Γράφοντας ένα στοχευμένο βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε θέση εργασίας. Οι μόνες διαθέσιμες πληροφορίες για εσάς που είναι διαθέσιμες στον εργοδότη είναι στην αίτησή σας. Η συμβουλή μας είναι να φτιάχνετε το κάθε βιογραφικό που στέλνετε στα μέτρα της κάθε δουλειάς και θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε αυτό.

Οι θεμελιώδεις αρχές για να συγκεκριμενοποιήσετε το βιογραφικό σας είναι αρκετά απλές:

-Βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρος του βιογραφικού σας σχετίζεται άμεσα με την τρέχουσα εργασία.

-Χρησιμοποιήστε τις ίδιες ακριβώς περιγραφές για τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα προσόντα σας όπως ακριβώς αναφέρονται στην αγγελία ή σύμφωνα με τις υποδείξεις που τυχόν δίνονται.

-Καλύψετε πάντοτε τις βασικές δεξιότητες, τα προσόντα και την εμπειρία στο βιογραφικό σας.

-Βεβαιωθείτε ότι τα πάντα στο εργασιακό ιστορικό σας είναι σχετικό με την δουλειά.

Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε απ’ ό, τι φαίνεται από την περιγραφή. Έχετε το απαραίτητο υλικό από το βασικό βιογραφικό σας, και είναι αρκετά εύκολο να προσαρμόσετε αυτό το υλικό σε οποιαδήποτε εργασία.





Ας ρίξουμε μια ματιά στο βασικό περίγραμμα του βιογραφικού:

Στόχοι

Το μέρος αυτό του βιογραφικού σας καθορίζει τα κίνητρά σας. Λέτε στον εργοδότη γιατί θέλετε τη δουλειά. Γράψτε την ενότητα αυτή έτσι ώστε να φαίνεται ένας λόγος που να βασίζεται σε κάποιο μοτίβο ανέλιξης της καριέρας σας, όπως πχ «θέλω να αποκτήσω άμεση εμπειρία ως μέρος των σπουδών μου στην διοίκηση». Αυτό θα εξηγήσει γιατί θέλετε τη δουλειά ενός επόπτη.

Δεξιότητες

Οι δεξιότητες είναι συχνά λέξεις-κλειδιά στις αιτήσεις εργασίας, σαν τα βασικά κριτήρια. Κάθε εργασία για την οποία θα κάνετε αίτηση θα περιλαμβάνει μια σειρά από δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να μην τις έχετε όλες, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις απαιτούμενες δεξιότητες. Χρησιμοποιήστε ακριβώς την ίδια περιγραφή όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην αγγελία εργασίας.

Εργασιακό Ιστορικό

Το ιστορικό σας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και καλή χρήση της ορολογίας. Εξηγήστε εν συντομία, αλλά όσο το δυνατόν σαφέστερα, τον ρόλο και τα καθήκοντα σας σε κάθε δουλειά. Και πάλι, χρησιμοποιείστε την ίδια ορολογία με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, ιδίως τις βασικές δεξιότητες.

Χρησιμοποιήστε πολλά παραδείγματα, και, ει δυνατόν, δείξτε πως αναπτύξατε τις δεξιότητές σας μέσα από το εργασιακό ιστορικό σας, καθιστώντας σαφές το επίπεδο εμπειρίας σας.

Επιτεύγματα

Αν προσθέσετε τα επιτεύγματα στο εργασιακό ιστορικό σας μαζί με κάθε περιγραφή της θέσης εργασίας θα κερδίσετε πόντους, ιδιαίτερα αν αυτά έχουν προφανή σημασία και αξία για τον εργοδότη. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα που σχετίζονται σαφώς με τη νέα αίτηση εργασίας.

Προσόντα

Πολλές αιτήσεις έχουν ένα σύνολο από απαιτούμενα προσόντα. Θα πρέπει να παρέχετε μια λίστα από προσόντα που να πληροί τις προϋποθέσεις αυτές. Μερικές φορές προκύπτουν δυσκολίες όταν έχετε παραπλήσια προσόντα, αλλά δεν είστε σίγουρος αν ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της αγγελίας. Μην μαντέψετε στην τύχη. Βεβαιωθείτε για ότι κάνετε, κατά προτίμηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και πάρετε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Τα προσόντα σας πρέπει επίσης να περιγραφούν λεπτομερώς. Μια γενική περιγραφή των τυπικών προσόντων δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι έχουν τα ίδια προσόντα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το να γράφετε ένα στοχευμένο βιογραφικό δεν είναι δύσκολο. Με το σωστό περιεχόμενο μπορείτε να έχετε περισσότερες πιθανότητες για την κάθε θέση.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: