10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε απόφοιτος σχετικά με τα χρήματα

Πολλοί φοιτητές έχουν άγνοια σε ό,τι αφορά τη ροή του χρήματος, τις οικονομικές υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου και το χρήμα γενικότερα. Έτσι όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας μετά την λήψη του πτυχίου τους, δεν έχουν καμμία ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσουν τα χρήματα που παίρνουν. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε δέκα συμβουλές από μια ειδήμων σε θέματα διαχείρισης χρήματος, την Mary Morrison, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Stanford επί 14 χρόνια.





1. Μην παίρνετε επαγγελματικές αποφάσεις βασιζόμενοι μόνο στο πόσα χρήματα παίρνετε

Σκεφτείτε σχετικά με την τοποθεσία και τα οφέλη. Για παράδειγμα, μια θέση στην Αθήνα δεν είναι το ίδιο όπως μια θέση στην Πάτρα. Θα πρέπει να συνεκτιμήσετε το τι θέλετε από την καριέρα σας και ποιο είναι το όφελός που θα έχετε. Συγκρίνετε τα ελκυστικά πράγματα που θα έχετε στο γραφείο που θα δουλεύετε ταυτόχρονα το αν σας προσφέρετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2. Υπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε ώστε να μετακομίσετε και να ξεκινήσετε

Για να νοικιάσετε ένα σπίτι θα χρειαστεί να προκαταβάλετε κάποια χρήματα (συνήθως δύο ενοίκια), στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε μια εταιρεία μετακόμισης και συνήθως θα πρέπει να περιμένετε ένα μήνα μέχρι να πάρετε τον πρώτο σας μισθό. Θα πρέπει να γνωρίζετε πόσα χρειάζεστε για να ζήσετε, χωρίς να έχετε τον πρώτο σας μισθό στο χέρι.

3. Πρέπει να ξέρετε ότι ο μεικτός μισθός σας διαφέρει από τα χρήματα που θα πάρετε στο χέρι

Αυτό συμβαίνει από την στιγμή που υπογράφετε μια σύμβαση εργασίας και εγγράφεστε στο αντίστοιχο ταμείο στο οποίο υπάγεστε (πχ ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κτλ) . Δεν μπορείτε να συντάξετε έναν προϋπολογισμό χωρίς να γνωρίζετε πόσα θα παίρνετε. Ο μεικτός μισθός και ο καθαρός μισθός δεν είναι το ίδιο πράγμα και πάντοτε ο καθαρός μισθός είναι λιγότερος.

4. Να είστε ρεαλιστές με τις δαπάνες σας

Μετά τη φοιτητική ζωή, η ζωή δεν είναι ένα μεγάλο, ατελείωτο πάρτι. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσετε έξοδα όπως μεταφορές, υγειονομική περίθαλψη, σίτιση, διασκέδαση και άλλα παρεμφερή. Προγραμματίστε τα πάντα. Πολλοί απόφοιτοι νομίζουν ότι μπορούν να ξοδεύουν 50 ευρώ την εβδομάδα για φαγητό. Η Morrison προειδοποιεί ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

5. Κατανοήστε πώς κινείται το χρήμα

Δεν πρέπει να ξέρετε μόνο το πόσα θα παίρνετε αλλά και το πότε, καθώς και πότε θα πρέπει να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας.

6. Κρατήστε λίγα χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη

Τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν, και όχι μόνο στους άλλους. Να είστε προετοιμασμένοι ψυχικά και οικονομικά να αντιμετωπίσετε κάποιο δυσάρεστο γεγονός έχοντας λίγα χρήματα στην άκρη.

7. Πρέπει να ξέρετε πότε να χρησιμοποιείτε μια χρεωστική ή μια πιστωτική κάρτα

Αν και οι απόφοιτοι θα ωφεληθούν από την κατοχή μίας πιστωτικής κάρτα, διότι θα τους κάνει πιο υπεύθυνους, δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν για τις συνήθεις αγορές, όπως ψώνια, βενζίνη ή ένα σινεμά. Για τέτοιου είδους έξοδα η χρεωστική κάρτα είναι πιο κατάλληλη, γιατί θα σας βοηθήσει να έχετε πάντα έλεγχο σε αυτά που ξοδεύετε. Τις πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε όταν έχετε προγραμματίσει κάποιες μεγάλες αγορές.

8. Προσέξτε με τις ασφαλίσεις

Εξετάστε προσεκτικά ποιες ασφαλιστικές καλύψεις προσφέρονται από τον εργοδότη σας. Βεβαίως, ποτέ δεν θα πρέπει να δουλεύετε ανασφάλιστοι. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να έχετε το όχημά σας ανασφάλιστο. Ακόμα, καλό θα ήταν να δείτε αν σας προσφέρει ο ενοικιαστής σας κάποια ασφάλεια για την κατοικία σας, όσο είστε με ενοίκιο.

9. Ξεκινήστε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατόν

Στην αρχή είναι λογικό να ξεκινήσετε με μικρά ποσά, όμως αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά στο μέλλον. Πιθανώς θα σας λείψουν τα 50 ευρώ που βάζετε στην άκρη, όμως όταν έρθει η ώρα οι κόποι σας θα αποδώσουν.

10. Μην φοβάστε να επενδύσετε

Το να βάζετε τα χρήματά σας σε έναν λογαριασμό και να τα κρατάτε στην τράπεζα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί ο πληθωρισμός μάλλον θα κάνει τα χρήματά σας να αξίζουν λιγότερο στο μέλλον. Επενδύστε τα χρήματά σας κάπου αλλού καλύτερα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: