Υπάρχει “τύχη” στην αναζήτηση εργασίας;

Πώς γίνεται και κάποιοι άνθρωποι που αναζητούν εργασία τραβάνε τις επαγγελματικές ευκαιρίες πιο εύκολα από άλλους, ενώ έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια εργαλεία αναζήτησης εργασίας; Είναι άραγε τύχη; Είναι κάτι περισσότερο από αυτό και έχει να κάνει με την οπτική γωνία που βλέπετε τα πράγματα.

Η “τύχη” είναι περισσότερο θέμα του να την κυνηγάτε, να την αναζητάτε, να καταλαβαίνετε πότε η ευκαιρία χτυπάει την πόρτα σας, να ακολουθείται το ένστικτό σας και να αναλαμβάνετε ρίσκα.

Η όλη διαφορά ανάμεσα σε έναν “άτυχο” και σε έναν “τυχερό” που αναζητούν δουλειά είναι οτι ο τυχερός έχει προσδοκία, ενέργεια, ενθουσιασμό και επικεντρώνεται στο στόχο. Σίγουρα οι εποχές είναι δύσκολες για κάποιον που αναζητά εργασία, αλλά αν επικεντρώνεστε στα προβλήματα αντί στο πώς να βρείτε τρόπους να τα ξεπερνάτε, δεν θα αλλάξει η τύχη σας ούτε θα προσελκύσετε κάποια καλή προσφορά εργασίας.

Δημιουργήστε την τύχη σας

Θα σας παρουσιάσουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αλλάξετε λίγο την τύχη σας και να αποβεί καρποφόρα η αναζήτηση εργασίας που κάνετε:

1. Δημιουργήστε ένα πλάνο αναζήτησης εργασίας

Ένα σχέδιο αναζήτησης εργασίας είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος για να αλλάξει η τύχη σας. Ο σαφής και καθορισμένος στόχος, τα αναλυτικά βήματα που χρειάζονται και τα εργαλεία αναζήτησης εργασίας (βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή, αναφορές, οι μέθοδοι αναζήτησης εργασίας, οι στρατηγικές δικτύωσης, η παρουσία στο διαδίκτυο), είναι σημαντικά. Η τύχη ευνοεί τους προετοιμασμένους, άλλωστε.

2. Να είστε ευέλικτοι και να ρισκάρετε

Το να έχετε σχέδιο είναι καλό, αλλά μην έχετε παρωπίδες. Να έχετε ανοικτό το μυαλό σας γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να πετύχετε τον τελικό σας στόχο. Σκεφτείτε για κάποια προσωρινή τοποθέτηση ή ακόμα και μια μετεγκατάσταση εάν παραστεί ανάγκη. Δοκιμάστε μια διαφορετική πλευρά του νομίσματος και αλλάξτε και κλάδο αν χρειαστεί.

3. Να είστε παρατηρητικοί και περίεργοι

Πάρτε μια ανάσα και να παρατηρήσετε τους άλλους. Καθώς δικτυώνεστε, να είστε παρόντες και να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον άλλον. Όταν επικεντρώνεστε μόνο σε ό, τι μπορείτε να κερδίσετε, αδυνατείτε να δείτε τις ευκαιρίες που είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη σας. Επενδύστε περαιτέρω σε γνωριμίες που μπορεί να μην φαίνονται τόσο ελκυστικές με την πρώτη – πραγματικά δεν ξέρετε πού μπορούν να σας οδηγήσουν.

4. Αναμένετε την επιτυχία

Να στηρίζεστε στις επιτυχίες σας και όχι στις αποτυχίες σας. Να λέτε στον εαυτό σας “Θα κάνω […] μόλις προσληφθώ στην καινούρια δουλειά μου”. Αυτό είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος για δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας. Σίγουρα θα νιώσετε πιο θετικά από τη στιγμή που θα εξασκήσετε αυτόν τον τρόπο σκέψης!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: