5 Αρχές για επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας σε μια οικονομία σε ύφεση

Σίγουρα πολλοί νέοι είναι απογοητευμένοι από την κατηφορική οικονομία της χώρας μας και προβληματίζονται ως προς την εύρεση εργασίας, καθώς η εύρεση εργασίας έχει δυσκολέψει.

Σε μια τέτοια περίοδο όμως είναι που πρέπει να πάρουν τη πρωτοβουλία οι νέοι (και όχι μόνο) και να κινηθούν σωστά για την αναζήτηση εργασίας. Άλλωστε ακόμα και σε αυτή τη περίοδο υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι που εργάζονται.

Σας παραθέτουμε τις 5 αρχές που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε σε μια τέτοια οικονομία:

Κατανοήστε την οικονομία της χώρας, αλλά μη χάνετε τη προσοχή σας

Μακράν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα σε τέτοιες αντίξοες οικονομίες, είναι το ότι οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία, αποθαρρύνονται από τη κατάσταση γύρω τους και εγκαταλείπουν τη προσπάθεια για την επίτευξη της καριέρας που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Ναι, ο δείκτης ανεργίας είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά πρέπει να ψάξουν σωστά και με επιμονή για τη δουλειά που θέλουν. Θα πρέπει ο καθένας να έχει ένα απτό σχέδιο με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να βρει τη θέσει εργασίας που αναζητά, αξιοποιώντας αρκετές ώρες της εβδομάδας του για να κάνει αιτήσεις εργασίας και να δικτυωθεί περαιτέρω στο συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο. Καλό είναι να ξέρουμε τις προκλήσεις με τις οποίες θα μας φέρει αντιμέτωπους μια τέτοια οικονομία, αλλά δε πρέπει να μας σταματάει από αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Μη δέχεστε το “όχι” για απάντηση

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δε τα παρατάνε. Αυτό δε σημαίνει ότι επιμένουν πάντα και παντού άσκοπα, αλλά επιμένουν και ξέρουν να διαχειριστούν την απόρριψη. Θα αναπροσαρμόσουν την πορεία τους και θα συνεχίσουν το δρόμο τους μέχρι να βρουν αυτό που θέλουν.

Πείτε στους γύρω σας τι θέλετε να κάνετε

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι. Πολλές φορές είτε αφού τελειώσει κάποιος τη πρακτική ή αφού αποκτήσει μια σχέση με ένα πιθανό μελλοντικό εργοδότη, θα θελήσει ο εργαζόμενος μια μόνιμη απασχόληση στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ζητήστε το και πείτε το στους υπεύθυνους, μη περιμένετε να διαβάσουν τη σκέψη σας και να σας το προτείνουν οι ίδιοι. Μπορείτε να βρείτε συμβουλές και από γραφεία διασύνδεσης.

Να είστε αξιόπιστος εργαζόμενος

Στη δουλειά ή τη πρακτική σας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να χασομερίσετε με διάφορες ασχολίες, όπως Facebook, παιχνίδια και διάφορες άλλες ασχολίες. Αυτό συμβαίνει ειδικά στη πρακτική, μιας και δε θεωρείται κανονική δουλειά. Με αυτό το τρόπο γκρεμίζετε τις πιθανότητες να σας πάρουν ως υπάλληλο μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης. Αν περάσει ένας υπεύθυνος και σας δει να ασχολείστε με κάτι εκτός δουλειάς, θα δημιουργήσετε μια άσχημη εντύπωση, η οποία μετά δύσκολα αλλάζει. Δε θέλετε να σας αντιμετωπίζουν σαν αυτόν που χασομερά και δε κάνει τη δουλειά του. Δώστε όλη σας την ενέργεια και τη προσοχή, ώστε να ξεκινήσετε με το δεξί και να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτό είναι σημαντικό και για τη δουλειά σας εκτός από τη πρακτική. Η συνέπεια είναι σημαντική και συνήθως ό,τι κανουμε στη πρακτική, θα κάνουμε και στη δουλειά μας. Αποδείξτε ότι είσαι αξιόπιστος υποψήφιος.

Μορφώνετε συνεχώς τον εαυτό σας και κοιτάξτε στο μέλλον

Δεν είναι σημαντικό μόνο να είστε συνεπείς στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, αλλά και να κοιτάτε μακροπρόθεσμα. Πρέπει να εστιάζετε στη καριέρα σας, αλλά έχετε τη προσοχή σας για τυχόν ευκαιρίες που μπορεί να εμφανιστούν. Διαβάστε άρθρα στο ίντερνετ, βιβλία και ό,τι βρεθεί μπροστά σας ώστε να έχετε καλύτερη επίγνωση και δεξιότητες. Μάθετε ποιοί είναι οι εταιρείες-κολλοσοί στον επαγγελματικό σας τομέα. Συστηθείτε σε οποιονδήποτε βλέπετε καθημερινά που δε γνωρίζετε ήδη. Ποτέ μην αφήσετε τη καθημερινότητά σας να γίνει ρουτίνα και να σας μετατρέψει σε κάποιον ο οποίος παραμένει στάσιμος, χωρίς να βελτιώνεται, να εξελίσσεται, να μορφώνεται και να κάνει επαγγελματικές σχέσεις στο τομέα του.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα: