Δουλεύοντας στο Βέλγιο

Σημαία ΒελγίουΚρυφό «διαμάντι» της Ευρώπης είναι το Βέλγιο, καθώς αν και μικρή χώρα σε έκταση, έχει δώσει το δικό της στίγμα στις διεργασίες της ηπείρου στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια γνωρίζει οικονομική άνθηση. Εν συνεχεία θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την χώρα αυτή, η οποία ενδείκνυται για προορισμός εύρεσης εργασίας.

Η χώρα

Το Βέλγιο έχει για πρωτεύουσά του τις Βρυξέλλες, ενώ στα 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του κατοικούν πάνω από 10.000.000 άνθρωποι. Η χώρα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, με γείτονές της την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.

Η χώρα αυτή είναι επί της ουσίας μια ομοσπονδιακή πολιτεία αποτελούμενη από 3 περιοχές: τη Φλάνδρα (επίσημη γλώσσα είναι η ολλανδική), τη Βαλλωνία (επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική) και τις Βρυξέλλες (επισήμως δίγλωσση). Επίσης, στα ανατολικά βρίσκεται μια επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα Γερμανόφωνων ομιλητών.





Η οικονομία στο Βέλγιο

Το Βέλγιο θεωρείται «παράδεισος των υπηρεσιών», καθώς περίπου το 73% του πληθυσμού του απασχολείται σε αυτής, με μόλις ένα 25% να συμμετέχει στη βιομηχανία, η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στη Φλάνδρα και μια μειοψηφία στη γεωργία. Τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι βιομηχανικές δραστηριότητες του Βελγίου κινούνται γύρω από τον άξονα της συναρμολόγησης οχημάτων, τη μεταλλουργεία, την παραγωγή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, καθώς και την παραγωγή χημικών προϊόντων.

Η χώρα δεν παράγει πρώτες ύλες, κάτι που κάνει την οικονομία της να είναι πρώτη στις εισαγωγές, εκ των οποίων το 70% γίνεται από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοσμοπολίτικο επίπεδο, το Βέλγιο φημίζεται για τις σοκολάτες του, που χαίρουν παγκόσμιας φήμης, ενώ παράγονται 1.000 είδη μπίρας!

Οι μισθοί στο Βέλγιο

Ο βασικός μισθός στο Βέλγιο «αγγίζει» τα 1.807 ευρώ μεικτά, ωστόσο είναι χώρα με υψηλές φορολογικές κρατήσεις. Αξίζει όμως να σημειωθεί ως «συν» ότι η χώρα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε., των οποίων οι κατώτατοι μισθοί είναι άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, η ασφάλιση, καθώς και τα επιδόματα θεωρούνται από τις… καλύτερες περιπτώσεις της Ευρώπης, καθώς είναι υψηλού επιπέδου και ποσού αντίστοιχα.

Συμβάσεις εργασίας στο Βέλγιο

Στην εξεταζόμενη αυτή χώρα ο νόμος από το 1996 σε ισχύ νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεώνει όλους τους κοινωνικούς εταίρους να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, το ύψος των μισθών στις γειτονικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες), προκειμένου να διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το Βέλγιο είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη, όπου ισχύει αυτόματο σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: