Δουλεύοντας στον Καναδά

Βανκούβερ ΚαναδάςΑναζητώντας ένα νέο τόπο που μπορεί κανείς να ζήσει και αν αναζητήσει φυσικά μια θέση εργασίας, ο Καναδάς αποτελεί μία από τις πρώτες σκέψεις για υπερατλαντική μετοίκηση.

Δείτε αγγελίες εργασίας στον Καναδά

Έχει αποτελέσει στο παρελθόν, άλλωστε, προορισμό Ελλήνων μεταναστών που έζησαν και εργάστηκαν με επιτυχία στην εν λόγω χώρα.

Η ΧΩΡΑ

Ο Καναδάς είναι το δεύτερο σε έκταση κράτος με τα 10 εκ. τετραγωνικά του χιλιόμετρα να εκτείνονται από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό και από τα σύνορα με τις ΗΠΑ (τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα στον κόσμο) ως τον Αρκτικό Ωκεανό. Κοινοβουλευτική δημοκρατία και συνταγματική μοναρχία είναι ο Καναδάς, μέλος της Κοινοπολιτείας υπό το βρετανικό στέμμα, με τα Αγγλικά και τα Γαλλικά να αποτελούν επίσημες γλώσσες του κράτους και να ομιλούνται ευρύτατα και οι δύο (αναλόγως την επαρχία).





ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Ο κατώτατος μισθός  όπως τον γνωρίζουμε στν Ελλάδα δεν υπάρχει στον Καναδά, αλλά ο πραγματικά κατώτερος μισθός στη χώρα της Βορείου Αμερικής απέχει παρασάγγες από αυτόν που έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας (και πως δεν θα ήταν έτσι άλλωστε…). Πάντως υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ γεωγραφικών περιοχών με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης από ότι στα αστικά κέντρα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα για τον κατώτερο και το μέσο ωριαίο μισθό (μεικτά) σε μερικές επαρχίες του Καναδά σε επιλεγμένα ενδεικτικά επαγγέλματα. Ενδεικτικά:

[table id=1 /]
[table id=2 /]
[table id=3 /]
[table id=4 /]
[table id=5 /]

(Τα πάντα για τις αμοιβές στον Καναδά ανά επάγγελμα στη διεύυνση http://www.livingin-canada.com)

Όπως κατανοεί κανείς ο μισθός στον Καναδά εξαρτάται και από φυσικά/μετεωρολογικά αίτια αλλά και από την προσφορά/ζήτηση κάθε επαγγέλματος ανά περιοχή, με τις διαφορές σε μερικές περιπτώσεις να είναι τεράστιες ανά πόλη! Τώρα, αν αυτό εξισορροπείται από το γεγονός του εκπληκτικού επιπέδου ζωής στον Καναδά, είναι πραγματικά απόλυτα υποκειμενικό να το ισχυριστεί κανείς, σίγουρα, πάντως, από το να έχεις και χάλια μισθό, να αγωνιάς αν θα σε πληρώσει ο εργοδότης, αλλά και να έχεις επίπεδο ζωής μεσαιωνικό και δημόσια διοίκηση διεφθαρμένη και …σκουριασμένη, μάλλον είναι έτσι ή, αλλιώς καλύτερα στα χιόνια του Καναδά…

*** Οι μισθοί αναγράφονται σε δολάριο Καναδά του οποίου η σημερινή ισοτιμία με το ευρώ είναι 1 euro = 1,30 CAD

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Ο Καναδάς διαθέτει υψηλά αναπτυσσόμενη οικονομία, όντας πλούσια πλουτοπαραγωγική χώρα με πολλούς φυσικούς πόρους και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και στενές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα στάνταρ διαβίωσης στον κόσμο.

Οι τομείς του εμπορίου και της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων είναι από τις πιο ανεπτυγμένες εκφάνσεις της Καναδικής οικονομίας και μπορεί κανείς να αναζητήσει εργασία με ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να είναι πετυχημένη η προσπάθειά του, ενώ στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ο Καναδάς έχει ένα από τα πλέον ενεργά αεροδιαστημικά προγράμματα, είναι πρωτοπόρος στην ρομποτική, ενώ υπάρχουν πολλές και μεγάλες βιομηχανίες κορυφαίες στον τομέα τους και απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό στη φυσική, χημεία και ιατρική.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Η εργασία στον Καναδά διέπεται από σοβαρούς και ελαστικούς νόμους που προσαρμόζονται στα μέτρα κάθε σχέσης εργασίας. Οι βασικοί πυλώνες είναι 8ωρη/5ήμερη εργασία ή, 48ωρο εβδομαδιαίως αν ο εργοδότης έχει σχετική νομιμοποίηση για παραπάνω ώρες κάποια ημέρα της εβδομάδας. Αν, πάντως, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος επιθυμούν να συνάψουν διαφορετικών όρων εργασιακή σχέση και να δουλεύει περισσότερες από 48 ώρες εβδομαδιαίως ο εργαζόμενος, τους επιτρέπεται. Αρκεί η σχετική σύμβαση να γίνει γραπτώς και να υπογραφεί και από τους δύο συμβαλλόμενους. Αν, πάντως, οι συνολικές ώρες εργασίας ξεπερνούν τις 60 εβδομαδιαίως, τότε η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τις αρμόδιες επιτροπές εργασίας του υπουργείου Εργασίας για να έχει ισχύ.

Κάθε σχέση εργασίας μπορεί να τερματιστεί κοινή συναινέσει αλλά και μονόπλευρα, αρκεί ο εργαζόμενος ειδοποιήσει γραπτώς 15 μέρες ενωρίτερα τον εργοδότη ή, ο εργοδότης να ενημερώσει γραπτώς τον υπάλληλο εξηγώντας του το γιατί λύνεται η σχέση εργασίας, αλλά και αυτός ο λόγος να είναι μια πραγματική-λογική εξήγηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις και αν όλα τα παραπάνω τηρούνται κανείς εκ των συμβαλλομένων δεν μπορεί να έχει περαιτέρω οικονομικές αξιώσεις πλην των δεδουλευμένων του και της νομίμου αποζημιώσεως.

Δείτε επίσης:

Θέσεις εργασίας στον Καναδά

Βρίσκοντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό

Αγγελίες εργασίας στον Καναδά


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: