6 απλοί τρόποι για να αυξήσετε την επιρροή σας στη δουλειά

Για να επηρεάσετε και να αλλάξετε την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σας, πρέπει πρώτα να αλλάξετε τη δική σας συμπεριφορά. Ο καλύτερος τρόπος για να ασκήσετε επιρροή σε άλλους ανθρώπους είναι μέσω των ευγενικών και φιλικών τρόπων και όχι μέσω της βίας. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα, όπως για παράδειγμα τα ακόλουθα: “The Power of Positive Thinking”, “The 7 Habits of Highly Effective People”, και φυσικά το κλασικό βιβλίο του Dale Carnegie “How to Win Friends and Influence People”.

Οι συμβουλές που δίδονται μέσα σε αυτά τα βιβλία έχουν πλέον αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες και επιπλέον έχουν ανακαλυφθεί και καινούργιοι τρόποι για αυξήσετε την επιρροή σας. Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις 6 καλύτερες συμβουλές:

1. Μάθετε να ακούτε

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, όταν υπάλληλοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πρώην συναδέλφους τους, οι επιστήμονες βρήκαν ότι εκείνοι με την μεγαλύτερη επιρροή ήταν οι καλύτεροι ακροατές, όχι οι καλύτεροι ομιλητές. Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που ακούν καλά μπορούν να αποκομίσουν τόσο πληροφοριακά όσο και σχεσιακά οφέλη. Ο λόγος είναι ότι εκείνοι που ακούν αυτά που τους λένε οι συνάδελφοί τους αποκτούν δύο βασικά στοιχεία για να αποκτήσουν επιρροή: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και μαθαίνουν νέες πληροφορίες.

2. Αφήστε τα στατιστικά και γίνετε πιο προσωπικοί

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, αλλά δεν έχουν την ίδια επίδραση όσο οι προσωπικές ιστορίες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wharton School of Business. Αν θέλετε να σας ακολουθήσουν άτομα για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τότε μιλήστε με τα συναισθήματά τους και όχι με νούμερα. Όταν οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό, τα στατιστικά δεν τους έκαναν να συμμετέχουν όσο οι προσωπικές ιστορίες που άγγιξαν την καρδιά τους.

3. Να λέτε περισσότερα “Ναι”

Όταν ερευνητές του ΜΙΤ μελέτησαν το τι κάνει μια συνάντηση επιτυχής, βρήκαν ότι οι πειστικές λέξεις που χρησιμοποιούσε ο ομιλητής ήταν καθοριστικής σημασίας. Οι δύο πιο ισχυρές λέξεις ήταν οι λέξεις “Ναι” και “Ξεκινήστε”.

Όταν ξεκινάτε μια πρόταση με την λέξη “Ναι” τότε υπονοείτε πώς έχετε να κάνετε μια πρόταση σε συμφωνία με κάποια προηγούμενη πρόταση. Έτσι, επειδή η ιδέα σας μοιάζει να συμφωνεί με την προηγούμενη πρόταση, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή. Παρομοίως, αρχίστε με το “Ξεκίνα/Ξεκινήστε” την πρότασή σας όταν θέλετε να πείτε σε κάποιον να κάνει κάτι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες συμμορφώνονταν πιο εύκολα με αυτήν την λέξη.

4. Μην έχετε ψεύτικο χαμόγελο και μην κρατάτε επαφή με τα μάτια για πολύ ώρα

Όταν θέλετε να ασκήσετε επιρροή κάπου, το ψεύτικο χαμόγελο δεν θα σας βοηθήσει πουθενά. Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι προσποιείστε λένε οι ερευνητές. Αντ’ αυτού χαμογελάστε αληθινά και αυθεντικά. Βέβαια, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να καρφώνετε τον συνομιλητή σας για πολλή ώρα γιατί ίσως να μην γίνετε τόσο πειστικοί. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η επαφή με τα μάτια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σας αντισταθούν περισσότερο, ειδικά αν διαφωνούσαν μαζί σας εξ αρχής. Το να κοιτάτε στα μάτια κάποιου μπορεί επίσης να ληφθεί ως προσπάθεια να ασκήσετε κυριαρχία πράγμα απαγορευτικό. Εναλλακτικά μπορείτε να κοιτάτε στο στόμα του άλλου διότι αυτό μπορεί να ηρεμήσει μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

5. Μην αποφεύγετε να ζητάτε συγγνώμη

Το να ζητάτε συγγνώμη δεν υπονομεύει καθόλου την επιρροή σας, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε με φειδώ και όταν πραγματικά έχετε κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε. Αντίθετα, μπορεί να ενισχύσει την εικόνα σας στους γύρω σας, λένε οι επιστήμονες. Σε μια μελέτη του Harvard Business School, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγγνώμη μπορεί να δυναμώσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων γύρω σας στο πρόσωπό σας. Σε μια άλλη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συγγνώμης από τους διευθυντές, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο παρόμοιο συμπέρασμα ότι το να ζητήσετε συγγνώμη είναι πιο αποτελεσματικό από το να μην ζητήσετε.

6. Να επαινείτε τους γύρω σας

Μην ξεχνάτε να δίνετε συγχαρητήρια, ακόμα και όταν αυτό που θέλετε πραγματικά είναι να βελτιώσετε την απόδοση των γύρω σας. Όταν τα άτομα μιας Ιαπωνικής μελέτης επαινέθηκαν για τις παικτικές τους ικανότητες στην κιθάρα, οι συνολικές μηχανικές τους ικανότητες βελτιώθηκαν μόλις σε ένα 24άωρο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι οι βελτιώσεις στις κινητικές δεξιότητες από τους επαίνους δεν οφείλονται σε ένα μηχανισμό ανάδρασης, αλλά, αντίθετα έχουν άμεση επίδραση στην βελτίωση των δεξιοτήτων αυτών.

Στη δουλειά μπορείτε να εφαρμόσετε το ίδιο στους νέους υπαλλήλους. Επαινέστε τους που δεν έκαναν πολλά λάθη την πρώτη εβδομάδα και αυτό θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να τα δώσουν όλα στη δουλειά, ακριβώς επειδή αναγνωρίζονται οι ικανότητές τους.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: