Δουλεύοντας στη Σουηδία

Δουλεύοντας στην Σουηδία - Panorama of Stockholm, SwedenΈχοντας αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο πως μπορεί κάποιος να βρει μία θέση εργασίας και να μεταναστεύσει στη Σουηδία, θα αναφερθούμε σε αυτό  στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Σουηδία

Γνωρίζοντας ενδεικτικούς μισθούς, ωράρια, και συνθήκες εργασίας μπορεί ο καθένας να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα που θα επηρεάσει την επιλογή του προορισμού του.

Η Σουηδία δεν έχει θεσπισμένο κατώτατο μισθό. Υπάρχουν όμως κλαδικές συμβάσεις που καθορίζουν το μισθό σε κάθε επάγγελμα. Για παράδειγμα ένας μισθός 1500 ευρώ θεωρείται από τους χαμηλούς για ανειδίκευτο προσωπικό ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 2840 ευρώ το μήνα. Η φορολογία όμως είναι από τις πιο υψηλές σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζοντας μέχρι και το 40% του μισθού στα υψηλά εισοδήματα. Για όποιον λοιπόν τα 1500 ευρώ του φαίνονται αρκετά θα πρέπει να συνυπολογίσει εκτός από την φορολογία και το υψηλό κόστος ζωής το οποίο στα περισσότερα ήδη ξεπερνάει της Ελλάδας.





Όσον αφορά το ωράριο εργασίας τα πράγματα είναι πιο αυστηρά και η νομοθεσία υποχρεώνει τους εργοδότες να είναι πολύ σχολαστικοί για την τήρησή του. Γενικά προβλέπονται 40 ώρες την εβδομάδα ενώ για γονείς που έχουν παιδί σε ηλικία κάτω των 8 ετών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δύναται να μειωθεί κατά 25%. Υπερωρίες επιτρέπονται αλλά και αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα μηνιαία αλλά και τα ετήσια όρια που θέτει ο νόμος ενώ αποζημιώνονται με ανώτερο μισθό του συμφωνηθέντος ωρομισθίου. Στη Σουηδία επίσης προβλέπονται 5 εβδομάδες άδεια το χρόνο από τις οποίες αν η σύμβασή του εργαζομένου δεν ορίζει διαφορετικά δικαιούται να πάρει 4 συνεχόμενες εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια ματιά συνολικά στις συνθήκες διαβίωσης καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Οποιοσδήποτε εργάζεται νόμιμα και μόνιμα στη Σουηδία έχει τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά την ιατρική του ασφάλιση με έναν Σουηδό πολίτη. Το κράτος παρέχει δωρεάν ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες πολύ υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, όπως επίσης και φαρμακευτική κάλυψη. Το κόστος ζωής είναι αρκετά πιο υψηλό από την Ελλάδα και συγκεκριμένα η αγορά των ακινήτων καθώς είναι ιδιαίτερα ακριβή η ενοικίαση ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η προσφορά είναι μειωμένη.

Γι αυτούς που θα πάρουν τελικά την απόφαση να μετακομίσουν στη Σουηδία να σημειώσουμε πως επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν δεχθεί αρκετούς μετανάστες το καλύτερο δυνατό θα ήταν να έχετε ήδη βρει μία δουλειά έτσι ώστε αυτό να διευκολύνει τις διαδικασίες νομιμοποίησης σας στη χώρα και την έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.

Δείτε επίσης:

Θέσεις εργασίας στη Σουηδία

Βρίσκοντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό

Αγγελίες εργασίας στη Σουηδία


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: