3 λάθη που σας εμποδίζουν να βρείτε δουλειά

Όταν πρόκειται για την αναζήτηση εργασίας, υπάρχουν μερικά βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται: Οι συνοδευτικές επιστολές δεν πρέπει ποτέ να έχουν προσφώνηση “κύριε ή κυρία”, το βιογραφικό σας θα πρέπει να μην έχει τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη, και δεν πρέπει ποτέ να πάτε σε μια συνέντευξη χωρίς πληροφορίες για την εταιρεία ή τη θέση.

Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα και τα παραπάνω πράγματα να είναι σωστά, δεν είστε απολύτως έτοιμοι. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρία από τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά την αναζήτηση εργασίας.


Λάθος # 1: Ψάχνετε, κάνετε αίτηση, περιμένετε, επαναλαμβάνετε

Είναι πολύ σύνηθες για κάποιον που ψάχνει εργασία να φανταστεί πρώτα μια ιδανική δουλειά, μετά να περάσει ώρες να ψάχνει σε αγγελίες και έπειτα αφού έχει ετοιμάσει την συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό του, να τα στείλει και να περιμένει. Και να περιμένει…και να περιμένει…

Αυτή η στρατηγική δεν είναι πολύ αποτελεσματική, και το καλύτερο που μπορεί να σας προσφέρει είναι κάποια συνέντευξη ενώ το πιο σύνηθες είναι να μην έχετε απάντηση για πολύ καιρό.

Η καλύτερη επιλογή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να συγκεντρώσετε μια λίστα με ιδανικές θέσεις εργασίας και τότε να κάνετε αίτηση σε όλες αυτές ταυτόχρονα, χωρίς να περιμένετε απάντηση από την πρώτη δουλειά στην οποία κάνετε αίτηση. Αυτό θα συντομεύσει την αναζήτηση εργασίας σας και θα σας δώσει πολύ καλύτερη πιθανότητα να έχετε πολλαπλές προσφορές για θέσεις εργασίας και έπειτα να διαλέξετε αυτή που θέλετε. Και αν δεν έχετε νέα για μερικές εβδομάδες, δεν θα πρέπει να φοβάστε να ρωτήσετε κάποιον υπεύθυνο για την αξιολόγηση της αίτησής σας.

Λάθος # 2: Κάνετε αίτηση σαν σίφουνας

Πολύ κλασικό λάθος. Οι πιο πολλοί όταν βρουν την πολυπόθητη αγγελία με την δουλειά που τους ενδιαφέρει, προσπαθούν να κάνουν αίτηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως γράφουν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου στην συνοδευτική επιστολή, και πατάνε το κουμπί της αποστολής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το σκεπτικό για αυτές τις κινήσεις είναι ότι όσο πιο γρήγορα έχει στο χέρι του ο υπεύθυνος την αίτηση τόσο το καλύτερο.

Αυτό που γίνεται συνήθως όμως, είναι την επόμενη μέρα να ανακαλύπτουν ατέλειες στο βιογραφικό τους και ελλείψεις στην συνοδευτική επιστολή τους. Εν ολίγοις, έκαναν αίτηση πολύ γρήγορα και ως εκ τούτου, δεν έδωσαν την καλύτερη εικόνα ή την εικόνα που ήθελαν.

Η καλύτερη επιλογή

Μην βιαστείτε. Είναι καλύτερα να περάσουν λίγες ημέρες για να τελειοποιήσετε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σας (και να βάλετε κάποιον άλλο να ρίξει μια επιπλέον ματιά) από το να είστε ο πρώτος που θα έχει στείλει μήνυμα στα εισερχόμενα του υπεύθυνου προσλήψεων. Και πάντα μα πάντα να διαβάζετε ξανά αυτά που έχετε γράψει, ειδικά αν τα γράψατε βράδυ.

Λάθος # 3: Να αφήσετε τον υπεύθυνο να πάρει το πάνω χέρι

Πολλές φορές στις μεγάλες (και όχι μόνο) εταιρείες υπάρχει η περίπτωση ο υπεύθυνος προσλήψεων να σας πάρει συνέντευξη σχετικά με κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχετε κάνει αίτηση. Ειδικότερα, αν έχετε κάνει αίτηση για κάποια θέση μάνατζερ είναι πολύ πιθανόν να καταλήξετε σε κάποιο άλλο συναφές πόσο, το οποίο όμως μπορεί να μην είναι αυτό που σας ενδιαφέρει.

Η αλήθεια είναι, η δουλειά ενός υπεύθυνου προσλήψεων είναι γεμίσει τις άδειες θέσεις με τους υποψήφιους που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα, οπότε αν ψάχνετε για μια αλλαγή στην καριέρα σας αλλά δεν θέλετε την δουλειά που σας προσφέρεται, τότε αυτό μπορεί εύκολα να λειτουργήσει εναντίον σας. Και αν το αγνοήσετε αυτό, πιθανώς θα καταλήξετε σε μια δουλειά που θα ευχόσασταν να μην είχατε.

Η καλύτερη επιλογή

Η ευελιξία είναι σπουδαία, αλλά αν είστε έτοιμοι για μια αλλαγή στην σταδιοδρομία σας ή θέλετε να κερδίσετε εμπειρίες διαφορετικές από αυτές που αναγράφονται στο βιογραφικό σας, δεν πρέπει να φοβάστε να το πείτε. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας όταν πρόκειται να διαλέξετε την δουλειά που σας ενδιαφέρει περισσότερο και βρείτε λίγο χρόνο να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις, καθώς και να αξιολογήσετε την κάθε ευκαιρία, πριν λάβετε μια απόφαση.


Πηγή: e-biografiko.grΣχετικά Άρθρα:
Σταδιοδρομία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Επαγγελματικές συμβουλές προς τελειόφοιτους
Πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο χώρο εργασίας σας