Πώς να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας

Ένα από τα δυσκολότερα τμήματα της αναζήτησης εργασίας είναι να ξέρετε από που να αρχίσετε. Το διαδίκτυο έχει περισσότερες ιστοσελίδες για θέσεις εργασίας από ό, τι φαντάζεστε οπότε δεν μπορείτε απλά να πάτε στο Google και να αναζητήσετε για τη λέξη “δουλειά”, επειδή θα σας βγάλει τόσα αποτελέσματα που δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν μηχανές αναζήτησης εργασίας που κάνουν αναζήτηση για θέσεις εργασίας από πολλαπλές ιστοσελίδες, εξειδικευμένες ιστοσελίδες με θέσεις εργασίας που εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ιστοσελίδες δικτύωσης, όπου μπορείτε να συνδεθείτε με τους διευθυντές προσλήψεων και όπου μπορούν να σας βρουν οι εργοδότες και διάφοροι τρόποι για για να δημιουργήσετε μια διαδικτυακή παρουσία που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της σταδιοδρομίας σας.





Το μυστικό είναι να διατηρήσετε την αναζήτηση εργασίας όσο το δυνατόν πιο απλή. Έτσι, πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για δουλειά θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον κάποια ιδέα για το τι θέλετε να κάνετε. Θα χρειαστείτε επίσης ένα βιογραφικό και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή για κάθε μία από τις θέσεις εργασίας που θα κάνετε αίτηση.

Σχέδιο Αναζήτησης Εργασίας:

1. Αποφασίστε τι είδους δουλειά θέλετε (τομέας απασχόλησης, πλήρους ή μερικής απασχόλησης)

2. Αποφασίστε που θέλετε να εργαστείτε (γεωγραφική περιοχή)

3. Γράψτε ένα βιογραφικό σημείωμα ή ετοιμαστείτε να συμπληρώσετε αιτήσεις για δουλειά

4. Βρείτε σχετικές αγγελίες εργασίας

5. Γράψτε τις συνοδευτικές επιστολές

6. Κάντε αίτηση διαδικτυακά

7. Παρακολουθήστε την πορεία των αιτήσεών σας

8. Χρησιμοποιήστε τις επαφές σας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το e-mail (καλό θα ήταν να έχετε ένα συγκεκριμένο e-mail για την αναζήτηση εργασίας και όχι το προσωπικό σας).

Δημιουργήστε ένα φάκελο αφιερωμένο στην αναζήτηση εργασίας στον υπολογιστή σας. Κρατήστε αντίγραφα των βιογραφικών που έχετε στείλει, έτσι ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι άμεσα διαθέσιμες, όταν αρχίσετε να λαμβάνετε κλήσεις για να προγραμματίζετε συνεντεύξεις. Κρατήστε επίσης αντίγραφο και από τα e-mail που έχετε στείλει. Μια καλή ιδέα είναι να αποθηκεύσετε τα έγγραφα σας στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οποιονδήποτε υπολογιστή, σε οποιοδήποτε μέρος.

Ένα υπολογιστικό φύλλο Excel θα σας φανεί πολύ χρήσιμο ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας. Κάντε στήλες σε ένα φύλλο με το:

-Το όνομα της εταιρείας

-Την ημερομηνία που στείλατε βιογραφικό

-Τον υπεύθυνο επικοινωνίας

-Την ημερομηνία που θα ξανακαλέσετε για να δείτε την πορεία της αίτησής σας

-Σημειώσεις

Εργαλεία της αναζήτησης εργασίας:

-Ηλεκτρονικός υπολογιστής

-Εκτυπωτής

-Τηλέφωνο με τηλεφωνητή (σταθερό ή κινητό)

-Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

-Σημειωματάριο – Organiser

-Χαρτί εκτυπωτή

-Ταχυδρομικός Φάκελος

-Γραμματόσημα

Ετοιμάστε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε πριν ξεκινήσετε. Είναι πολύ πιο εύκολο να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας όταν είστε οργανωμένοι πριν να ξεκινήσετε.

Οργανωθείτε

Αφιερώστε κάποιο χρόνο για να οργανώσετε την αναζήτηση εργασίας σας. Η αναζήτηση εργασίας είναι πραγματικά σαν κανονική δουλειά και απαιτείται πολλή προσπάθεια για να βρείτε μια νέα δουλειά. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναζητούν εργασία το Σαββατοκύριακο. Έτσι, αν μπορείτε να αφιερώσετε λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο για την αναζήτηση εργασίας, θα έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων και η αίτησή σας μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων που θα δει ο διευθυντής προσλήψεων το πρωί της Δευτέρας.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι θέλετε να κάνετε ή έχετε δυσκολία με την αναζήτηση εργασίας, να θυμάστε ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Αν είστε φοιτητής ή πτυχιούχος, το γραφείο διασύνδεσης της σχολής σας μπορεί να βοηθήσει.

Να είστε δραστήριοι

Θα πρέπει να εργαστείτε με ζέση στην αναζήτηση εργασίας. Δεν θέλετε να χάσετε μια πιθανή θέση εργασίας επειδή δεν ελέγξατε το e-mail σας έγκαιρα.

Δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα με την εύρεση εργασίας αν περιμένετε μια εβδομάδα ή και παραπάνω για να κάνετε αίτηση, όταν δεν ανταποκρίνεστε στα e-mail από τους εργοδότες και δεν επικοινωνείτε ξανά για να δείτε τι έγινε. Αν θέλετε τη δουλειά θα πρέπει να είστε από τους πρώτους που θα τα κάνουν αυτά.

Τι να προσέξετε στην αναζήτηση εργασίας:

-Κάντε αίτηση αμέσως – Μην περιμένετε να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις σας.

-Ελέγξτε το mail σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – νωρίς το πρωί και το απόγευμα, έτσι ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε την ίδια ημέρα που θα λάβετε κάποιο μήνυμα.

-Να απαντάτε στα e-mail που σας στέλνουν οι εργοδότες

-Ελέγξτε το τηλέφωνό σας για μηνύματα όλη την ημέρα (αν εργάζεστε, ελέγξετε το φωνητικό ταχυδρομείο σας κατά τα διαλείμματα και/ή την ώρα του μεσημεριανού σας).

-Να ελέγχετε το γραμματοκιβώτιό σας συχνά γιατί ίσως λάβετε ένα γράμμα ή κάρτα που να σας καλεί σε συνέντευξη.

-Κρατήστε επαφή με τις σελίδες δικτύωσης και απαντήστε σε τυχόν μηνύματα από οποιονδήποτε σας βοηθά στην εύρεση εργασίας


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: