Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με γραμμάτια – Τι να προσέξετε

Στις μέρες μας, κάνει εντύπωση το πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κάποιος ένα αυτοκίνητο. Λόγω της κρίσης μπορείτε να βρείτε ένα αυτοκίνητο σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή, ειδικά αν το πάρετε μεταχειρισμένο Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν πολύ καλές ευκαιρίες αγοράς και μάλιστα έχουν και πολλές ευκολίες πληρωμής. Μια από αυτές είναι και η αγορά με γραμμάτια. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τι να προσέξετε γενικά στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και τι να προσέξετε όταν κάνετε μια συμφωνία αγοράς με γραμμάτια!

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πούμε τι είναι το γραμμάτιο: Το γραμμάτιο λοιπόν είναι ένα έγγραφο, ο εκδότης του οποίου αναγνωρίζει το χρέος του προς έναν τρίτο και εγγυάται την πληρωμή του σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Απλό δεν είναι; Δηλαδή, όταν θέλετε να πάρετε ένα αυτοκίνητο με γραμμάτια, θα ορίσετε με τον πωλητή του αυτοκινήτου πόσα γραμμάτια θα πληρώσετε και σε κάθε γραμμάτιο που θα υπογράφετε, θα αναφέρει το ποσό που έχετε ορίσει, καθώς και την ημερομηνία εξόφλησης του κάθε γραμματίου. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι το γραμμάτιο είναι κάτι σαν “άτοκες δόσεις”.





Όπως σε κάθε αγορά, θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ με τα χρήματά σας αλλά και με το αυτοκίνητο που θα πάρετε. Κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι τα ακόλουθα: μεταχειρισμένο-1 1. Να έχετε αποφασίσει μέχρι πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε και να μην κάνετε πίσω σε αυτό το ποσόν

Να θυμάστε ότι αυτός που κερδίζει μια διαπραγμάτευση είναι αυτός που ενδιαφέρεται λιγότερο, άρα και αυτός που κάνει τις λιγότερες υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην ξοδέψετε παραπάνω χρήματα από αυτά που υπολογίζατε, ενώ πιο συχνά θα έχετε πετύχει καλύτερη τιμή σε αυτοκίνητα που δεν είχατε σκεφτεί αρχικά.

2. Να κάνετε παζάρια!

Σε πολλές αγγελίες μεταχειρισμένων αναφέρεται ότι η τιμή του αυτοκινήτου είναι συζητήσιμη. Ακόμα και αν είναι πιο πολλά χρήματα από αυτά που υπολογίσατε, δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε αν με τον δικό σας προϋπολογισμό μπορείτε να κάνετε δικό σας το αυτοκίνητο που θέλετε. Όταν μια τιμή είναι συζητήσιμη, σας δίνεται ένα περιθώριο έκπτωσης από 10% ως 20%. Δηλαδή αν ένα αυτοκίνητο κοστίζει 5000 ευρώ και η τιμή του είναι συζητήσιμη, μπορείτε να το αγοράσετε από 4000 ως και 4500 ευρώ! Βέβαια, για να το κάνετε αυτό πρέπει να είστε σίγουροι για τα λεφτά που θέλετε να ξοδέψετε εξ αρχής και να παζαρέψετε, όπως λέμε και πιο πάνω.

3. Να υπολογίσετε ότι τα έξοδα αγοράς ενός αυτοκινήτου δεν είναι μόνο η αγορά του

Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα αυτοκίνητο. Για να το βγάλετε στο δρόμο πρέπει να έχετε άδεια και ασφάλεια για το αυτοκίνητο, το αμάξι πρέπει να έχει θεωρημένο δελτίο από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (το γνωστό ΚΤΕΟ) και προφανώς το αμάξι θα πρέπει να μην έχει καμμία βλάβη. Για να μην την πατήσετε, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας γύρω στα 300 με 500 ευρώ επιπλέον, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ανάγκη στο αυτοκίνητο που δεν είχατε προβλέψει.

4. Καλύτερα αγοράστε τοις μετρητοίς!

Σε καμμία περίπτωση δεν θα θέλατε να μην μπορέσετε να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας απέναντι στον πωλητή, γιατί αυτό θα σας βάλει σε μεγάλα προβλήματα. Για να μην έχετε κάποιο πρόβλημα με την χρηματοδότητηση, σας προτείνουμε να αγοράσετε το αμάξι σας μετρητοίς. Κατ’ αρχάς έτσι θα πετύχετε πολύ πολύ καλύτερες τιμές, γιατί σε όλους αρέσουν τα “ζεστά” μετρητά στο χέρι και είναι πρόθυμοι να ρίξουν πολύ την αρχική τους τιμή αν τους πληρώσετε με μετρητά. Έπειτα, αν αγοράσετε κάτι τοις μετρητοίς, τότε δεν θα έχετε καθόλου δόσεις να σας απασχολούν και θα ξεγνοιάσετε με τη μία.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν θέλετε να πληρώσετε με γραμμάτια, τότε σας προτείνουμε να έχετε ένα ποσό στην άκρη και να πληρώνετε από αυτό τα γραμμάτια. Ο λόγος που το προτείνουμε αυτό είναι σε περίπτωση που γίνει κάτι στραβό με τη δουλειά σας ή αν σας συμβεί κάποιο απρόοπτο, να έχετε λεφτά στην άκρη και να είστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας για ένα εύλογο διάστημα.

5. Προσέξτε πολύ αν υπάρχουν βλάβες ή διάφορα ελαττώματα στο αμάξι το οποίο θέλετε να αγοράσετε.

μετεχειρισμένο-2 Κατ’ αρχάς, καλό θα ήταν το αμάξι που θα πάρετε να είναι ατρακάριστο για ευνόητους λόγους. Το τρακαρισμένο αυτοκίνητο είναι κατά βάση λιγότερο ασφαλές, πιο ασταθές και γενικά δεν ξέρετε αν το τρακάρισμα έχει προκαλέσει κάποια βλάβη στο πλαίσιο που να μην αντιστρέφεται ολοκληρωτικά. Βεβαίως, τέτοιου είδους προβλήματα είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσετε εκ πρώτης όψεως και καλό θα ήταν να πάτε το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει σε ένα συνεργείο που εμπιστεύεστε για να το δει κάποιος ειδικός. Οι περισσότεροι πωλητές που δεν έχουν να κρύψουν κάτι και ξέρουν ότι το αυτοκίνητό τους είναι σε καλή κατάσταση δεν θα διστάσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, απεναντίας οι πλειονότητα το προτείνουν από μόνοι τους.

Εκτός από τον ειδικό όμως, μπορείτε να γνωρίζετε και εσείς αν το αμάξι που σκοπεύετε να αγοράσετε είναι σε καλή κατάσταση, απλά και μόνο προσέχοντας τα παρακάτω πράγματα:

Αμάξωμα: Ελέγξτε το αυτοκίνητο στο φως της ημέρας για αλλοιώσεις στη βαφή ή ανομοιομορφίες στο χρώμα. Έπειτα ελέγξτε τα σημεία όπως το καπό και οι πόρτες για να δείτε αν υπάρχει καμμία διαφορά στο χρώμα.

Κινητήρας: Ελέγξτε για ορατές μικροφθορές, για φθορές στα καλώδια και φυσικά αν όλα ακούγονται καλά κατά την λειτουργία του κινητήρα. Είναι προφανές ότι θα ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να βάλει μπροστά το αυτοκίνητο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Ελαστικά: Ελέγξτε αν τα ελαστικά είναι σε καλή κατάσταση και μάθετε οπωσδήποτε πότε τα έβαλε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Η κατάσταση των ελαστικών είναι συνάρτηση των χιλιομέτρων που κάνει το αυτοκίνητο, οπότε μην ξεχάσετε να το ρωτήσετε και αυτό.

Σύστημα μετάδοσης: Είναι πολύ βασικό το σύστημα μετάδοσης να είναι σε καλή κατάσταση και αυτό μπορείτε να το δείτε αν αλλάξετε μερικές ταχύτητες στο αυτοκίνητο. Οι ταχύτητες θα πρέπει να μπαίνουν με ευκολία και ο συμπλέκτης να απομονώνει καλά το κιβώτιο μετάδοσης από τον κινητήρα.

Σύστημα διεύθυνσης: Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου είναι σε καλή κατάσταση. Το τιμόνι θα πρέπει να στρίβει με ακρίβεια τις ρόδες και δεν θα πρέπει να είναι πολύ χαλαρό (να έχει “μπόσικα” όπως λένε και στην πιάτσα). Το αυτοκίνητο θα πρέπει να μην στρίβει από μόνο του όταν πηγαίνει σε ευθεία, γιατί τότε θα χρειαστεί ευθυγράμμιση το σύστημα διεύθυνσης. Επίσης, οι ρόδες θα πρέπει να στρίβουν με την γωνία που στρίβετε και εσείς το τιμόνι και όχι περισσότερο ή λιγότερο.

Στο σημερινό μας άρθρο μιλήσαμε για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με γραμμάτια. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που περιγράφουμε πιο πάνω, τότε θα είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε είναι αξιόλογο και ότι θα αντέξει για πολλά χρόνια υπό την ιδιοκτησία σας!

Καλές αγορές!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: