Τα 10 καλύτερα θρίλερ

Υπάρχουν ταινίες για κάθε γούστο. Ρομαντικές, κωμωδίες, περιπέτειες, αισθηματικές, μυστηρίου και τρόμου. Η τελευταία ειδικά κατηγορία είναι πολύ δημοφιλής καθώς οι άνθρωποι νιώθουν την αδρεναλίνη να ανεβαίνει καθώς βλέπουν ένα θρίλερ και το απολαμβάνουν στο έπακρο! Το σημερινό μας άρθρο είναι αφιερωμένο σε όσους αγαπούν τις ταινίες τρόμου. Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε τις δέκα καλύτερες και σας τις παρουσιάζουμε σε τυχαία σειρά:

1. “Ψυχώ” (“Psycho” – 1960)

ψυχώ-θριλερ

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ? Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο είναι η 18η καλύτερη ταινία όλων των εποχών και όχι άδικα. Η ταινία είναι βασισμένη σε νουβέλα του Πήτερ Μπλοχ και πρωταγωνιστούν οι: Άντονι Πέρκινς, Τζάνετ Λι, Βέρα Μάιλς, Τζον Γκέιβιν και άλλοι. Η βαθμολογία της στην διεθνή βάση ταινιών (IMDb) είναι 8,6, όταν η ψηλότερη βαθμολογία στην ιστοσελίδα αυτή είναι το 9,2.





Υπόθεση:

Μια γραμματέας κλέβει 40.000 δολάρια από το γραφείο όπου εργάζεται και προσπαθεί να το σκάσει. Στην προσπάθεια της σταματάει σε ένα απομονωμένο μικρό μοτέλ όπου ο Ιδιοκτήτης είναι ένας φιλικός κύριος που ζει με την μητέρα του, η οποία τον καταπιέζει. Καθώς η γραμματέας κάνει μπάνιο εμφανίζεται μια θολή φιγούρα με μαχαίρι και την σκοτώνει! Αυτή είναι και η πιο γνωστή ίσως σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου! Έπειτα γίνεται έρευνα για να βρεθεί η γραμματέας και τα πράγματα περιπλέκουν τόσο πολύ που…καλύτερα να δείτε την ταινία!

2. “Σιωπηλός Μάρτυς” (“Rear Window” – 1954)

σιωπηλός-μάρτυς-θρίλερ

Άλλη μια φοβερή ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ με βαθμολογία στο IMDb επίσης 8,6. Στην ταινία αυτή του 1954 πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Στούαρτ, Γκρέις Κέλυ, Γουέντελ Κόρευ και άλλοι. Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ και θεωρείται ίσως η καλύτερη του Χίτσκοκ.

Υπόθεση:

Ένας φωτογράφος σπάει το πόδι του και αναγκάζεται να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα μέχρι να γίνει καλά. Για να περάσει η ώρα του παρακολουθεί τους γείτονες με κιάλια και κάποια στιγμή υποψιάζεται ότι ένας γείτονάς του έχει σκοτώσει τη σύζυγό του. Για να το αποδείξει ζητάει βοήθεια από την αρραβωνιαστικιά του και τη νοσοκόμα του, χωρίς να φανταστεί σε τι κίνδυνο πρόκειται να μπουν οι ζωές όλων…

3. “Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι” (“Τhe Texas Chainsaw Massacre” – 1974)

σχιζοφρενής-πριόνι-θρίλερ

Mια κλασσική ταινία τρόμου που κάθε ταινιόφιλος πρέπει να έχει δει, ειδικά αν του αρέσουν τα θρίλερ! Τρομακτική πλοκή, κατακόρυφη δράση, σκληρές σκηνές και αγωνία, συνθέτουν ένα μεγαλείο τρόμου το οποίο είναι ικανό να τρομάξει και τους πιο θαρραλέους! Ο σκηνοθέτης είναι ο Tομπ Χόμπερ και πρωταγωνιστούν οι Μάριλυν Μπερνς, Εντουιν Νιλ κ.ά. οι οποίοι απλά μεγαλώνουν το καστ των δολοφονημένων στην ταινία! Βαθμολογία στο IMDb: 7,5.

Υπόθεση:

Όχι κάτι πολύπλοκο, όμως εξυπηρετεί πολύ καλά τον σκοπό του έργου. Πέντε φίλοι κατευθύνονται προς τον τάφο του παππού τους στο Τέξας και αναγκάζονται να σταματήσουν κάπου στη μέση του πουθενά για βενζίνη. Εκεί εισέρχονται σε ένα σπίτι όπου κατοικούν ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος και η καννίβαλη οικογένειά του. Παραδίπλα υπάρχει το σφαγείο της οικογένειας, το αγαπημένο όπλο του δολοφόνου είναι ένα μεγάλο αλυσοπρίονο, φοράει συνέχεια μάσκα και δεν θα ησυχάσει αν δεν τους σκοτώσει όλους! Θέλετε να σας πούμε και άλλα;

4. “Seven” – (“Se7en” – 1995)

seven-θριλερ

Άλλη μια κορυφαία ταινία τρόμου που απευθύνεται σε δυνατούς χαρακτήρες! Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Μόργκαν Φρίμαν, ο Μπραντ Πιτ, ο Κέβιν Σπέισι και η Γκουίνεθ Πάλτροου. Ο σκηνοθέτης είναι ο Ντέιβιντ Φίντσερ και η βαθμολογία της ταινίας είναι 8,7 στο IMDb.

Υπόθεση:

Η ταινία εξελίσσεται σε μια πόλη όπου δύο ντετέκτιβ, ένας έμπειρος και ένας άπειρος προσπαθούν να εντοπίσουν έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ο οποίος σκοτώνει τα θύματά του με τον εξής πρωτότυπο τρόπο: Για κάθε ένα από τα εφτά αμαρτήματα, το κάθε θύμα υπομένει ένα αντίστοιχο βασανιστήριο μέχρι θανάτου. Κάθε δολοφονία φέρνει τους αστυνομικούς πιο κοντά στον δολοφόνο, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι και οι ίδιοι αποτελούν μέρος του σχεδίου του…

5. “Η προφητεία” – (“The Omen – 1976)

προφητεία-θρίλερ

H ταινία αυτή δεν είναι σαν τις συνηθισμένες, για τον απλό λόγο ότι πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της χριστιανικής θρησκείας που αφορά την έλευση του αντίχριστου και την Δευτέρα Παρουσία. Πιασάρικο ακούγεται, ε; Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γκρέγκορι Πεκ, Λι Ρέμικ και άλλοι πολλοί…μελλοθάνατοι! Με μια βαθμολογία στο 7,6 και με ένα υπερ-τρομακτικό soundtrack (το οποίο έχει πάρει και όσκαρ), δεν πρέπει να την χάσετε. Η..μάλλον να τις χάσετε, γιατί είναι τριλογία!

Υπόθεση:

Απλή, λιτή και απέριττη. Στις 6-6-1966 και την έκτη ώρα γεννιέται ο Αντίχριστος, ο οποίος υιοθετείται από την οικογένεια του Αμερικάνου Πρέσβη στην Αγγλία. Ο Πρέσβης ήθελε πολύ να αποκτήσει ένα παιδί και μάλλον….βιάστηκε να δεχθεί το παιδί που του προσφέρθηκε από έναν παπά όταν ήταν ακόμα Πρέσβης στην Ιταλία. Την έλευση του αντίχριστου και τα παιδικά του χρόνια τα πλαισιώνουν αυτοκτονίες, θάνατοι, μοιραία ατυχήματα και ένα σωρό άλλες σκηνές που θα σας αποζημιώσουν για τον χρόνο που αφιερώσατε στο πολλαπλάσιο, σας το εγγυώμαι!

6. “H Λάμψη” (“The Shining” – 1980)

λάμψη-θρίλερ

Μιλάμε για την δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου μετά το Ψυχώ, σύμφωνα με το κοινό. Και πώς να μην είναι, όταν είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Steven King, σκηνοθέτης είναι ο Stanley Kubrick και πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον και Σίλευ Ντουβάλ; Η βαθμολογία της στο IMDb είναι 8,5 και…λίγο είναι για τέτοια ταινία. Καθαρόαιμη ταινία τρόμου που θα απολαύσει και ο πιο απαιτητικός!

Υπόθεση:

Ένας συγγραφέας συμφωνεί να αναλάβει την εποπτεία ενός ξενοδοχείου, ελπίζοντας να ξαναβρεί την χαμένη του έμπνευση. Μαζί με τον συγγραφέα βρίσκεται και γιος του (και η γυναίκα του βέβαια) ο οποίος έχει το χάρισμα της “λάμψης” (τηλεπάθεια). Το παρελθόν του ξενοδοχείου είναι ιδιαιτέρως μακάβριο και οδηγεί σιγά σιγά τον συγγραφέα στην τρέλα, η οποία τον στρέφει εναντίον της ίδιας του της οικογένειας. Είναι αρκετό άραγε το χάρισμα του γιου του να τους σώσει; Δείτε την ταινία για να το ανακαλύψετε!

7. “Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες” (“A Nightmare On Elm Street” – 1984)

εφιάλτης-δρόμος-λεύκες-θρίλερ

Δεν γίνεται να λείπει αυτό το κλασσικό έργο. Σαφώς δεν είναι της ίδιας ποιότητας με την “Λάμψη” ή το “Ψυχώ” όμως είναι τόσο δημοφιλές, ώστε να βγουν εφτά συνέχειες(!) της ταινίας αυτή και ένα remake. H ταινία χρησιμοποίησε πολύ πρωτοποριακά εφέ και έχει πραγματικά έξυπνο σενάριο. Οι πρωταγωνιστές είναι ο Τζόνυ Ντεπ και h Χέδερ Λάνγκενκαμπ ενώ σκηνοθέτης είναι ο Γουές Κρέιβεν. Βαθμολογία: (7,5)

Υπόθεση:

Μια κοπέλα και οι φίλοι της, βλέπουν όλοι παρόμοιους εφιάλτες, κατά τους οποίους πεθαίνουν. Μόλις ο θάνατός τους γίνει πραγματικότητα, τότε η κοπέλα καταλαβαίνει ότι πρέπει να μείνει ξύπνια για να σωθεί και προσπαθεί παράλληλα να ανακαλύψει το μυστήριο που περιβάλλει τον άγνωστο αυτό δολοφόνο και με κάποιον τρόπο προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει. Θα τα καταφέρει άραγε;

8. “Ο Εξορκιστής” (“The Exorcist – 1973)

εξορκιστής-θρίλερ

Αν σε κάποιον αρέσουν τα θρησκευτικά θρίλερ, τότεαυτό εδώ είναι αμέσως μετά την “Προφητεία” το καλύτερο στο είδος του! Στην ταινία αυτή του 1973 πρωταγωνιστούν οι Έλλεν Μπίρστιν, Μαξ φον Σίντοου, η Λίντα Μπλαιρ και άλλη. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα αιματηρή, η ταινία είναι ιδιαίτερα τρομακτική, πράγμα που την καθιστά διαχρονική. Έχει βραβευτεί και με δύο όσκαρ άλλωστε! Βαθμολογία: 8.

Υπόθεση:

Τα συστατικά της επιτυχίας είναι τρία: 1. Μια μαμά που ζει με την κόρη της, η οποία αλλάζει δραματικά συμπεριφορά και όψη: Γίνεται απότομη και τρομακτική 2. Έναν παπά που χάνει την πίστη του εξαιτίας της άρρωστης μαμάς του 3. Έναν πρεσβύτερο παπά, ο οποίος ειδικεύεται στους εξορκισμούς. Αν τα συνδυάσετε αυτά, θα έχετε το κλασσικό αριστούργημα τρόμου που λέγετε “Εξορκιστής. Παρεμπιπτόντως, η χαρακτηριστική μουσική της ταινίας είναι ίσως πιο γνωστή και από την ίδια την ταινία!

9. “Η Σιωπή των Αμνών” (“Silence of the Lambs” – 1991)

σιωπή-αμνών-θρίλερ

Δεν υπάρχει περίπτωση να έλειπε αυτή η ταινία από αυτήν εδώ την λίστα! Μιλάμε για ταινία σταθμό, η οποία έχει βραβευτεί με πέντε όσκαρ. Σίγουρα οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει κάτι για τον καννίβαλο Χάνιμπαλ Λέκτερ, τον οποίο ερμηνεύει απίστευτα ο Τζακ Νίκολσον Μάλιστα, ο Νίκολσον πήρε το βραβείο όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία αυτή, παρόλο που εμφανίζεται μόλις 16 λεπτά! Το όσκαρ πρώτης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε άξια η Τζόντι Φόστερ ενώ το όσκαρ σκηνοθεσίας πήγε στον σκηνοθέτη Τζόναθαν Ντέμι. Με λίγα λόγια, αυτή η ταινία σάρωσε τα βραβεία! Η βαθμολογία της στο IMDb είναι 8,6.

Υπόθεση:

Μια νεαρή ντετέκτιβ, στην προσπάθειά της να συλλάβει έναν κατά συρροήν δολοφόνο που έχει απαγάγει την κόρη μιας γερουσιαστού, ζητάει την βοήθεια του ιδιοφυούς κανίβαλου ψυχιάτρου Χάνιμπαλ Λέκτερ που αναφέρουμε προηγουμένως. Σε αντάλλαγμα, εκείνος της ζητάει να μιλήσει για την χειρότερη ανάμνηση που είχε ως παιδί, πράγμα που δίνει δραματικό τόνο στην ταινία.

10. “Το μωρό της Ρόζμαρι” (“Rosemary’s Baby – 1968)

ρόζμαρι-θρίλερ

Άλλη μια ταινία που αφορά εν μέρει τη θρησκεία και το μεταφυσικό. Η ταινία αν και παλιά είναι αρκετά τρομακτική και θα σας αποζημιώσει με την πλοκή της. Σκηνοθετεί ο σπουδαίος Ρομάν Πολάνσκι και πρωταγωνιστούν οι Μία Φάροου, Τζον Κασαβέτης, Ρουθ Γκόρντον και Σίντενυ Μπλάκμερ. Βαθμολογία: 8.

Υπόθεση:

Η Ρόζμαρι και ο άντρας της μετακομίζουν σε ένα σπίτι με κακό ιστορικό και με περίεργα φιλικούς γείτονες. Σιγά σιγά ο άντρας της κάνει πολύ παρέα με εκείνους, ενώ η Ρόζμαρι δεν νιώθει καλά, έχει περίεργα όνειρα και είναι γεμάτη υποψίες για τους γείτονες. Μόλις μείνει έγκυος, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της ασχολούνται με τη μαύρη μαγεία και νομίζει πως θέλουν να θυσιάσουν το…μωρό της! Για κακή της τύχη όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτό…

Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάσαμε τις δέκα καλύτερες ταινίες θρίλερ, για να έχετε πάντα κάτι να δείτε τις μέρες του χειμώνα που δεν προσφέρονται για έξοδο!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: