6 συμβουλές για όσους αναζητούν εργασία πρώτη φορά

Όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας, έχουν κάτι κοινό. Όλοι έχουν ξεκινήσει από μια αναζήτηση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πολλές φορές υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διαδικασία αυτή στον εργασιακό κόσμο. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε μια αναζήτηση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Να έχετε μια νοοτροπία “ανάπτυξης”

Όταν ψάχνετε για την πρώτη σας δουλειά, είστε ένας λευκός καμβάς, με πολλές έννοιες. Έχετε πολύτιμες εμπειρίες και η εκπαίδευσή σας σας έχει δώσε τα θεμέλια για να κατανοείτε τα πράγματα, όμως για τους περισσότερους υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για αυτήν την πρώτη δουλειά. Υπάρχει μια περίοδος εκμάθησης στην αρχή, αλλά η διαδικασία αυτή είναι συνεχής. Πρέπει να καταλάβετε τη δουλειά, τη θέση, την εταιρεία και τον κλάδο γενικότερα για να αναφέρουμε κάποια πράγματα. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πραγμάτων που πρέπει να μάθετε καθώς βγαίνετε στην αναζήτηση εργασίας. Η νοοτροπία της ανάπτυξης είναι ουσιαστικά να μπορείτε να μαθαίνετε τα πάντα, να δέχεστε τις προκλήσεις και να έχετε μια ψυχολογία επιτυχίας.

Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του διευθυντή

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λέτε όσα θέλει να ακούσει ο διευθυντής. Αυτό δεν είναι ειλικρινές και εσείς θέλετε να είστε ειλικρινείς, προσπαθήστε όμως να δείτε την δική σας υποψηφιότητα ως υπάλληλος μέσα από τη θέση του διευθυντή. Εκτιμήστε τις δυνατότητές σας και τις αδυναμίες σας σε σχέση με τη θέση. Τι μπορείτε να προσφέρετε στη θέση που θα ενθουσιάσει κάποιον ανώτερο; Οι άνθρωποι προσλαμβάνονται επειδή μπορούν να προσφέρουν αξία. Η δουλειά του διευθυντή είναι να εκτιμήσει ποιος μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα. Για να ξεχωρίσετε λοιπόν, θα πρέπει κάποιες φορές να σκέφτεστε σαν διευθυντής.

Να είστε θετικοί

Οι άνθρωποι έλκονται γενικά από τους θετικούς ανθρώπους. Θέλουν να είναι γύρω τους, να τους έχουν φίλους και στον εργασιακό τομέα να τους έχουν στην ομάδα τους. Δεδομένου του χρόνου που περνάμε στη δουλειά, μια θετική συμπεριφορά είναι αναζωογονητική. Εκτός από τη δική σας θετική συμπεριφορά θέλετε να είστε θετικοί και με τους άλλους κατά την εύρεση εργασίας σας. Το να μιλάτε αρνητικά για δασκάλους, καθηγητές και αφεντικά δεν ακούγεται ωραίο στους διευθυντές προσλήψεων. Υπάρχει πάντα μια διπλωματική οδός για να εξηγήσετε ότι είχατε ένα κακό αφεντικό ή ότι δεν τα πηγαίνατε καλά με τους συναδέλφους σας.

Η επιμονή ανταμείβεται

Η έρευνα για δουλειά μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μπορεί να πάρει βδομάδες ή και μήνες για έναν εργοδότη να καλύψει ένα κενό και μπορεί να είναι αγχωτική διαδικασία για τους υποψήφιους. Κάποιες φορές μάλιστα, κάποιος εργοδότης μπορεί να ψάχνει άτομο για μια θέση αλλά μετά να αποφασίσει ότι δεν θέλει να προσλάβει κάποιον τελικά. Όταν κάνετε μια αναζήτηση εργασίας πλήρους απασχόλησης συνεχίστε να ψάχνετε μέχρι να πετύχετε αυτό που θέλετε. Ακόμα και αν είχατε κάποιες συζητήσεις και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, συνεχίστε να ψάχνετε και να κάνετε αιτήσεις μέχρι να έχετε κάτι χειροπιαστό

Ενημερώνετε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σας

Πριν αναζητήσετε εργασία έχετε ήδη έτοιμο το βιογραφικό σας και τη συστατική επιστολή σας. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ενημερωμένο το βιογραφικό σας και γράψτε το (όπως και τη συνοδευτική επιστολή σας) ανάλογα με την θέση στην οποία απευθύνεστε. Αν δουλεύετε part-time, αν κάνετε εθελοντική δουλειά ή αν παρακολουθείτε κάποια μαθήματα, πρέπει να τα προσθέσετε στο βιογραφικό σας, γιατί όλα αυτά σας δίνουν νέες δεξιότητες. Το βιογραφικό σας μεγαλώνει καθώς μεγαλώνετε και εσείς.

Η συνοδευτική σας επιστολή πρέπει να είναι στοχευμένη στις δουλειές για τις οποίες κάνετε αίτηση. Το να προσαρμόσετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε είναι σημαντικό. Πρέπει να εξειδικεύσετε και τη γλώσσα του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής όσο περισσότερο μπορείτε. Χρησιμοποιήστε την αγγελία της θέσης για να πάρετε ιδέες για τη γλώσσα και το ύφος.

Χτίστε σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν δουλειά νομίζοντας ότι η δικτύωση είναι σημαντική. Με κάποιους τρόπους είναι. Παρ’ όλα αυτά δεν αρκεί. Όταν ψάχνετε για την πρώτη σας δουλειά, πρέπει να κάνετε όσες περισσότερες επαφές μπορείτε, αλλά αποφύγετε να κάνετε όλες τις επαφές να περιστρέφονται γύρω σας. Όταν γνωρίζετε νέα άτομα σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Πιθανότατα θα συναντήσετε ξανά αυτά τα άτομα και θα έχετε να προσφέρετε και οι δύο πράγματα ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: