Δουλεύοντας στην Κίνα

Σημαία ΚίναςΣτην ανατολική πλευρά της Ασίας βρίσκεται η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως η Κίνα ή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως είναι η επίσημη ονομασία της. Ο «άσσος» στο μανίκι της Κίνας είναι η οικονομία της, κάτι που έχει κάνει πολλούς να σκέφτονται το ενδεχόμενο μετανάστευσης σε αυτήν με στόχο την εύρεση εργασίας. Στο κείμενο που ακολουθεί θα γνωρίσετε καλύτερα τη χώρα που συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η χώρα

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι -όπως προείπαμε- το μεγαλύτερο σε πληθυσμό κράτος παγκοσμίως, ενώ θεωρώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαίο οικονομικό «σώμα» η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ). Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Πεκίνο (αν και η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη), ενώ στη χώρα επίσημη γλώσσα είναι τα κινέζικα.

Η Κίνα χωρίζεται σε 22 επαρχίες, ενώ από την ίδρυση της το 1949 κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Στην Κίνα αναπτύχθηκε ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη και ο πρώτος σημαντικός πολιτισμός της ανατολικής Ασίας.





Η οικονομία της Κίνας

Στις μέρες μας η Κίνα είναι παράδειγμα μιας ανεπτυγμένης χώρας, η οποία σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς, τη στιγμή που το το κομμουνιστικό καθεστώς της διαφέρει από το αντίστοιχο της Σοβιετικής Ένωσης, αναπτύσσοντας οικονομικές δομές οι οποίες τείνουν προς το σύγχρονο φιλελευθερισμό.

Το εξωτερικό εμπόριο είναι ένα σημαντικό μέσο ανάπτυξης, ενώ οι μη επαρκείς κρατικές επιχειρήσεις  αναδιαρθρώθηκαν με την εισαγωγή δυτικού τύπου συστήματα διαχείρισης, με το κλείσιμο των μη επικερδών μονάδων. Σημαντικό κομμάτι της κινεζικής οικονομίας είναι οι επιχειρήσεις στις βιομηχανίες χάλυβα, αυτοκινήτων και ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός από το 1978 κατά 8% μέσο όρο.

Μισθοί στην Κίνα

Καθώς στην Κίνα λειτουργεί «ρολόι» ο νόμος των αγορών εργασίας και της ανάπτυξης της παραγωγικότητας της χώρας οι -χαμηλοί ως τώρα- μισθοί ολοένα και αυξάνονται σταδιακά. Σύμφωνα με τα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κατώτατων μισθών στην Κίνα θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 13%  μέχρι το 2015.

Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός στην Κίνα «αγγίζει» πάνω-κάτω τα 1.500 γιουάν, ενώ σε μερικές επαρχίες μπορεί να διαμορφωθεί και στα 870 γιουάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει οι κατώτατοι μισθοί να είναι το 40% του μέσου όρου των τοπικών μισθών μέχρι το 2015.
Στατιστικά, ο μέσος μηνιαίος μισθός της Κίνας αυξήθηκε το 2011 κατά 21,2% από το 2010, στα 2.049 γιουάν. Αντίστοιχα, στην πενταετία από το 2006 μέχρι το 2010, ο μέσος κατώτατος μισθός στην Κίνα αυξήθηκε 12,5% ανά έτος.

Συμβάσεις εργασίας στην Κίνα

Εδώ και μόλις λίγα χρόνια ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα, καθώς το κύμα μεταναστών εργαζομένων έχει δυναμώσει τα συνδικάτα, τα οποία πλέον διαπραγματεύονται πιο σθεναρά με τις εργοδοσίες. Ωστόσο, κάθε εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να έχει τη δική της μισθολογική πολιτική, γι΄αυτό και συχνά οι μισθοί παρεκκλίνουν και διαφέρουν από το ένα εργασιακό περιβάλλον στο άλλο.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: