6 λόγοι για να αλλάξετε δουλειά

Είναι κάποιες στιγμές κατά την διάρκεια της καριέρας σου που θα δεις μπροστά σου μια τεράστια φωτεινή επιγραφή να σου φωνάζει, «Ε, εσύ!! Ναι εσύ, με το μίζερο βλέμμα! Ήρθε η ώρα!”

Ίσως μισείς το αφεντικό σου, ή οι υποχρεώσεις σου σε βαραίνουν τόσο που θα ήθελες να κλάψεις. Ίσως πάλι σε αγνοούσαν κάθε φορά που ερχόταν η στιγμή για προαγωγή ή απλά σε κακομεταχειρίζονται.

Όπως και να ‘χει είναι οφθαλμοφανές πως πρέπει να αλλάξεις δουλειά.

‘Άλλες φορές όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Τα σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να ξεμπερδεύεις μ’ αυτήν την δουλειά εύκολα υποτιμούνται, και στην καθημερινότητα πολλές φορές εκλαμβάνονται απλά ως ένα κομμάτι της εργασιακής πραγματικότητας.

Για ποια σημάδια μιλάμε λοιπόν; Ορίστε έξι όχι-ιδιαίτερα-ευδιάκριτα σημάδια που σου δείχνουν πως μάλλον ήρθε η ώρα να ξεθάψεις το βιογραφικό σου και να ψάξεις για κάτι καινούργιο.





1. Δεν έχεις ποτέ κίνητρο

Η δουλειά βγαίνει, είσαι όμως ο πρώτος που θα παραδεχθεί ότι είναι ένας καθημερινός Γολγοθάς. Εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να κάθεται στο γραφείο και νιώθεις σαν να χρειάζεσαι υπερδυνάμεις για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Και θεωρείς πως –αντί να στοχεύεις ψηλά- ξύνεις τον πάτο του βαρελιού, έχοντας τα ελάχιστα.

Όλοι έχουμε μέρες που θα προτιμούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από την δουλειά μας. Παρ’όλα αυτά, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι καθημερινότητα.

Αν βαριέσαι μονίμως, αν δεν βρίσκεις κανένα κίνητρο και απλά δεν σε ενδιαφέρει, τότε είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να βρεις κάτι καινούργιο, που θα σε ενθουσιάσει και θα σε κάνει να ανθίσεις.

2. Κάνεις το ίδιο πράγμα από την πρώτη ημέρα

Είσαι κάποιο διάστημα σ ’αυτήν την δουλειά και όταν συγκρίνεις τι έκανες την πρώτη μέρα και τι σήμερα, βρίσκεις πως είναι ίδιο κ απαράλλακτο.

Δεν έχεις δοκιμαστεί σε κάτι καινούργιο, δεν έχεις αψηφήσει τα όριά σου, δεν είχες ποτέ την ευκαιρία να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Στην πραγματικότητα σου είναι πολύ δύσκολο να πεις πως έχει αλλάξει το οτιδήποτε από την ημέρα που ξεκίνησες.

Το να νιώθεις άνεση και αυτοπεποίθηση στην δουλειά σου είναι κάτι διαφορετικό από το να νιώθεις στάσιμος. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα. Όταν συνειδητοποιείς σιγά σιγά πως έχεις κολλήσει σε μια ουδέτερη κατάσταση, ίσως είναι ώρα είτε να μιλήσεις στο αφεντικό σου ή ίσως είναι η ώρα να βρεις έναν καινούργιο ρόλο που θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

3. Τα επίπεδα του στρες χτυπούν συνεχώς κόκκινο

Το στομάχι σου μόνιμα ένας κόμπος, τα νύχια σου σχεδόν ανύπαρκτα επειδή τα μασάς συνεχώς και δεν μπορείς να κάνεις ούτε ένα δίλεπτο διάλειμμα για τουαλέτα χωρίς να ελέγξεις τα μηνύματά σου.

Ένα βαθμός στρες είναι φυσιολογικός, κάθε δουλειά έχει στιγμές που αγχώνουν και συνοδεύονται από κρύο ιδρώτα και νευρικό δάγκωμα των χειλιών. Ίσως να λειτουργείς παραγωγικά σε ένα περιβάλλον υψηλού στρες και γρήγορων ρυθμών. Αν το στρες είναι ο παράγοντας που σε παρακινεί και σε ολοκληρώνει στην δουλειά τότε μπράβο, περισσότερες επιτυχίες στο σακί σου.

Αν όμως διαπιστώνεις πως αυτό το στρες είναι σαν ένα μαύρο σύννεφο βροχής πάνω από το κεφάλι σου, ένας βράχος που σηκώνεις καθημερινά όχι μόνο στο γραφείο, αλλά παντού μαζί σου, τότε αξίζει να διερευνήσεις κάποιες εναλλακτικές όπου τα επίπεδα του στρες δεν θα χρειάζεται να είναι μονίμως στο κόκκινο.

4. Είσαι ευέξαπτος

Φωνάζεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα, ακόμα και τα μικρότερα, πιο ασήμαντα πράγματα σε ενοχλούν. Κάθε τι σε κάνει να δυσανασχετείς σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό. Ακόμα και εκτός δουλειάς νιώθεις δυσανάλογα εκνευρισμένος. Έχει σκεφτεί ότι ίσως φταίει η δουλειά σου; Η καριέρα σου μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πώς νιώθεις εκτός γραφείου, καλώς ή κακώς.

Αν είσαι εμφανώς λιγότερο εκνευρισμένο το Σαββατοκύριακο, τότε οι πιθανότητες είναι ότι η θέση σου επηρεάζει τη διάθεσή σου περισσότερο από όσο θες να παραδεχθείς. Ίσως είναι ώρα να ψάξεις για ένα καλύτερο μέλλον.

5. Δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που ήσουν ενθουσιασμένος που θα πας στη δουλειά.

Ειλικρινά, κανείς μας δεν ξεκινάει τη Δευτέρα του πετώντας για τη δουλειά, όμως αν δεν μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την παραμικρή στάλα ενθουσιασμού που έκανες κάποιο project, που συμμετείχες σε μια σύσκεψη ή που πήγες σε ένα event της εταιρείας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ο απαράμιλλος ενθουσιασμός κάθε μέρα είναι ουτοπία. Παρ’ όλ’ αυτά, αν νιώθεις πλήξη ακόμα και τις μέρες που δεν θα έπρεπε, τότε πρέπει να βρεις κάτι που να αναθερμάνει το πάθος σου για τη δουλειά.

6. Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις δουλειά

Κάποιες φορές έχεις σκεφτεί να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να βρεις κάτι καινούριο. Μπορεί να μην έκανες όντως κάτι τέτοιο ή να μην το σκέφτηκες πολύ σοβαρά, όμως το έχεις σκεφτεί ή το πέταξες σαν ιδέα εκεί που έτρωγες με τους φίλους σου.

Το να σκεφτείς να αλλάξεις δουλειά, είναι σαν την οδοντόκρεμα, που από τη στιγμή που βγει από το κουτί, δεν ξαναμπαίνει μέσα. Σκέψου αυτό, αν ήσουν όντως τόσο ευχαριστημένος με την καριέρα σου δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να αλλάξεις δουλειά. Εδώ το υποσυνείδητο σου σου λέει κάτι.

Είναι λεπτή η γραμμή από τις καθημερινές σκοτούρες στη δουλειά μέχρι τις κόκκινες σημαίες που δείχνουν ότι είναι ώρα για μια αλλαγή δουλειάς. Όλα αυτά τα σημάδια είναι εύκολο να καταγραφούν ως προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας.

Το πρόβλημα με αυτά είναι η συνέπεια και η συχνότητα. Αν αναφέρεις αυτά τα προβλήματα σε καθημερινή βάση τότε είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μέρα στη δουλειά. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: