10 αστείες ερωτήσεις στη συνέντευξη και πώς να τις απαντήσετε

Στις συνεντεύξεις μπορεί να συναντήσει κανείς πολλών ειδών ερωτήσεις, όμως δύο είδη είναι αυτά που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους υποψήφιους: Οι λεγόμενες “αρνητικές ερωτήσεις” και οι “αστείες ερωτήσεις”. Οι πρώτες είναι ερωτήσεις παγίδα στην ουσία και είναι ερωτήσεις του στυλ “Πού έχετε πρόβλημα στη δουλειά σας” ενώ οι δεύτερες είναι ερωτήσεις που αν τις ακούσετε θα σας φανούν εντελώς εκτός του κλίματος μιας συνέντευξης. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποιοι εργοδότες που τις κάνουν.

Σε γενικές γραμμές, για να απαντήσετε μια αρνητική ερώτηση, δεν πρέπει να απαντήσετε ευθέως, αλλά αντίθετα να πείτε κάποιο περιστατικό από την προηγούμενη εργασιακή πείρα σας στο οποίο να φαίνεται το πώς ξεπεράσατε κάποια πρόκληση που συναντήσατε. Σε ό,τι αφορά στις αστείες ερωτήσεις, το να χαμογελάσετε ελαφρώς και να πείτε ότι δεν έχετε κάποια άμεση απάντηση είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε.

Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε 3 αρνητικές και 7 αστείες ερωτήσεις καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να τις απαντήσετε. Ξεκινάμε με τις αρνητικές ερωτήσεις:





1. Τι δεν σας αρέσει στη δουλειά σας;

Δοκιμάστε να πείτε κάτι όπως: “Δεν μου αρέσει όταν μου αναθέτουν απροσδόκητα εργασίες όταν έχω ήδη προγραμματίσει να κάνω αυτές που έχω”. Πείτε για το πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας και πώς ιεραρχείτε τις δουλειές σας και πώς αυτό σας βοηθά να διαχειριστείτε τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, χωρίς να πανικοβάλλεστε και χωρίς να σας αποσπούν την προσοχή οι διάφορες καταληκτικές προθεσμίες.

2. Τι απεχθάνεστε στη δουλειά;

Απεχθάνεστε τα πολύωρα βαρετά meeting που σας κλέβουν χρόνο από το να κάνετε δουλειά. Όμως το αντιμετωπίζετε ευχάριστα γιατί αυτό είναι το τίμημα του να δουλεύεις σε μια μεγάλη εταιρεία. Επίσης, όταν είναι η σειρά σας να μιλήσετε και κάνετε μια γρήγορη και εύστοχη παρουσίαση, οι άλλοι ακολουθούν το ρυθμό σας και το τμήμα σας γίνεται πιο γνωστό στην εταιρεία. Τέλος, ακόμα κι όταν μακρυγορούν οι άλλοι έχετε μάθει να συλλέγετε πολύτιμες πληροφορίες.

3. Περιγράψτε μια δύσκολη περίοδο στην καριέρα σας.

Πείτε για μια εποχή κατά την οποία έπρεπε να μάθετε κάποια καινούρια τεχνολογία, πάνω που είχατε μάθει την παλαιότερη. Πείτε ότι αρχικά τα βρήκατε σκούρα, όμως επειδή καταλάβατε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στα παλιά και ότι είναι καλύτερο να μάθετε την νέα τεχνολογία, προσαρμοστήκατε.

4. Αν είχατε την ευκαιρία, ποιά ιστορική προσωπικότητα θα καλούσατε σε δείπνο;

Το κλειδί είναι να πείτε μια προσωπικότητα από τον κλάδο σας. Μπορείτε να αναφέρετε ακόμα και κάποιον που είναι εν ζωή, αρκεί να πείτε ότι το γνωρίζετε αυτό. Για παράδειγμα όσοι δουλεύουν στον κλάδο της πληροφορικής μπορούν να πουν κάποιον όπως τον Bill Gates ή τον Steve Jobs. Αν και είναι πολύ προφανείς αυτές οι απαντήσεις, δείχνουν ότι έχετε πάθος με τη δουλειά σας. Όσο και αν θέλετε, μην πείτε κάποια άσχετη φυσιογνωμία και μείνετε στον κλάδο σας.

5. Ποια ήταν η πρώτη σας αγάπη;

Και όμως, έχει γίνει αυτή η ερώτηση. Το κλειδί είναι να απαντήσετε αλληγορικά, αναφέροντας τη στιγμή που “ερωτευτήκατε” το πεδίο στο οποίο δουλεύετε, ή έστω αυτό στο οποίο θέλετε να πάρετε τη θέση. Δηλαδή πρέπει να αφήσετε να εννοηθεί ότι η πρώτη σας αγάπη ήταν το επάγγελμά σας.

6. Πιστεύετε ότι το μέγεθος έχει πραγματικά σημασία;

Εντελώς χαζή ερώτηση, αλλά έχει γίνει. Το υπόβαθρο ήταν σχετικά με ένα project όπου τρία πανεπιστήμια διαφορετικού μεγέθους συνεργάστηκαν μαζί. Η υποψήφια (!) που απάντησε αυτήν την ερώτηση χειρίστηκε το θέμα πολύ καλά, πρώτα γελώντας και έπειτα λέγοντας ότι θα έπρεπε να ξέρει πιο πολλά για τη δυναμική των πανεπιστημίων. Σε τέτοιες ερωτήσεις (οι οποίες λέγονται case study), όπως για παράδειγμα “Πόσες μπάλες του τένις χωρούν σε ένα αεροπλάνο;” ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε είναι να πείτε ποιά πράγματα πρέπει να ξέρετε για να βρείτε την απάντηση.

7. Σκοπεύετε να κάνετε παιδιά;

Είναι ενάντια στο νόμο το να γίνονται τέτοιες εργασιακές διακρίσεις και οι εργοδότες που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις πρέπει να το ξέρουν. Η σωστή απάντηση είναι: “Όχι αυτή τη στιγμή”. Αν έχετε παιδιά, κάντε σαφές ότι έχετε εξασφαλίσει τη φροντίδα τους όταν απουσιάζετε καθώς και σε περιπτώσεις ανάγκης (πχ από τους γονείς σας). Αν είστε έγκυος αλλά αυτό δεν φαίνεται, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς. Πείτε ότι έχετε κανονίσει από τώρα την φροντίδα των παιδιών σας και ότι είστε διαθέσιμη να δουλεύετε μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι είστε υγιής και ότι θα λείψετε όσο το δυνατόν λιγότερο.

8. Σκοπεύετε να παντρευτείτε;

Ναι, οι εργοδότες κάνουν αυτήν την ερώτηση συχνά και συνήθως ρωτούν μόνο γυναίκες. Η σωστή απάντηση είναι: “Αν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος”.

9. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Το να απαντήσετε ευθέως αυτήν την ερώτηση μπορεί να είναι παγίδα. Μην πείτε ότι θέλετε να κάνετε αυτή τη δουλειά για λίγο καιρό και μετά να γίνετε σύμβουλος ή κάτι άλλο. Αντίθετα, πείτε κάτι όπως το εξής “Αυτή η δουλειά συνδυάζει όλες τις δεξιότητες που έχω μάθει και θέλω να αναπτυχθώ σε αυτή. Θα μπορούσα να την κάνω για όλη μου τη ζωή.”

10. Ποιο είναι το χρώμα της επιτυχίας;

Άλλη μια εντελώς αστεία ερώτηση που ερωτάται συχνά. Οι σωστές απαντήσεις είναι δύο: Αν δουλεύετε σε κερδοσκοπική εταιρεία τότε πρέπει να πείτε το πράσινο, γιατί είναι το χρώμα του χρήματος και σημαίνει κερδοφορία για την εταιρεία. Αν η εταιρεία είναι μη κερδοσκοπική, τότε να πείτε το κόκκινο, γιατί θέλετε να κάνετε εντύπωση.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: