5 απλές συμβουλές για να κάνετε τη συνοδευτική επιστολή σας να ξεχωρίζει

Ο ρόλος της συνοδευτικής επιστολής είναι να κάνει αυτόν που τη διαβάζει να διαβάσει το βιογραφικό σας. Η επιστολή από μόνη της δεν σας εξασφαλίζει μια συνέντευξη, αυτό είναι δουλειά του βιογραφικού. Αλλά αν η συνοδευτική επιστολή σας δεν είναι πειστική, τότε το έξοχο βιογραφικό σας δεν θα το δει κανείς. Οπότε το ερώτημα είναι τι κάνει μια συνοδευτική επιστολή να είναι ξεχωριστή;

Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε πέντε εύκολες συμβουλές για να κάνετε τη συνοδευτική επιστολή σας να ξεχωρίζει:

1. Φροντίστε να είναι σύντομη

Αν βάλετε πολλές λεπτομέρειες στη συνοδευτική επιστολή σας, θα κλέψετε λίγο από τη δόξα του βιογραφικού σας. Όταν υπήρχε ακόμα το ρεζουμέ, η συνοδευτική επιστολή είχε το ρόλο του να καλύψει αυτά που περιέχονταν στο ρεζουμέ.

Πείτε σε αυτόν που απευθύνετε την συνοδευτική επιστολή τι του στέλνετε και γιατί, με κάποιο σημείο που να παραπέμπει σε αυτά που θα διαβάσει στο βιογραφικό. Γενικά, η συνοδευτική επιστολή δεν πρέπει να είναι ποτέ μεγαλύτερη από μια σελίδα.

2. Να είστε σαφείς για ποια θέση ενδιαφέρεστε

Ορισμένες εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους πολλές θέσεις εργασίας που διαφημίζονται την ίδια στιγμή και όλα τα βιογραφικά καταλήγουν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, αν δεν διευκρινίσετε για ποια δουλειά ενδιαφέρεστε, κανείς δεν θα σπαταλήσει χρόνο για να το μάθει και έτσι η συνοδευτική επιστολή σας και το βιογραφικό σας θα καταλήξουν στον κάλαθο, χωρίς να διαβαστούν.

Εάν έχετε βρει την αγγελία στο διαδίκτυο τότε πιθανώς θα υπάρχει και κάποιος κωδικός για την κάθε θέση εργασίας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αυτόν τον κωδικό, ώστε η συνοδευτική επιστολή σας να πέσει στα σωστά χέρια

3. Δείξτε ότι έχετε ερευνήσει την εταιρεία

Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της εταιρείας για να πάρετε μια ιδέα για τη φιλοσοφία της και τα τρέχοντα έργα που έχει αναλάβει. Βρείτε έναν τρόπο να το αναφέρετε αυτό στην συνοδευτική επιστολή σας ως λόγο που είστε κατάλληλος για την θέση που ενδιαφέρεστε. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, οπότε η αίτησή σας θα ξεχωρίσει αυτόματα. Επίσης, μην αναφέρετε την εταιρεία ως “η εταιρεία σας”, αλλά χρησιμοποιήστε την επωνυμία της.

4. Απευθυνθείτε στο σωστό πρόσωπο

Μάθετε ποιος κάνει τις προσλήψεις για τη συγκεκριμένη δουλειά. Αν η αγγελία που έχετε δει λέει μόνο τον τίτλο ή τη θέση του ατόμου αυτού, πάρτε τηλέφωνο για να μάθετε το όνομά του. Όταν η επιστολή σας έχει συγκεκριμένο όνομα τότε ξεχωρίζει από όλες εκείνες τις επιστολές που απλά έχουν τις κλασικές προσφωνήσεις “αξιότιμη κυρία/αξιότιμε κύριε” και “Προς κάθε ενδιαφερόμενο”. Βεβαιωθείτε όμως ότι αναφέρεστε στον υπεύθυνο με το πλήρες ονοματεπώνυμό του, δείχνοντάς του τον απαραίτητο σεβασμό.

Διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πόσο επαγγελματίες φαίνεστε:

  • Χρησιμοποιήστε μια τυποποιημένη μορφή, ακόμα και αν στείλετε την επιστολή σας μέσω e-mail. Μπορείτε να βρείτε πολλές φόρμες στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιήστε τις κλασσικές γραμματοσειρές. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η χρήση φανταχτερών ή αστείων γραμματοσειρών θα κάνει τις συνοδευτικές επιστολές τους να ξεχωρίζουν. Όντως θα ξεχωρίζουν, αλλά για λάθος λόγο!
  • Εάν θέλετε να στείλετε την αίτησή σας μέσω e-mail, το σώμα του e-mail θα είναι η συνοδευτική επιστολή σας και το βιογραφικό σας θα επισυνάπτεται.
  • Εάν χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές μορφές, πληκτρολογήστε τη συνοδευτική επιστολή σας σε απλό λευκό χαρτί, ώστε να ταιριάζει με το βιογραφικό σας.
  • Πληκτρολογήστε και υπογράψτε όλες τις συνοδευτικές επιστολές σας ξεχωριστά. Αποφύγετε οτιδήποτε που αφήνει να φανεί ότι είναι ένα τυποποιημένο e-mail που στέλνετε παντού.
  • Τέλος, ελέγξτε την επιστολή σας (και το βιογραφικό σας) αρκετές φορές για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη, ορθογραφικά ή γραμματικά. Στη συνέχεια, πρέπει κάποιος άλλος να τις διαβάσετε, μια και ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια μπορεί να εντοπίσει πράγματα που μπορεί να σας έχουν ξεφύγει.

Ένα τελευταίο μπόνους:

Μην φοβάστε να δείξετε την προσωπικότητά σας στη συνοδευτική επιστολή. Αν νομίζετε ότι αυτή η δουλειά είναι κομμένη και ραμμένη για σας, πείτε το. Η εταιρεία πιθανώς θα συμφωνήσει!


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: