στην επιχείρηση ή την καριέρα τους. Κάντε συγκεκριμένες προτάσεις και να ζητήστε οδηγίες σχετικά με το τι χρειάζονται περισσότερο από το δίκτυό τους αυτή τη στιγμή.

Το τρίτο δίκτυο που δεν ξέρετε ότι έχετε, είναι οι κοινοί απόφοιτοι με εσάς. Κάντε μια προηγμένη έρευνα στο LinkedIn και φιλτράρετε το δίκτυό σας με το όνομα των ιδρυμάτων από τα οποία έχετε αποφοιτήσει ή με τις μεγάλες εταιρείες για τις οποίες έχετε εργαστεί, τα οποία έχουν ομάδες αποφοίτων. Αυτό θα δημιουργήσει μια λίστα από ανθρώπους με τους οποίους έχετε μια ουσιαστική σχέση τους οποίους και μπορείτε να συγκεντρώσετε. Μπορείτε να μοιραστείτε μια εμπειρία με αυτούς τους ανθρώπους που να είναι πολύ πιο σημαντική από το απλά να μοιραστείτε μια ιδιότητα μέλους μιας ομάδας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την κοινή εμπειρία για να γνωρίσετε καλύτερα το εκάστοτε πρόσωπο και να αναζητήσετε τρόπους για την παροχή αμοιβαίας βοήθειας και υποστήριξης.

– Συνομιλήστε μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με μηνύματα στο LinkedIn ή με προσκλήσεις σχετικά με το κοινό σας σημείο
– Εντοπίστε και άλλους αποφοίτους ή εμπειρίες που έχετε κοινές
– Ζητήστε συγκεκριμένα αιτήματα δικτύωσης από αυτούς, αφού πρώτα τους έχετε δώσει βοήθεια, υποστήριξη ή άλλους πόρους.

Χωρίζοντας το συνολικό σας δίκτυο στο LinkedIn σε επαφές δευτέρου επιπέδου, επαφές ομάδων και επαφές αποφοίτων, μπορείτε να επεκτείνετε τις επαφές σας στο πρώτο επίπεδο ενώ παράλληλα να αποκτήσετε και πιο ουσιαστικές σχέσεις μαζί τους. Να θυμάστε, όμως, ότι τα καλύτερα αποτελέσματα δικτύωσης προέρχονται από στρατηγικές αιτήσεις για πληροφορίες που θα πάρετε αφού πρώτα ισχυροποιήσετε τη σχέση σας δίνοντας κάτι για να πάρετε κάτι άλλο.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: