5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε κάθε συνέντευξη

Στο τέλος κάθε συνέντευξης, μετά από όλες τις κλασσικές ερωτήσεις, υπάρχει μια τελευταία εγγυημένη ερώτηση. “Λοιπόν, έχετε απορίες για εμάς;” θα ρωτήσει ο εργοδότης και θα χαμογελάσει. Και εδώ είναι που μπορείτε να έχετε καλύτερες επιδόσεις από όλα τα υπόλοιπα μέρη της συνέντευξης. Ενώ κάποιοι μπορεί να καθίσουν πίσω και να ξεφυσήξουν με ανακούφιση θεωρώντας ότι όλα τελείωσαν, εσείς μπορείτε να χαρείτε γιατί ήρθε επιτέλους η σειρά σας να λάμψετε.

Χωρίς χρονοτριβές, εδώ είναι οι πέντε ερωτήσεις που πρέπει πάντα να κάνετε στους πιθανούς εργοδότες σας.





1. “Γιατί σας αρέσει να δουλεύετε εδώ;”

Πρώτα απ ‘όλα, οι άνθρωποι χαίρονται όταν μιλάνε για τον εαυτό τους. Αυτό είναι μια αλήθεια. Το να αφήσετε τον πιθανό εργοδότη σας να χαλαρώσει και να μιλήσει θετικά και με ενθουσιασμό για την εταιρία του είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διατηρήσετε μια σωστή, θερμή κουβέντα, και όχι μια δύσκαμπτη, επαγγελματική συζήτηση. Η ερώτηση αυτή δείχνει επιπλέον ότι ενδιαφέρεστε για τον εργοδότη ως άτομο, πράγμα στο οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται γενικά καλά.

2. “Υπάρχουν ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση ή άλλες δεξιότητες;”

Αυτό είναι αυτό που λέμε αντεπίθεση! Και αυτό γιατί δεν είστε ο μόνος που πρέπει να φανεί κατάλληλος. Σίγουρα θέλετε να σας προσφέρουν την θέση, αλλά είναι σημαντικό να έχετε επίσης κατά νου και το τι μπορεί να σας προσφέρει η δουλειά.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία νοιάζεται για την προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων της, και αυτή η ερώτηση είναι ο τέλειος τρόπος για να το καταλάβετε. Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι είστε φιλόδοξοι και ότι πάντα θέλετε να βελτιώνεστε, που είναι πολύ θετικό.

3. “Πώς μοιάζει μια τυπική ημέρα στην εταιρεία σας;”

Είναι σχεδόν αδύνατο να έχετε αίσθηση μιας εταιρείας χωρίς να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτή, οπότε το ερώτημα αυτό προσπαθεί να καλύψει μερικά κενά. Όταν ο εργοδότης σας απαντήσει αυτήν την ερώτηση, ψάξτε να βρείτε διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς λειτουργεί η εταιρεία.

Οι πρωινές συναντήσεις για να συζητηθεί η μελλοντική εργασία είναι ένα καλό σημάδι, καθώς είναι ένα υγιές μείγμα ατομικής εργασίας και συλλογικής δουλειάς. Η μηδενική δομή είναι συνήθως μια προειδοποίηση για τον τυχαίο τρόπο εργασίας. Τελικά εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς θέλετε εσείς να δουλεύετε οπότε αν σας ακούγεται καλό, προχωρήστε!

4. «Είδα ότι εκπονήσατε το [τάδε] έργο πρόσφατα, πώς επηρέασε αυτό το έργο το [τυχαίο μετρήσιμο στοιχειό – (πχ κάποιος οικονομικός δείκτης, γενικά οτιδήποτε είναι μετρήσιμο)];

Αυτή είναι μια πονηρή ερώτηση. Αυτήν την ερώτηση δεν την κάνετε γιατί πραγματικά σας ενδιαφέρει να μάθετε την απάντηση (αν και ελπίζουμε πραγματικά να ενδιαφέρεστε), αλλά επειδή θέλετε να πείτε το εξής: “Είμαι ο άρχοντας της έρευνας, κοιτάξτε και θαυμάστε!” Είναι το ερώτημα που σας ήρθε όταν ψάξατε για την εταιρείας τους, μελετώντας τα πρόσφατα έργα τους και ερευνήσατε την εγγύς αγορά.

Με κάθε ειλικρίνεια, αυτή δεν είναι ερώτηση, είναι απάντηση. Και η απάντηση είναι “Ναι, είμαι πραγματικά τόσο έξυπνος.”

5. «Υπάρχουν ευκαιρίες για ταξίδια / δικτύωση / ελεύθερο χρόνο / εταιρική ενοικίαση σπιτιού / αυτοκινήτου / σκάφους; (ρωτήστε ό,τι σας εξάπτει την περιέργεια!)

Στο κάτω κάτω της γραφής, πρόκειται για την δική σας ζωή. Πριν υπογράψετε οτιδήποτε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε.

Μην φοβάστε να κάνετε φανταχτερές ερωτήσεις γιατί το χειρότερο που μπορούν να σας πουν είναι “συγνώμη, αλλά όχι”, και αυτό είναι καλύτερο να το ξέρετε τώρα και όχι 6 μήνες μετά.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πέντε αυτές ερωτήσεις πρέπει να είναι σωστές από άποψη χρόνου. Οι εργοδότες σας έχουν πράγματα να κάνουν και ανθρώπους να συναντήσουν. Πρέπει να κάνετε αίσθηση μεν, αλλά να είστε σύντομοι. Αν οι εργοδότες σας ευχαριστιούνται τόσο πολύ την κουβέντα σας, σίγουρα θα σας ρωτήσουν και εκείνοι διάφορα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: