Πώς να χειριστείτε το ηλικιακό ζήτημα στη συνέντευξη

Στην εποχή μας είναι σπάνιο να ερωτηθείτε κατά την διάρκεια της συνέντευξης σχετικά με την ηλικία σας. Ωστόσο, οι διακρίσεις λόγω ηλικίας εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία.

Οι ανησυχίες του εργοδότη σχετικά με την ηλικία

Μόνο ένας εμπαθής ή ανεκπαίδευτος εργοδότης θα ρωτήσει ευθέως για την ηλικία σας. Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να σας “ψαρέψουν” για να μάθουν την ηλικία σας, ρωτώντας έμμεσες ερωτήσεις όπως το πότε τελειώσατε το πανεπιστήμιο ή αντίστοιχες. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι σύνηθες για τους ερωτηθέντες να διαισθανθούν κάποια ανησυχία ή κάποιον δισταγμό από τους εργοδότες σε ό,τι αφορά την ηλικία τους.





Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους εργοδότες δεν είναι τόσο το ότι ο υποψήφιος είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, αλλά ότι συχνά κάνουν την (συνήθως λανθασμένη) υπόθεση ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι θα στερούνται συγκεκριμένες γνώσεις, πράγμα που θα τους κάνει λιγότερο αποδοτικούς.

Άλλες τέτοιες εσφαλμένες προκαταλήψεις από τους εργοδότες σχετικά με τους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους είναι ότι οι τελευταίοι θα έχουν έλλειψη ενέργειας, θα έχουν πιθανά θέματα υγείας, θα είναι αρνητικοί στο να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, δεν θα έχουν επαφή με τις τρέχουσες τάσεις της βιομηχανίας, ή ότι δεν θα μπορούν να συναναστρέφονται ικανοποιητικά με τους νεότερους εργαζόμενους.

Δώστε εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με την ηλικία σας για να αποφύγετε υποθέσεις σχετικά με αυτήν

Αν νομίζετε ότι ο ερευνητής είναι διστακτικός σχετικά με την ηλικία σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε πληροφορίες που θα αντιμετωπίσουν τις αμφιβολίες του εργοδότη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε όταν κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως “Γιατί πρέπει να σας προσλάβουμε”; ή “Ποια είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα σας που θα σας βοηθήσουν να διαπρέψετε σε αυτή τη δουλειά;”.

Δώστε έμφαση στις δεξιότητές σας

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι που έχουν εμπειρία από πολλές ώρες δουλειάς καθώς και ποσοτικά μέτρα της παραγωγικότητας τους, μπορούν να εξουδετερώσουν εύκολα τις αμφιβολίες περί έλλειψης ενέργειας. Δίνοντας έμφαση στη δημιουργική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, οι υποψήφιοι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να επιδείξουν την ευελιξία και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις.

Επίσης, οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν με σαφήνεια την επαγγελματική τους ανάπτυξη και να κάνουν μνεία στις τελευταίες τάσεις της βιομηχανίας για να διώξουν τις αμφιβολίες σχετικά με την επαφή που έχουν με τις νέες τεχνολογίες. Η αναφορά ηγετικών ρόλων στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες και οι παρουσιάσεις σε συνέδρια βοηθούν επίσης πολύ στο να καταφέρετε το παραπάνω. Είναι σημαντικό επίσης, να αναφέρετε όσες τεχνολογικές δεξιότητες έχετε αποκτήσει, ειδικά αν είναι πρόσφατες.

Αναφέρετε Παραδείγματα

Όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, αναφερθείτε σε παραδείγματα ομαδικής εργασίας και σε επαφές που είχατε με πελάτες ή συνεργάτες που είχαν τελείως διαφορετικό ηλικιακό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Εξιστορείστε επίσης το πως δώσατε πετυχημένες συμβουλές σε νεώτερους συναδέλφους ή πως δουλέψατε με επιτυχία με έναν νεότερο μάνατζερ, καθ’ ότι και τα δύο βοηθάνε.

Να είστε προσεκτικοί όταν αναφέρεστε σε ζητήματα υγείας

Δεν χρειάζεται να αναφερθείτε στην καλή υγεία σας, γιατί μπορεί να βάλετε ιδέες στον εργοδότη που δεν είχε ο ίδιος προηγουμένως. Ωστόσο, αν έχετε καλό ιστορικό προσέλευσης στη δουλειά μπορείτε να το αναφέρετε, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο εργοδότης θα είναι σίγουρος ότι θα είστε συνεπείς στη δουλειά σας. Μερικές φορές, το να αναφέρετε κατά τη διάρκεια των λιγότερο επίσημων σταδίων της συνέντευξης ένα δραστήριο χόμπι όπως το τρέξιμο, το σκι, και ο χορός μπορεί να αποδείξει τη ζωντάνια σας και να φανερώσει υψηλό επίπεδο ενέργειας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: