Τα πέντε συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία

Κάθε άνθρωπος που αναζητάει εργασία κάνει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα. Μέσω της ιστοσελίδας μας έχουμε παρατηρήσει κάποια λάθη που εμφανίζονται συχνότερα από άλλα στο κυνήγι για εργασία. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα πέντε λάθη που κάνουν πιο συχνά όσοι αναζητούν εργασία, ώστε να μην υποπέσετε και εσείς σε αυτά.

1. Αποκλειστική εξάρτηση από το διαδίκτυο





Οι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας και οι κοινωνικές ομάδες δικτύωσης είναι το νέο καταφύγιο για όσους αναζητούν εργασία αλλά και για τους εργοδότες. Παρ όλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλετε όλες τις προσπάθειες σας για να κάνετε αιτήσεις στο διαδίκτυο. Το να κάνετε μια αίτηση διαδικτυακά είναι κάτι που στην πραγματικότητα θα θέλατε να αποφύγετε. Πολλοί εργοδότες έχουν λογισμικά τα οποία επιλέγουν άκοπα υποψήφιους εργαζομένους από τα εκατοντάδες βιογραφικά που λαμβάνουν κάθε μέρα. Καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν άγνοια από τις σημαντικές λέξεις-κλειδιά ή από την μορφοποίηση του κειμένου, οι περισσότερες αιτήσεις καταλήγουν στα σκουπίδια. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα αυτοματοποιημένα e-mail απόρριψης.

Αντί να περνάτε το χρόνο σας στέλνοντας αιτήσεις, ερευνήστε το άτομο που κρύβεται πίσω από την αγγελία για αγορά εργασίας. Κοιτάξτε στον κύκλο σας για πιθανές συστάσεις. Ακόμα και το να βρείτε μια διεύθυνση e-mail που αντιστοιχεί σε άνθρωπο είναι καλύτερη επιλογή από την απλή διαδικτυακή αποστολή. Το ίδιο ισχύει και για την δικτύωση. Αν και είναι πλέον πολύ εύκολη μέσω των διαδικτυακών forum, οι προσωπικές σχέσεις και οι διασυνδέσεις εξακολουθούν να είναι πιο αποτελεσματικές. Μην υποτιμάτε τις εκδηλώσεις δικτύωσης πρόσωπο με πρόσωπο.

2. Υποτίμηση του LinkedIn

Αν και το διαδίκτυο έχει περιπλέξει κάπως τη διαδικασία αίτησης για δουλειά, έχει ωφελήσει τους εργαζόμενους με την εισαγωγή του LinkedIn. Η ιστοσελίδα αυτή προσφέρει ένα σωρό πλεονεκτήματα ανεξαρτήτως επαγγέλματος, επιπέδου ή στόχου. Για όσους ψάχνουν εργασία αυτό είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν τον επόμενο τους εργαζόμενο. Για όσους δεν ψάχνουν εργασία, το LinkedIn είναι σημαντικό γιατί σας επιτρέπει να σας ανοίξουν πόρτες που δεν περιμένατε. Το LinkedIn είναι επίσης το κατάλληλο μέρος για να ψάξετε εταιρείες ή σταδιοδρομίες και για να διαχειριστείτε τον επαγγελματικό σας κύκλο.

3. Ασαφές brand name (όνομα στην αγορά/επωνυμία)

Αυτό το κομμάτι είναι ένα από τα πιο αδύνατα σημεία όσων ψάχνουν εργασία. Πολλοί υποψήφιοι νομίζουν ότι το βιογραφικό, η συστατική επιστολή και το προφίλ στο LinkedIn είναι εργασιακή ιστορία και δείχνουν μια κοινή βαρετή επωνυμία με κάθε αίτηση. Όμως τα χαρτιά της αίτησής σας πρέπει να λειτουργούν ως διαφημιστικό υλικό και να είναι προσεκτικά προσαρμοσμένα για κάθε αίτησή σας για να ξεχωρίζετε.

4. Παράβλεψη της περιγραφής της αγγελίας εργασίας

Το να φτιάξετε ένα ισχυρό όνομα καθοδηγείται πολλές φορές από τις ανάγκες των εργοδοτών όπως αυτές εκφράζονται στην περιγραφή της αγγελίας εργασίας. Δεν αρκεί να δείτε μια αγγελία η οποία νομίζετε ότι σας ταιριάζει και να υποθέσετε ότι και αυτός που θα την διαβάσει θα καταλάβει το ίδιο. Πρέπει να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας ανάλογα με την περιγραφή της αγγελίας και αυτό σημαίνει ότι έχετε πλήρη κατανόηση της εταιρείας στην οποία θέλετε να εργαστείτε. Κάθε περιγραφή εργασίας/καθηκόντων είναι μοναδική και κάθε βιογραφικό που στέλνετε πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα. Αναγνωρίστε τις λέξεις κλειδιά και τις ικανότητες από την περιγραφή της αγγελίας και αναδείξτε τις στο βιογραφικό σας.

5. Αργοπορημένο ξεκίνημα αναζήτησης εργασίας

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μια γρήγορη διαδικασία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες. Αν έχετε σταματήσει την αναζήτηση εργασίας εδώ και κάποιον καιρό δεν είναι κακό να δοκιμάσετε να δείτε τι πόρτες μπορεί να σας ανοίξουν. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάποιος ενδιαφερόμενος εργοδότης να περιμένει μέχρι να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Το καλό όμως είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε το όνομά σας σε θέσεις που σας ταιριάζουν, να πειραματιστείτε με τις συνεντεύξεις, να πάρετε μεγαλύτερα ρίσκα και πιθανώς να καταλήξετε σε καλύτερη θέση από αυτήν που είστε.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: