Προπληρωμένες Χρεωστικές Κάρτες για Αγορές στο Internet

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις προπληρωμένες κάρτες τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν διάφοροι τύποι στην αγορά που τις καθιστούν καλή ή κακή επιλογή.

Για πολλούς, η προπληρωμένη κάρτα είναι ευκολία. Αντίθετα από τις παραδοσιακές επιταγές, οι προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη γκάμα από καταστήματα και αντίθετα από τις κλασσικές τράπεζες, οι προπληρωμένες κάρτες γίνονται δεκτές σε μεγάλο δίκτυο ΑΤΜ, επιτρέποντας στους χρήστες τους να παίρνουν μετρητά δωρεάν.

Πώς λειτουργούν οι προπληρωμένες κάρτες

Η λειτουργία των προπληρωμένων καρτών είναι απλή. Παίρνετε μια κάρτα στην οποία μπορείτε να “φορτώσετε” χρήματα και βάζετε όσα χρήματα θέλετε σε αυτήν. Η κάρτες αυτές συνήθως υποστηρίζονται από συστήματα Visa, MasterCard και άλλους εκδότες πιστωτικών καρτών. Μόλις τα χρήματα μπουν στον λογαριασμό της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προπληρωμένη κάρτα όπως μια πιστωτική. Όσο ο τύπος της κάρτας που έχετε γίνεται δεκτός, δεν θα έχετε πρόβλημα στο να πληρώσετε με την προπληρωμένη κάρτα σας.





Δεν θα έχετε κάποιον μηνιαίο λογαριασμό για την προπληρωμένη κάρτα σας εκτός από τα έξοδα έκδοσης της. Για παράδειγμα αυτό μπορεί να είναι μια ετήσια πληρωμή ή μια μηνιαία συνδρομή χρήσης ή ένα πάγιο κόστος ανάληψης ή φόρτισης της κάρτας. Όταν κάνετε μια κατάθεση και οφείλετε κάποιο από αυτά τα πάγια τέλη, τότε το οφειλόμενο ποσό θα παρακρατηθεί από το ποσό που καταθέτετε. Πχ αν οφείλετε λόγω πάγιων τελών 5 ευρώ, τότε στα 100 ευρώ που καταθέτετε, θα έχετε 95 τελικά διαθέσιμα. Τα πιο πολλά από αυτά τα τέλη ποικίλουν από τράπεζα σε τράπεζα, οπότε πρέπει να συγκρίνετε πριν αποφασίσετε ποια σας συμφέρει καλύτερα.

Αν η κάρτα σας έχει πχ 300 ευρώ και εσείς κάνετε αγορές της τάξης των 150 ευρώ, τότε θα έχετε ακόμα 150 ευρώ διαθέσιμα. Μόλις τα ξοδέψετε και αυτά, θα πρέπει να ξαναφορτίσετε την κάρτα σας πριν την χρησιμοποιήσετε ξανά.

Η διαχείριση μιας προπληρωμένης κάρτας μοιάζει με τη διαχείριση ενός λογαριασμού παρά με τη διαχείριση μιας πιστωτικής κάρτας. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τόκο, λοιπές χρεώσεις ή καθυστερημένες πληρωμές. Το ποσό που έχετε στον λογαριασμό σας είναι και αυτό που μπορείτε να ξοδέψετε. Δεν έχετε να σκεφτείτε για υπόλοιπο ή για ημερομηνίες πληρωμής.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια προπληρωμένη κάρτα;

Μπορείτε να κάνετε αίτηση για προπληρωμένη κάρτα αν δεν έχετε μια πιστωτική κάρτα, πράγμα που θα σας επιτρέπει να ξοδεύετε χρήματα σας να είχατε μια πιστωτική κάρτα, χωρίς να έχετε. Τα παιδιά και οι φοιτητές είναι καλοί υποψήφιοι για να χρησιμοποιήσουν μια προπληρωμένη κάρτα. Οι γονείς μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματά τους. Οι φοιτητές πάλι, μπορούν να πληρώνουν εύκολα τις υποχρεώσεις τους όπως νοίκι ή φαγητό.

Είναι εύκολες οι αγορές με την προπληρωμένη κάρτα;

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν της χρεωστικής κάρτας. Την δίνετε στο ταμείο και ο ταμίας την περνάει από το ειδικό μηχάνημα. Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε και σε διαδικτυακές αγορές αν το υπόλοιπό σας επαρκεί. Ανάλογα με την κάρτα που έχετε σας παρέχει διάφορες υπηρεσίες, όπως πχ η πληρωμή λογαριασμών ή η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ.

Χρειάζεστε προπληρωμένη κάρτα;

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό, ίσως λόγω των πάγιων τελών που έχει ή εξαιτίας του ελάχιστου υπολοίπου που πρέπει να έχετε, τότε η προπληρωμένη κάρτα είναι μια εναλλακτική. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα έξοδά σας. Μπορείτε πχ να έχετε μια προπληρωμένη κάρτα για να πληρώνετε τη βενζίνη σας, μια άλλη για το σουπερμάρκετ και μια τρίτη για τα παιδιά.

Οι προπληρωμένες κάρτες μοιάζουν πιο πολύ με τις χρεωστικές

Οι προπληρωμένες κάρτες μοιάζουν με τις πιστωτικές, λειτουργούν σας τις πιστωτικές αλλά διαφέρουν γιατί δεν έχουν καμία πίστωση. Είναι σαν χρεωστικές κάρτες γιατί όταν τις χρησιμοποιείτε ξοδεύετε δικά σας χρήματα και όχι της τράπεζας.

Σε αντίθεση με τις χρεωστικές κάρτες όμως, δεν πρέπει να τις συνδέσετε με κάποιον λογαριασμό. Απλά τις γεμίζετε με χρήματα και τα χρησιμοποιείτε για αγορές. Όταν το υπόλοιπο στην κάρτα τελειώσει, απλά βάζετε και άλλα χρήματα.

Επειδή οι προπληρωμένες κάρτες συνεργάζονται με όλα τα κύρια δίκτυα καρτών, Visa, MasterCard κλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε: στα σουπερμάρκετ, στα βενζινάδικα, ακόμα και για την πληρωμή λογαριασμών. Επειδή οι χρεώσεις των εμπόρων για την αποδοχή πιστωτικών καρτών είναι μεγαλύτερες από αυτές των χρεωστικών καρτών, ίσως υπάρχουν μέρη που δέχονται μόνο τις χρεωστικές/προπληρωμένες κάρτες.

Δεν χρειάζεται πίστωση

Οι προπληρωμένες κάρτες σχεδιάστηκαν εξ αρχής για άτομα με φτωχό ή καθόλου πιστωτικό ιστορικό και είναι τέλεια λύση για αυτούς που έχουν προβλήματα με χρέη. Είναι αδύνατο να ξοδέψετε παραπάνω από όσα μπορείτε με μια προπληρωμένη κάρτα – η κάρτα λήγει όταν τελειώσουν τα προ-φορτωμένα χρήματα που έχει μέσα – οπότε είναι τέλειο δώρο για παιδιά και εφήβους.

Κοιτάξτε για επιπλέον υπηρεσίες που σας εξυπηρετούν καλύτερα

Κάποιες κάρτες σας επιτρέπουν να πληρώνετε λογαριασμούς στο διαδίκτυο ή να οργανώνετε τις μηνιαίες σας πληρωμές. Κάποιες επιτρέπουν πληρωμές με ηλεκτρονικές επιταγές ή σας επιτρέπουν να κάνετε ανάληψη μετρητών από την τράπεζα με το κατάλληλο ΡΙΝ.

Οι επιλογές σας για να φορτίσετε την κάρτα μεγαλώνουν

Αν θέλετε να φορτίσετε την κάρτα σας, έχετε τις παρακάτω επιλογές:

Θα μεταφέρετε λεφτά από έναν τραπεζικό λογαριασμό
Θα σας καταθέτει ο εργοδότης σας το μισθό σας
Θα μεταφέρετε χρήματα από έναν λογαριασμό PayPal
Θα τη φορτίσετε με μετρητά μέσω τραπέζης

Προσέξτε για τυχόν χρεώσεις

Δεν πληρώνετε τόκο με την προπληρωμένη κάρτα, όμως θα δείτε ότι υπάρχουν διάφορες χρεώσεις που πολλές φορές είναι συγκαλυμμένες. Ενώ στις πιστωτικές κάρτες είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται οι όροι τους, αυτό δεν ισχύει για τις προπληρωμένες κάρτες.

Τι να προσέξετε

Οι προπληρωμένες κάρτες έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη, όμως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιες ξεχωριστές. Όταν κοιτάτε για μια προπληρωμένη κάρτα, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε.

Ευκολίες στην φόρτιση
Ευελιξία στην πληρωμή λογαριασμών
Μικρά λειτουργικά κόστη
Χαμηλές χρεώσεις φόρτισης/εκφόρτισης
Συνεργαζόμενα δίκτυα για συναλλαγές από διαδίκτυο
Ευρεία αποδοχή
Δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε φίλους ή στην οικογένεια μέσω διαδικτύου ή κατάλληλης εφαρμογής

Αν και υπάρχουν πολλές προπληρωμένες κάρτες, κάποιες είναι στην αγορά για πολύ καιρό. Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποια κάρτα ταιριάζει καλύτερα με τις καταναλωτικές σας συνήθειες και έπειτα αναλογιστείτε τι κόστος χρήσης έχει η κάθε μια ώστε να αποφασίσετε.

Είναι καλές οι προπληρωμένες κάρτες για εσάς;

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το πώς τις χρησιμοποιείτε Αν θέλετε να περιορίσετε τα έξοδά σας, να ελέγχετε τι ξοδεύετε σε ένα ταξίδι ή να διδάξετε στα παιδιά σας πως να κάνουν οικονομία, τότε οι προπληρωμένες κάρτες είναι ιδανικές και ο λόγος είναι ότι δεν μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα από αυτά που έχετε στην κάρτα. Και μια και συνεργάζονται με τις μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Visa ή η MasterCard μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε σχεδόν παντού.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: