10 Βήματα προς μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Ενδιαφέρεστε να αλλάξετε καριέρα και επαγγελματικό προσανατολισμό; Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να αφιερώσετε το χρόνο για να αξιολογήσετε την τωρινή σας κατάσταση, να εξερευνήσετε διάφορες επιλογές καριέρας και να να επιλέξετε την καρίερα η οποία θα είναι ικανοποιητική για εσάς.

Σας παραθέτουμε δέκα βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας.

1) Αρχικά, αξιολογήστε την ικανοποίηση σας από την τωρινή εργασία σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με διάφορα περιστατικά από τη διάρκεια της εργασιακής σας ημέρας και καταγράψτε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις. Ποιες πτυχές της τωρινής σας δουλειάς σας αρέσουν ή δε σας αρέσουν; Σε περίπτωση μη ικανοποίησής σας, αυτή οφείλεται στο περιεχόμενο της δουλειάς, στην εταιρική κουλτούρα ή στα άτομα με τα οποία εργάζεστε;

2) Κάντε μια εκτίμηση των ενδιαφερόντων, των αξιών και των δεξιοτήτων σας με τη βοήθεια διάφορων εργαλείων που υπάρχουν στην αγορά. Επανεξετάστε παλιές θέσεις στις οποίες είχατε εργαστεί με επιτυχία, τα διάφορα έργα στα οποία είχατε συμμετάσχει και πιθανόν κάποια εθελοντική εργασία. Σκοπός είναι να αναγνωρίσετε τις δραστηριότητες τις οποίες προτιμάτε και τις κλίσεις σας. Καθορίστε επίσης ποιες είναι οι θεμελιώδεις αξίες σας και αν αυτές συμβαδίζουν με την τρέχουσα καριέρα σας.

3) Σκεφτείτε εναλλακτικές καριέρες συζητώντας τις αξίες και τις δεξιότητές σας με φίλους, την οικογένεια και τις επαγγελματικές σας επαφές. Το διαδίκτυο θα σας φανεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση σας αυτή.

4) Πραγματοποιήστε μια προκαταρκτική συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων επαγγελματικών πεδίων με σκοπό να αναγνωρίσετε τις πιο ικανοποιητικές σας επιλογές, τις οποίες θα ερευνήσετε στη συνέχεια σε μεγαλύτερο βάθος.

5) Διαβάστε και ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τα πεδία αυτά. Αναζητήστε επαγγελματικές ή προσωπικές επαφές σε αυτά για να βρείτε την αντίστοιχη πληροφόρηση.

6) Προσπαθήστε να βρείτε επαγγελματίες στους χώρους αυτούς και όσο το δυνατόν “παρακολουθήστε” τους στενά. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε απόφοιτους πανεπιστημίων που έχουν ακολουθήσει την καριέρα που επιλέξατε ότι σας ενδιαφέρει.

7) Αν είναι εφικτό, αναλάβετε κάποια εθελοντική εργασία στον τομέα που σας ενδιαφέρει για να δοκιμάσετε από πρώτο χέρι αν πράγματι σας αρέσει το αντικείμενο.

8) Αναζητήστε εκπαιδευτικές ευκαιρίες οι οποίες θα γεφυρώσουν το επαγγελματικό σας προφίλ με το νέο πεδίο. Αν υπάρχουν δωρεάν μαθήματα σε κάποιο πανεπιστήμιο, παρακολουθήστε τα. Γενικά, αφιερώστε ορισμένο χρόνο για την εκπαίδευση σας στο χώρο αυτό.

9) Αναζητήστε τρόπους να αναπτύξετε τις ικανότητές σας στην τωρινή σας εργασία οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για την αλλαγή καριέρας.

10) Εξετάστε εναλλακτικούς ρόλους στο πεδίο που εργάζεστε και οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τις επαγγελματικές γνώσεις που ήδη έχετε. Για παράδειγμα, αν είστε υπέυθυνος αλυσίδας καταστημάτων και έχετε κουραστεί από τα εξαντλητικά ωράρια, σκεφτείτε τη μεταπήδησή σας στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Ή, αν είστε προγραμματιστής και θέλετε ένα διάλειμμα από τον προγραμματισμό, σκεφτείτε τις πωλήσεις ή το project management.

Καλή σας επιτυχία!


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: