4 Συμβουλές Βιογραφικού Που Θα Σας Γυρίσουν Μπούμερανγκ

Συμβουλές εύρεσης εργασίας. Είναι παντού και δυστυχώς συνήθως είναι λάθος.

Είναι παντού γύρω μας για διάφορους λόγους:

  1. Αυτοί που τις δίνουν συνήθως εμπλέκονται συναισθηματικά (πχ σύζυγοί, γονείς, σύντροφοι)
  2. Δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις στους διάφορους “ειδικούς” που δίνουν συμβουλές.
  3. Η πεπατημένη – συνήθως ό,τι είχαμε μάθει από το λύκειο σε συνδυασμό με τις γνώσεις που είχαμε μαζέψει όταν είχαμε συντάξει το πρώτο μας βιογραφικό – μπορεί να είναι από λίγο έως πολύ απαρχαιωμένo.




Δυστυχώς, αν δεν διαλέξετε καλά τις πηγές σας για συμβουλές πάνω στο θέμα εύρεσης εργασίας (όπως το e-biografiko) και χρησιμοποιείτε διάφορα “τρικάκια” που βρίσκετε εδώ κι εκεί τότε κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά χωρίς λόγο.

Φυσικά δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν τρικ που δουλεύουν, απλά πρέπει να ξέρετε το πως και το που να τα χρησιμοποιήσετε Παρακάτω παρουσιάζουμε τέσσερα τρικ τα οποία σίγουρα μπορούν πολύ εύκολα να σας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Μπούμερανγκ

1. Το να δανείζεστε ολόκληρες φράσης από την περιγραφή της θέσης.

Φυσικά πρέπει να μελετήσετε την περιγραφή της ανάρτησης της δουλειάς που σας ενδιαφέρει και να χρησιμοποιήσετε παρόμοια γλώσσα και να δανειστείτε λέξεις. Αλλά σε καμία περίπτωση να αντιγράψετε αυτολεξεί ολόκληρες φράσεις. Αν το κάνετε θα φανείτε απελπισμένος, το οποίο θα στείλει το βιογραφικό σας, κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων

2. Το να πιστεύετε ότι η χρήση ενός “λειτουργικού βιογραφικού” μπορεί να κρύψει τυχών έλλειψη προϋπηρεσίας.

Αυτό το κόλπο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που συνήθως ένα έμπειρο μάτι θα πιάσει κατευθείαν το νόημα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των διαφορετικών εργοδοτών σας, το να δει κάποιος ένα λειτουργικό βιογραφικό αμέσως τον προϊδεάζει ότι κάτι θα λείπει πιο κάτω.

Έτσι αρχίζει να ψάχνει το τι μπορεί να λείπει στη προϋπηρεσία σας. Είναι καλύτερα να γράψετε μια δυνατή περίληψη στην αρχή και στη συνέχεια τη προϋπηρεσία σας (με λεπτομέρειες) σε αντίστροφη χρονολογική σειρά.

3. Το να βάζετε τη παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο ως πτυχίο.

Δεν έχει σημασία αν είστε ένα μάθημα πριν το πτυχίο, ή αν έχετε παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα του coursera. Από τη στιγμή που δεν έχετε το χαρτί στα χέρια σας μη γράψετε ότι έχετε πτυχίο.

Έχουν υπάρξει υποψήφιοι οι οποίοι περάσανε από συνεντεύξεις και ενώ όλα πηγαίναν καλά, όταν η εταιρεία έκανε διασταύρωση στοιχείων με το πανεπιστήμιο και είδαν ότι δεν έχουν όντως το πτυχίο, απορρίφθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό όχι γιατί τους λείπουν προσόντα, αλλά γιατί δείχνουν διάθεση παραπλάνησης από την πρώτη μέρα.

Αν έχετε τις ικανότητες, αλλά όχι το πτυχίο δηλώστε το. Όσο περνάνε τα χρόνια οι εταιρείες δίνουν όλο και λιγότερη σημασία στα πτυχία και περισσότερο στις πραγματικές ικανότητες των πιθανών εργαζομένων τους.

4. Παραποιημένες Ημερομηνίες (Οι οποίες διαφέρουν από το αναλυτικό σας βιογραφικό)

Αυτό είναι άλλο ένα κλασσικό λάθος που πολλοί υποψήφιο κάνουν προκειμένου να κάνουν το βιογραφικό τους πιο θελκτικό. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν λέτε ψέματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα το μάθουν.

Θα επικοινωνήσουν με τους προηγούμενους εργοδότες σας και θα σας πιέσουν στη συνέντευξη προκειμένου να τσεκάρουν αν αυτές οι ημερομηνίες όντως ισχύουν. Στη συνέντευξη, ειδικά αυτοί που στρεσάρονται εύκολα μπορεί να προδοθούν.

Αν θέλετε να κρύψετε τα εργασιακά σας κενά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι. Πχ. χρησιμοποιήστε στο βιογραφικό σας μόνο χρόνια, όχι και τους μήνες όταν γράφετε τη προϋπηρεσία σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: