Γιατί οι φόρμες βιογραφικών σας εμποδίζουν να βρείτε δουλεια

Για το σημερινό μας άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τις ζέβρες. Οι ζέβρες είναι άγρια ζώα που μοιάζουν με άλογα, αλλά το τρίχωμα τους έχει άσπρες και μαύρες κάθετες ρίγες, οι οποίες τις βοηθούν να καμουφλάρονται από τους εχθρούς τους όταν είναι σε κοπάδι. Έτσι λοιπόν, δεν είναι υπερβολή να συγκρίνουμε τις φόρμες των βιογραφικών με τις ρίγες της ζέβρας. Αυτό που σας προσφέρουν είναι το να μοιάζετε ίδιοι με τους περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Δεν σας κάνουν να ξεχωρίζετε.





Τα πρότυπα βιογραφικών δεν είναι μια εύκολη λύση

Τα έτοιμα πρότυπα βιογραφικών έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι ότι πολλά από τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν είναι ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Χρειάζεται χρόνος για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας, να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, και να χτίσετε την καριέρα σας. Έτσι, και η αναζήτηση εργασίας απαιτεί τον χρόνο της, όπως άλλωστε απαιτεί χρόνο το να φτιάξετε το βιογραφικό σας. Αν χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη φόρμα απλά θα παρατείνετε τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας για κάποιον καιρό.

Ο στόχος ενός βιογραφικού

Αν ο απώτερος στόχος του βιογραφικού σας είναι να δείξει σε κάθε πιθανό εργοδότη πώς είστε ο πιο κατάλληλος για τη θέση, τότε ένα μέρος αυτού του στόχου είναι να δείξετε την ιδιαιτερότητά σας ως υποψήφιος – τονίζοντας τα οφέλη που θα έχει ο εργοδότης σας αν προσλάβει εσάς αντί για κάποιον άλλο υποψήφιο.

Τα έτοιμα πρότυπα σας εμποδίζουν να το κάνετε αυτό. Αντί να σας δώσουν την ευκαιρία να διακριθείτε ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους σας αναμειγνύουν με το υπόλοιπο πλήθος, κάνοντας τις προσπάθειες σας να ξεχωρίσετε άκαρπες.

Ποιά είναι η λύση;

Πρέπει να απαλλαγείτε από το έτοιμο πρότυπο και να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας κατάλληλα. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

1. Γράψτε έναν συγκεκριμένο τίτλο ή έναν συγκεκριμένο στόχο του βιογραφικού στην αρχή του.

2. Δημιουργήστε μια περίληψη της σταδιοδρομίας σας που να μην είναι κοινότοπη. Καθώς γράφετε την περίληψη αναρωτηθείτε: Μπορεί κάποια πρόταση που γράφω να ταιριάζει και σε κάποιον άλλο υποψήφιο; Αν ναι, αλλάξτε την πρότασή αυτή ή βρείτε έναν τρόπο για να γίνει πιο ειδική για εσάς.

3. Δώστε έμφαση στην αξία και στα οφέλη. Γράψτε προτάσεις που να δείχνουν στον εργοδότη σας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που μπορείτε να του προσφέρετε. Στον κόσμο της αναζήτησης εργασίας ο καλύτερος δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας είναι να εξετάσει κάποιος τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

4. Να απαντάτε σε σαφείς ερωτήσεις. Ρωτήστε τον εαυτό σας ερωτήσεις όπως, “πόσο;”, “σε τι ποσοστό;”, “πόσο συχνά;” Αυτό θα σας βοηθήσει να ποσοτικοποιήσετε αρκετά πράγματα στο βιογραφικό σας και να τους δώσετε ένα νούμερο.

Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς σας προσφέρουμε κάποιες έτοιμες φόρμες βιογραφικών, ώστε να έχετε μια ιδέα του πώς συντάσσεται ένα βιογραφικό και να μπορέσετε να φτιάξετε το δικό σας ανάλογα με την περίσταση. Γενικά είναι δύσκολο να γράψουμε αντικειμενικά για τον εαυτό μας. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλιογραφία και αρθρογραφία πάνω στο θέμα των βιογραφικών για να βοηθηθείτε, αλλά εάν έχετε απορίες και νιώθετε ότι δεν θα τα καταφέρετε, μην διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον επαγγελματία.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: